Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: obiektywy ef w aps-c

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

np. canon ef 50/1.8 nadaje się pod cropa , zresztą dużo osób ma ef-y pod cropami, przykładów w forumowych galeriach wiele

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

no tak wiele ma osób, a potem wychodzą takie kwiatki jak u mnie :
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76241

aczkolwiek z drugiej strony 50 138 czy 70-200f4 sprawdzają sie świetnie na cropie. i nie tylko te pewnie.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dlatego przed zakupem warto poczytać na temat danego szkła,
    jak tak patrzę na formum, to 50/1.8 i 70-200/4 to chyba jabradziej popularne szkła EF wśród crop-owiczów

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    no tak wiele ma osób, a potem wychodzą takie kwiatki jak u mnie :
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76241
    Dopiero teraz przejrzałem ten wątek. Nawet się nie pochwaliłeś, że w końcu coś kupiłeś

aczkolwiek z drugiej strony 50 138 czy 70-200f4 sprawdzają sie świetnie na cropie. i nie tylko te pewnie.
    135 na cropie najczęściej stosuje się do sportu. Jest szybki, światełko także super - nie ma co się dziwić. Z resztą od lat tak jest, że stałka będzie zawsze lepsza optycznie od zooma.

Można wyznawać dwie zasady:
    1 stałka + zoomy
    1 zoom + stałki

Podpinanie szkieł EF do cropa jest opłacalne w przypadku stałek. Jeśli chodzi o zoomy, to niestety będzie ciężko. Ani to szeroko, ani to też długo, bo czasem aż za długo.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

@N00bek
    no z tymi stałkami to ostrożny bym był na cropie ;P bo 50 1,8 oraz 1,4, 85 1,8 to cud miód orzeszki malina i co tam jeszcze - sprawdzałem, natomiast ostatnie bolesne doświadczenie z 28 1,8 pokazało że nie wszystkie są ok

oj nie chwaliłem się bo chciałem tak zaskoczyć fotką w galerii szkła sorry...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    @N00bek
    no z tymi stałkami to ostrożny bym był na cropie ;P bo 50 1,8 oraz 1,4, 85 1,8 to cud miód orzeszki malina i co tam jeszcze - sprawdzałem, natomiast ostatnie bolesne doświadczenie z 28 1,8 pokazało że nie wszystkie są ok

oj nie chwaliłem się bo chciałem tak zaskoczyć fotką w galerii szkła sorry...
    W/g optycznych to szkło jest najnormalniej cienkie. Nie spodziewałbym się że po podpięciu do cropa przestanie takie być.
    http://www.optyczne.pl/185.4-Test_ob...87_obrazu.html

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

no i właśnie chyba tak jest, nawet Crop nie pomaga, co czasem z tego co czytałem przynajmniej moze byc ratunkiem. tu nie jest. najzwyczajniej w świecie są szkła dobre i złe. a nie efs i ef (przynajmniej z perspektywy cropa)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Generalnie nie ma żadnego problemu z używaniem obiektywów EF na sprzęcie APS-C.
    Nie widzę w tym względzie ani wad ani zalet. Nic nie stoi na przeszkodzie i czasem się przydaje. Przez rok uzywałem cropową puchę 50D z eLą 17-40 EF i było nienajgorzej
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar halogen
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie Odp: obiektywy ef w aps-c

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Generalnie nie ma żadnego problemu z używaniem obiektywów EF na sprzęcie APS-C.
    Nie widzę w tym względzie ani wad ani zalet. Nic nie stoi na przeszkodzie i czasem się przydaje. Przez rok uzywałem cropową puchę 50D z eLą 17-40 EF i było nienajgorzej
    A powiedzcie mi czy takie szkiełka jak 17-40 L f/4 oraz 16-35 L f/2.8 podepnę pod 80D i ma to sens jak pierwszy zakres a potem 70-200 L i wszystko w ramach podróżowania i zdjęć wakacyjnych ?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: obiektywy ef w aps-c

Cytat Zamieszczone przez halogen Zobacz posta
    A powiedzcie mi czy takie szkiełka jak 17-40 L f/4 oraz 16-35 L f/2.8 podepnę pod 80D i ma to sens jak pierwszy zakres a potem 70-200 L i wszystko w ramach podróżowania i zdjęć wakacyjnych ?
    A odpowiada ci crop facror tych szkiel?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów