ciekawa dyskusja
1.pomiar odległości przez canony jest bezdyskusyjny - canon podaje listę obiektywów które wspierają pomiar odległości, ponoć ta odległość ma się pojawiać w exifie - moje obiektywy są na liście - szukałem ze dwa razy odległosci w exifie ale nie znalazłem - może użyłem złego narzedzia, a może odległość to bardzo wrażliwa dana - mam wrażenie że to drugie (to byłaby tragedia dla canona i serwisu gdyby każdy se czytał odległość z exifa)
2. taka obserwacja - miałem kiedyś dużą systemowa lampę (5200i czy coś) do minolty 7000i i 7xi, lampa mierzyła światło odbite od filmu i przerywała błysk, zakładałem lampę i robiłem zdjęcia lampa mnie informowała napisem OK że jest dobrze i było ZAWSZE BYŁO DOBRZE zdjęcie z zdjecie, lampa informowała na dzień dobry w jakim zakresie odległości bedą dobre zdjęcia - zakładam lampę canona, robię zdjecie i zawsze są jakieś jaja to znaczy zdjęcie mi się nie podoba albo przejarane albo nie widać żeby lampa błyskała - i trzeba kombinować jak ogłupić system żeby zrobił zdjęcia takie jak się chce - a system niby taki inteligentny i dobry i z przebłyskiem ... przepraszam przedbłyskiem.