Czasami jednak bywam złośliwy...
Czasami jednak bywam złośliwy...
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Szybkość i precyzja jest ze sobą powiązane - są takie zjawiska jak bezwładnośćIm większy otwór tym GO mniejsza więc większe wyzwanie dla układu AF. Zrobienie dla bardzo jasnego szkła AF, który jest ultra precyzyjny i ultra szybki to nie jest taka trywialna sprawa - zdecydowanie łatwiej jest to zrobić dla szkła ciemniejszego. Zastanawia mnie czy znane są podstawy optyki/fizyki oraz elementarna wiedza zanim zaczniemy się wymądrzać i po raz nty obrażać innych od fanbojów, etc. AF oparty o open-loop to nie jest taka trywialna sprawa
ale przy takim ogolnym sformulowaniu to to nie jest prawda. uklad AF (silniki, konstrola programowa) w 400/5.6 jest duzo bardziej skomplikowany niz w 50/1.4, mimo gigantycznych 4 dzialek roznicy miedzy tymi szklami
duzo lepiej bedzie jesli do tego sformulowania dolozyc zalozenie o tej samej/podobnej ogniskowej fizycznej (nie efektywnej po uwzglednieniu cropa, bo chodzi dokladnie o fizyczna ogniskowa jako miare fizycznej odleglosci). wtedy jestesmy juz duzo blizej prawdy, bo porownujac takie obiektywy jak np. 85/1.8 z 85/1.2 mowimy o porownaniu znacznie wiekszej masy soczewek, a do tego potrzebne sa duzo mocniejsze silniki radzace sobie dobrze nie tylko z rozpedzaniem grup soczewek, ale rowniez z ich precyzyjnym hamowaniem. to ostatnie jest glowna przyczyna powolnosci 85/1.2 - to szklo specjalnie jest wolniejsze, w zamian dajac lepsza precyzje (uprzedzajac pytania: szkla w reku nie mialem, nie wiem jak w ogole wyglada jego precyzja)
z tym ze to nadal nie wyczerpuje tematu. 100/2 ma mniej skompilowany i szybszy uklad AF niz 100/2.8 macro. bo ten drugi ma wieksza skale do przebiegniecia i jak zacznie nie w ta strone, to do minimalnej odleglosci ostrzenia jedzie znacznie dluuuuuzej niz 100/2
jakby sie uparl, to do zestawienia dochodza jeszcze szkla DO (czy w Nikonie PF), gdzie rozmiar soczewek i samego obiektywu jest dla danej ogniskowej znacznie mniejszy niz w szklach ze zwyklymi soczewkami. tutaj probka jest niewielka, zeby cos wiecej powiedziec. taki nowiutki 300/4 PF Nikona wcale nie ma AF szybszego niz klasyczne 300/4 (mimo, ze soczewki lzejsze i blizej siebie). canonowskie DO tez zdaje sie poza rozmiarem nic nie zyskiwaly...
1. Do tej pory szybkość kręcenia to była domena jedynek. Prawdopodobnie miało to związek z innym napięciem, jednak wpisy ludzi z forów anglojezycznych jak np. POTN, mówia że w przypadku 5dIV coś sie zmieniło i nie odbiega on pod względem prędkości od jedynek poprzedniej generacji. Ja osobiście lubię używać zestawu 5D3+35L i 1d+85LII.
2. 85L wcale wolne jakieś nie jest, jeśli chodzi o samo kręcenie. On ma po prostu dużo więcej do przejechania bo tam skala jest dłuższa, zwłaszcza na bliższych odległościach. Napewno jest znacznie dokładniejsze niż moje poprzednie 2 kopie 85/1.8. Da się robić 85lII zdjecia w ruchu.
3. Sigm nie mam choć zastanawiam się nad 35art, bo 35L II jakoś nie zchodzą z ceną. Jednak nawet Canon podłączony pod Focala pokazuje że szkła wymagają mikroregulacji. Zwykle jednak jest tak mała że nawet nie wprowadzam korekt. Przeprowadzona kalibracja w świetle dziennym i żarówek energooszczędnych pokazuje inne wartości. Z tego co pamiętam, różnica jest o około -7 dla żarówek.
Może po prostu rób telefonem. Będzie lekko a bokeh se w PS domalujesz.
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
To kto jest idiotą wyjdzie niedługo - jak Canon zaprezentuje nowe 85mm, które będzie szybkie. Wtedy te wszystkie idiotyczne teorie, że 85mm L mk II jest szybkie się załamią, no bo przecież to, że nowa ART jest szybka mimo wagi szkieł i jasności oraz, że do tej szybkości nie potrzebuje dodatkowego akumulatora na fanboyów nie działa.
Do mojego robienia zdjęć - czyli głównie rodziny, jakiś wypadów itp. telefon czasami mi zastępuje lustrzankę.
Ostatnio edytowane przez Janeek ; 22-11-2016 o 12:58
Eeee, są już telefony z drugim obiektywem właśnie do bokehu a PS wbudowany już w aparat wie jak to połączyć![]()
Kto nie sprzeda szybko super jasnych stałek ten przegra życie (i straci pieniądze)
Mi się wydaje, że już wyszło. Szkoda jednak czasu na bezproduktywne dyskusje, lepiej iść porobić zdjęcia trochę wolniej lub trochę szybciej ale jednak zdjęcia.