nowy 5D za 5k - nowy 5DIII za 10k oczywiście ktoś powie że to nie ten sam aparat - ale to ta sama seria podobnie pozycjonowana dodatkowo elektronika cały czas tanieje- z moich obserwacji wynika że sprzęt jest coraz droższy, może jakiś podstawowy rebel z kitem nie zmienia ceny, konkretny sprzęt z roku na rok drożeje i nie wygląda żeby to miało się zatrzymać.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 01-08-2016 o 18:47
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Podam Ci prosty przykład, światła LED tanie jak barszcz a zobacz ile producenci życzą sobie za zamontowanie ich w swoich super tanich autach ;-)
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Bingo jasiu
Kupowałem nowiutkie 5D za bodajże 5500 (pozdrowienia Towers). Dzisiaj jaka jest cena za 5D III to wiadomo. Weźmy 6D. Cenowo ok. 6500. Obrazek owszem, znacznie lepszy na wyższym ISO ale pod względem wykonania puszki jest słabiej. Myślę, że spokojnie by się im opłacało także sprzedawać tą puszkę taniej. Tyle tylko że ludzie chętnie kupują płacąc więcej. No ale jak mawiał Winnetou - biznes is biznes
--- Kolejny post ---
5D było produkowane bodajże przez 4 lata i pod koniec spokojnie można było kupić nowiutkie body za ok. 5ys.
Sorry ale my tu gadu gadu o sprzęcie foto czy też o paliwie i chlebie? By the way, nie pamiętam ile kosztował chleb w 2005 r (Tusk by wiedział...) ale dzisiaj płacę 1,29 za bochenek i jest bardzo dobry.
Rozmawiacie o cenach i ich wzroscie. Bulwersujac sie jak to Was Canon goli. Niestety, do nikogo nie dociera, ze wszystko od 2005 poszlo w gore. Paliwo kosztowalo okolo 3.70 np.
to bez znaczenia, po pierwsze ponoć inflacji nie ma albo nawet jest deflacja, albo jest minimalna, ceny paliwa to podatki i spekulacja (czyli hazard) na giełdzie - a ceny paliwa w roku 2005 był na początku roku 2005 troche poniżej 4 złotych (~3.6) a w sierpniu troche powyżej (~4.2)
- a jakie są teraz?
podaję cenę nie z premiery, była to cena przed kryzysem nie tym ostatnim oczywiście tylko tym poprzednim - odnoszę wrażenie że ten poprzedni kryzys był wyjątkowo na ręke producentów w szczególności drogiej elektroniki - wszystko tak pięknie taniało - to nie mogło trwać wiecznie
--- Kolejny post ---
no to rzeczywiście paliwo poszło w góręjak diabli gdyby szło jak 5D to kosztowałoby 8-9zł za litr
Ostatnio edytowane przez jaś ; 01-08-2016 o 19:29
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień