Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: TTL i inne swinstwa Canona

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon 800D

Oj, właśnie sobie przypomniałem, że mam coś, czego jeszcze nie wywaliłem na śmietnik, a mianowicie kompakt Canon A610 z "uszkodzonym obiektywem", a tak naprawdę to z przekroczonym limitem zdjęć i "zepsuciem" sprzętu przez firmware.

No i zrobiłem test z lampą wbudowaną w ten aparat. Ustawiłem synchro na drugą lamelkę i przy czasie ekspozycji 2 sekundy nastąpił tylko jeden błysk przed zamknięciem migawki, czyli nie zaobserwowałem żadnego przedbłysku. Ale to jest pryszcz! Ten aparat na pewno nie ma żadnego innego światłomierza, niż matryca, a mierzy światło z lampy...
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Canon 800D

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Oj, właśnie sobie przypomniałem, że mam coś, czego jeszcze nie wywaliłem na śmietnik, a mianowicie kompakt Canon A610 z "uszkodzonym obiektywem", a tak naprawdę to z przekroczonym limitem zdjęć i "zepsuciem" sprzętu przez firmware.

No i zrobiłem test z lampą wbudowaną w ten aparat. Ustawiłem synchro na drugą lamelkę i przy czasie ekspozycji 2 sekundy nastąpił tylko jeden błysk przed zamknięciem migawki, czyli nie zaobserwowałem żadnego przedbłysku. Ale to jest pryszcz! Ten aparat na pewno nie ma żadnego innego światłomierza, niż matryca, a mierzy światło z lampy...
    Szkoda, że nie zauważyłeś przedbłysku. Trudno go pewnie wyczaić. Ale w tym kompakcie oczywiście lampa działa na zasadzie przedbłysku, o ile nie jest ustawiona na manual. Jest o tym mowa w instrukcji, dzięki temu oczywiście ma FEL . Bez przedbłysku nie ma FEL.

Też mam taki stary aparat a nawet starszy i też po autodestrukcji kiedy przekroczyłem limit zdjęć. Ale ja zgodziłem się grać w ich grę i zapłaciłem Sony haracz za naprawę niby "uszkodzonej matrycy" bo F-88 to wyjątkowy sprzęt. Teraz będzie wiecznie sprawny, (oczywiście inshallah) bo nigdy nie przekroczę nowego "limitu zdjęć" zapewne przyznanego mi przez Sony po naprawie.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uprawnienia umieszczania postów