Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 79

Wątek: TTL i inne swinstwa Canona

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: TTL i inne swinstwa Canona

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    i też po autodestrukcji kiedy przekroczyłem limit zdjęć
    Panowie (bo nie zauważyłem, żeby Panie dyskutowały) - pociągnijcie tę myśl o limicie zdjęć: jakaś teoria spiskowa czy fakty autentyczne?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Panowie (bo nie zauważyłem, żeby Panie dyskutowały) - pociągnijcie tę myśl o limicie zdjęć: jakaś teoria spiskowa czy fakty autentyczne?
    Pralki sie "psuja", drukarki tez. Nawet lampy zarowe tak budowali, zeby sie palily.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Pralki sie "psuja", drukarki tez. Nawet lampy zarowe tak budowali, zeby sie palily.

it's all Kyle's fault!
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Komisja Europejska wszczęła i zakończyła specjalne śledztwo w sprawie celowego uszkadzania sprzętu przez producentów, czyli celowego nadmiernego zużywania się produktów. Wyniki śledztwa potwierdziły takie praktyki i wydano zakaz ich stosowania, zagrożony karami. Ale tak jest na Zachodzie, a u nas niekoniecznie, a tym bardziej sprzęt wyprodukowany przed tym zakazem jest narażony na przedwczesne zużycie. W moim A610 uszkodzenie wystąpiło po 12 tys klatek i objawia się tym, że brzegi obrazu są rozmyte, a aparat melduje awarię obiektywu. Obiektyw jest zintegrowany z matrycą w jeden podzespół. Wymiana na nowy w nieautoryzowanym serwisie nie polepszyła ani trochę sytuacji. Powiedziano mi, że tylko ponowne wgranie oryginalnego firmware w autoryzowanym serwisie zlikwiduje ten problem, bo uszkodzenie obiektywu to lipa. W Canonie A520 córki identyczne objawy "uszkodzenia" obiektywu objawiły się po 8 tys. klatek.

--- Kolejny post ---

Zasięgnąłem dzisiaj opinii telefonicznej w zakładzie naprawy sprzętu foto i powiedziano mi, że w kompaktach i bezlusterkowcach wszelkie funkcje światłomierza spełnia matryca zarówno dla światła ciągłego, jak i błyskowego. Nie ma w nich innych układów pomiarowych.

Co do pomiaru odległości przez obiektyw, to np.w obiektywie Sigma 3,8-5,6/28-135 macro AF jest fotokomórka, przed którą zaiwania taki wiatraczek sprzężony z silnikiem napędu AF, i to zaiwania jak wentylator. Pomiędzy skrajnymi nastawami ostrości ten wiatraczek wywołuje mnóstwo mrugnięć fotokomórki, a każde takie mrugnięcie jest zliczane i podstawiane do tabeli odległości zapisanej w mikrochipie obiektywu. Gdy czujnik AF stwierdzi, że maksymalna zgodność fazy nastąpiła w momencie np. 128 mrugnięcia w czasie przeostrzania z pozycji 120 na 130, to obiektyw jest cofany o dwa mrugnięcia do tyłu.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

O limicie zdjęć to sobie akurat żartowałem, ale sztuczki z resetem jakiegoś chipa po naprawie, którego nieautoryzowany serwis nie może zrobić, wyglądają całkiem zwyczajnie i nie ma na to żadnej rady.

Ja raczej wierzę, że obiektywy czy połączenia matryc Sony się psują, bo są kiepsko i tandetnie zaprojektowane. Nie mam takiego szacunku dla Sony czy Canona, żeby myśleć, że to niemożliwe, żeby każdy obiektyw po prostu się zużył po kilku latach. Obiektyw Canona 24-70/2.8 L też się nieuchronnie zużywał po pewnym czasie, bo jakieś plastykowe kołnierzyki na śrubkach w prowadnicach się rozpadały (według lensrentals). W profesjonalnym użytkowaniu musiał być naprawiany po kilku latach, bo robił się im starszy tym mniej ostry.

Natomiast z żarówkami to chyba było udowodnione.
    Oczywiście w drukarkach wypełnia się zbiornik zużytego tuszu i teoretycznie tylko serwis może to naprawić i zresetować licznik tuszu.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 22-02-2017 o 18:53
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    O limicie zdjęć to sobie akurat żartowałem,
    Oczywiście w drukarkach wypełnia się zbiornik zużytego tuszu i teoretycznie tylko serwis może to naprawić i zresetować licznik tuszu.
    Musiałbyś zobaczyć, jak wygląda taka "wada obiektywu", żeby uwierzyć, że to nie jest żadna wada obiektywu, lecz celowe psucie zdjęcia cyfrowo. Obiektyw, który był ostry w całym kadrze, nagle tworzy obrazy jakby z winietą nieostrości, a środek dalej jest ostry.

Co do resetowania drukarek, to swojego czasu (2007 r) można było kupić na eBay software wysyłany na maila do resetu drukarek Epsona, i nie zauważyłem reklamacji, a towar schodził jak ciepłe bułki.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    Lublin

Przy okazji zrobiłem sobie test na liczbę przewodnią przedbłysku dla Yongnuo YN-600EX-RT. Wyszła ok. GN=4 przy obiektywie 50mm.

Miasto
    Lublin

Prawdopodobnie zrobiłem błąd przy wyliczeniu GN przedbłysku, co samo w sobie jest ciekawe i do wyjaśnienia, ale przeprowadziłem też eksperyment udowadniający, że przedbłysk pomiarowy jest totalną lipą, a wynik eksperymentu jest nie do podważenia, i przeprowadzić może go sobie każdy, kto ma dwa aparaty. O ile ten wpis nie zniknie razem ze mną, to opiszę eksperyment.

Miasto
    Lublin

Eksperyment wygląda tak.

Zaciemnione pomieszczenie, dwa aparaty obok siebie(EOS M2, EOS 550D) z obiektywami ustawionymi na f/2 (EF-M 2/22, EF 1,8/50), lampa błyskowa YN-600EX-RT, wycelowane na jakąś scenę w odległości 2 m.

-EOS-a M2 nastawiam na ISO 100, tryb manualny, czas B, przesłona f/2
    -EOS 550D nastawiam na ISO 100, czas 2s, przesłona f/2, lampa w sankach w trybie ETTL, palnik skierowany w sufit*.

Naciskam spust na EOS M2 i trzymam, następnie naciskam spust na EOS 550D. Tuż po wyzwoleniu przedbłysku wyłączam aparat i puszczam spust na M2. Błysk zasadniczy nie zostaje użyty, a przedbłysk eksponuje klatkę w M2 dobrze, nawet trochę za słabo o ca 1 EV.
    Ponawiam to samo, ale nie wyłączam EOS-a 550D, lecz zakrywam mu obiektyw po przedbłysku. Aparat usiłuje zmierzyć światło błysku, a ponieważ ono nie dociera na matrycę, to lampa błyska pełną mocą i EOS M2 odbiera i przedbłysk, i błysk zasadniczy. Skoro przedbłysk w tych warunkach daje prawidłową ekspozycję, to dołożenie błysku zasadniczego spowodowało by prześwietlenie o +1 EV, bo w założeniu powinien on mieć moc przedbłysku, aby ekspozycja dobrze wyszła. Ale tak nie jest. Klatka jest prześwietlona makabrycznie o mniej więcej +2,5 EV w stosunku do klatki naświetlonej samym przedbłyskiem.

Wynika z tego, że błysk zasadniczy jest mierzony i odcinany przez matrycę, a przedbłysk to pic na wodę!

* Wcześniej zrobiłem błąd przy obliczaniu liczby przewodniej w podobnym eksperymencie nie zdejmując kapsla z obiektywu na lustrzance. Wyzwalany przedbłysk był krótszy niż wtedy, gdy obiektyw jest odkryty, i dawał prawidłową ekspozycję przy ISO 100, f/2 i odległości 2 m na drugim aparacie w trakcie otwarcia migawki przy czasie B i palniku na wprost, z czego wynikła GN=4 dla przedbłysku. Jednak przy otwartym obiektywie przedbłysk jest mocniejszy i z tej samej odległości prześwietla klatkę. Przy odbiciu od sufitu wychodzi mniej więcej dobrze.

--- Kolejny post ---

Klatka naświetlona przedbłyskiem

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów