Wszystko wyjdzie jak korpusy będą ogólnie dostępne, ale jeżeli obecnie nic więcej nie zaprezentują to jestem gotowy na experyment z A9.
Wszystko wyjdzie jak korpusy będą ogólnie dostępne, ale jeżeli obecnie nic więcej nie zaprezentują to jestem gotowy na experyment z A9.
5D MKIII, EF 24L 1.4 II, EF 70-200L 2.8 IS II
R6 MKII, RF 15-35L 2.8 IS, RF 50 1.8 STM, RF to EF Adapter
Sony a6500, Sony E 10-18 OSS
GoPro 11
A z moich doświadczeń, to porównując matrycę 80d z a6300, to mogę powiedzieć, że w praktyce są identyczne. Tak jak widziałem wyraźną przewagę a6300 nad 70d (szczegóły, wyciąganie cieni), tutaj już jej właściwie nie ma. Jeśli ktoś ma inne spostrzeżenia (wszak często mamy różne potrzeby i oczekiwania), to chętnie zobaczę/dowiem się. Tylko proszę niech to nie będzie DXOmark. Nawet jeśli wyniki ich pomiarów są prawidłowe, to wynik Canona 80d i tak jest bardzo dobry biorąc pod uwagę, że ma mniejsze piksele, a właściwie to nawet dwa razy ich więcej
A przy tym to przecież nie jest nawet sensor BSI.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 22-04-2017 o 23:08
Pewnie masz rację, ale ja z pragmatycznego punktu widzenia, poprostu zawsze chce mieć ze sobą sprzęt. Obecnie mam fajny gear canona, a filmy dzieciakom kręcę za pomocą gopro, więc tak jak mówisz pewnie feature to feature jest podobnie ale jest jeszcze czynnik wagi i rozmiaru, który mnie całkowicie przekonuje.
5D MKIII, EF 24L 1.4 II, EF 70-200L 2.8 IS II
R6 MKII, RF 15-35L 2.8 IS, RF 50 1.8 STM, RF to EF Adapter
Sony a6500, Sony E 10-18 OSS
GoPro 11
Przy moich foceniu problem rolling shutter w ogóle nie istnieje.
Robię praktycznie "stacjonarne", z migawką mechaniczną "po".
Czy dla Ciebie ten problem jest po prosty mentalny, "nie chcesz mieć i już" czy też robisz zdjęcia na których go widać i przeszkadza ?
Jeśli masz takie to czy mógłbyś udostępnić ?
Dla mnie 18mm to trochę za "dużo" stąd Batis 25mm + V 15mm.
Do niedawna wydawało mi się że przy FF te 15mm to już najszerzej jak będę potrzebował/akceptował.
Okazało się przy wizycie w Dubaju że się myliłem.
W świecie Canona miałem 14mm ale bardzo zniekształcał, nie do przyjęcia na dużych wydrukach i nie było wtedy dobrych profili/programów typu Volume Deformation
Voigtlander 15mm/4,5 III (FE) jest bardzo dobry (wymiary (mały), waga, budowa i jakość zdjęć)
Najdłuższe mam 70-200/4 G ale myślę żeby go zamienić na Batis 135mm
FE 55mm jest najostrzejszy z całej mojej szklarni
Jeśli/gdyby RX1R3 miał stabilizacje i obiektyw 25mm to bym go kupił i nosił w plecaku wraz z A7R2
i sprzedał Batis 25mm. Ponad 85% moich zdjęć to 25mm
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 23-04-2017 o 03:01
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Ciekawe co bedzie z matryca, ostatnio sony lubi dac kastraty jak w 6300 vs 6500. Teoretycznie 6500 powinna byc lepsza a optyczne pisza co innego.
Aż sobie przeczytałem. Chyba całkiem pokiełbasili workflow tego testu. Piszą o jakiejś nieznanej zasadzie 12 lub 14 bitów - kiedy w 6500 jest to dokładnie tak samo jak 6300, co więcej część testów który na 6300 wykonali na 14 bitach tutaj robią na 12 i się dziwią, że dynamika im wychodzi inna... Nawet jak na optycznych to lamerstwo do kwadratu.
To kiedy 6300/6500 zapisuje w 12 a kiedy w 14 bitach jest bardzo dokładnie opisane i chyba warto się było przed testami w taką wiedzę uzbroić. Co więcej potwierdza to tylko fakt, że nie stosują jednakowej metodologii w testach.
Z moich obserwacji wynika, że matryca w 6500 jest identyczna z ta w 6300, zarówno pod kątem konstrukcji jak i całego systemu odczytu. ADC jest dokładnie taki sam z zmianą współczynnika wzmocnienia przy ISO=400. Ze względu na nowy front-LSI mam wrażenie że szum odczytu jest lekko niższy, ale to wyłącznie na "oko" więc może to być i również sprawą profilu w obrabiarce RAW.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Gdzieś w necie rozbierali i wyszło że to jest identyczna konstrukcja. Oczywiście to też niczego nie dowodzi ale opinie ludzi zdają się to potwierdzać. Zresztą jest to racjonalne, jak się coś sprzedaje to po co kombinować.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Czytam informację, że ów A9 jest nieco większy od A7, zapytuję więc, w którym miejscu ?
Czekałem na tę puszkę. No ale cena 22 tysiące jest w zasadzie śmieszna, tym aparatem będą focić chyba tylko ambasadorzy Sony i testerzy, bo nikt normalny nie kupi tego za taką kasę. Ja tymczasem zamówiłem dziś A7 II (po raz kolejny zresztą wracam do starszego modelu, tak samo, jak było z 5d3 i 5d3 - kupiłem ostatnio starsze wersje aparatów, bo po testach 5d4 stwierdziłem, że gra nie warta swieczki).
O obiektywach wiem prawie wszystko