A zakładacie , że matryca będzie na poziomie 6dmk2 czy 5dmk4?
A zakładacie , że matryca będzie na poziomie 6dmk2 czy 5dmk4?
Miłego dniamoja www
Myślę, że to zależy od tego czy Canon planuje jedno czy dwa bezlustra FF.
Jeżeli jedno to matryca może być nawet ciut lepsza niż w 5DIV. W końcu jest trochę przestrzeni do rozwoju w stosunku do np. D850.
Zakładam, że poziom matrycy z 6DII się już nie powtórzy. Żaden z projektantów nie pójdzie w takie coś w nowym wyrobie.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Sadze ze jesli wyjdzie bezlustro to jakosci 5d4. Musza pokazac ze mozna za odpowiednia cene rzecz jasna. Nie moga pozwolić sobie na kastrata bo do soniaka mozna podpiac przeciez to co daje canon i dziala bardzo sprawnie.
ad 2 - jak i dla każdych innych obiektywów - muszą dawać ostry obraz po boku.
ad 2B - silnik musi się inaczej obracać???Nie róbmy jaj, o ile w ogóle ma być wymuszony inny sposób pracy (na czym to polega?) to kwestia sterowania silnikiem. Linijka kodu.
Dobrze napisałeś (zerknij co podkreśliłem), ale nie wyciągnąłeś samodzielnego wniosku. Bo tu jest największy problem u Sony. Które myślało, że to APS-C będzie królowało i zrobiło swoje NEXy z trochę małym otworem jak na FF.
To by był samobój z 2 względów - otwór Sony jest zbyt mały dla doskonałej optyki z soczewkami blisko matrycy (jak w bezlustrach).
Ja może przypomnę, że Nikon długo był firmą nr 1, a Canon go wyprzedził zmieniając bagnet na taki, który posiada większy otwór.
4/3 też i co z tego? bagnet to mechanika. Otwór, 3 skrzydełka (najczęściej), zatrzask. Styki. Można to zrobić na 100 sposobów, z czego 50 będzie równie doskonałych. "Specjalnie dla bzlusterkowców" - w marketingu pracujesz czy co? Nie powtarzaj bełkotu.
Oczywiście, że nikon nie wykorzysta tego bagnetu. Bo zrobi większy otwór i będzie chciał sprzedawać głównie swoje obiektywy, a nie napędzać sprzedaż innym.
Nie wiem dlaczego nikonowi by miało żależec na podpinaniu obiektywów od Sony. Producenci niezależni - Sigma itp na pewno zaczną robić szkła pod Nikona i Canona. Ba, nawet sądzę, że Sigma czeka z konstrukcjami pod bezlustra (z większym ich wysypem) do czasu gdy będzie znana specyfikacja body N i C, będzie znana odległość i średnica bagnetu. By wiedzieli jak duża będzie mogła być ostatnia soczewka i w jakiej odległości musi być. Na to wskazują ostatnio pokazane protezy na SONY ARTów Sigmy.
Ja, jako klient byłbym bardzo za unifikacją. Chciałbym by Canon i Nikon miały taki sam bagnet. Ale nie ma mowy, to się nie stanie. Tym bardziej bagnet Sony nie przejdzie, jest za mały. Bezlustra Canona i Nikona będą miały większą dziurę, optykę z lepszymi brzegami, mniejszą winietą i będą mogły mieć lepszy AF (po czasie, jak to dopracują).
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Jedni są pełni zachwytu inni pogardy, ale jedno jest pewne - wszędzie rozmowa o korpusach sony![]()
Miłego dniamoja www
kiedys to sie ojciec lodowke w domu bal otworzyc, bo tam tez mogl byc socjalizm...
a tak po prawdzie... Sony pakuje bardzo ostra kapuche w media, zeby pisaly peany na ich temat - czy to sponsorowane "iwenciki" dla niedobitkow papierowej prasy, czy tez media cyfrowe i "influenserzy" albo "ambasadorzy" (roznica w zasadzie w jawnosci tego "influensingu"), wiec ciezko sie dziwic, ze wszedzie o nich pisza, skoro za to jest zaplacone...
to samo z Fiudzi...
True...ale ludzie to łykają w skutek czego liczne zmienny systemu i fora wypełnione dylematami odnośnie sensu bezlustra. Co do influencerów, vlog-erów i innych "testerów" chyba znak naszych czasów. Z jednej strony mamy informację na temat nowego albo niezbyt powszechnego sprzętu a z drugiej są to ludzie, którzy profesjonalnie testują a często praktycznie w ogóle nie fotografują. Tak na codzień, zupełnie dla przyjemności.
Miłego dniamoja www