Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: obiektywy ef w aps-c

Domyślnie Odp: obiektywy ef w aps-c

I zastanow sie jeszcze jak bedziesz wykorzystywal zrobione zdjecia. Bo jak tylko internet to mozna by wziac tego Tamrona od biedy. Ale jesli zamierzasz zrobione zdjecia mocno kadrowac albo duze wydruki na papierze - moze okazac sie, ze troche brakuje ostrosci. Tamron jest wyraznie mniej ostry niz takie 15-85 czy 18-135 czy 10-18. Suchy pokrywa trzema zakres 10-250. Ja np. mam 10-18 i 18-135. Jeden obiektyw mniej ale mam tylko do 135mmm. Zaleta taka, ze troche mniej zonglowania i zmieniania. A wracajac do Twojego portretowania - ja portretu nie robie ale ostatnio zrobilem kilka fot tym 18-135. No coz - wolalbym przyslone rzedu 1.8-2.8 a nie 4.5. I chyba pomysle o 50stm...
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Początki nałogu

W kwestii zdjęć na wakacjach
    Podstawowe pytanie to jak często chcesz zmieniać szkła. Najczęściej nie ma na to czasu lub warunków. No i bywa że kadr ucieka.
    Wg mnie C15-85 na początek to dobry wybór. A do tele jaki by nie był to nie wiem czy bym nie pomyślał przy czasie o drugim body ☺jakaś używkę za kilka stówek
    Takie rozwiązanie ma pozytyw dla mnie - backup w razie gdyby padła jedna pucha ileś tam tysięcy km od domu

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

ludzie zazwyczaj szukają alternatywy dla lustrzanek, albo chociaż jednego obiektywu, bo mało komu się chce targać i zmieniać obiektywy a Ty byś kupił drugie body z tele szacun! Ja sobie sprawiłem kompakta żeby na wycieczkach mieć z głowy a do wydruków u mnie max a4 to różnicy między 6d a g7x raczej nie zobaczysz co prawda w kompakcie mam tylko 24-100mm f 1.8 - 2.8 (krop cyfrowy do 400mm xD) ale za to jest jasno, jest dobra stabilizacja i nie czuć, że nosisz
    SONY

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    a Ty byś kupił drugie body z tele
    ano tak
    jednym body robię "po szerokości" a żona strzela drugim na tele :-)
    lub odwrotnie :-)
    jakoś tak wyszło

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Chyba nie wszyscy rozumieją to samo pod pojęciem fotgrafowanie w podróży/na wakacjach.
    Dla mnie wyjazd urlopowy to okazja do zrobienia 3-5 tys. fotek w różnych warunkach oświetleniowych, w wybranych miejscach pod kątem fotogeniczności, z różnymi możliwościami ujęcia tematu. Dodatkowo wolny czas 24h/na dobę i wolna głowa od roboty.
    W takiej formule mieści się taszczenie jakiegoś zestawu sprzętu: lustrzanka z poważnym zakresem ogniskowych (16-300 na FF lub 10-200 na APS-C)) i wysoką jakością obrazka do dalszej obróbki. Rezygnuję z uniwersalnego zooma w środkowym zakresie ogniskowych bo jest ciężki a jak lżejszy to ciemny.
    Zupełnie inaczej wygląda od strony sprzętu formuła focenia typu "pamiątka z wycieczki". Próbowałem ale nic mi nie wychodzi więc zarzuciłem takie fotki.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec Awatar PRZEMOLO79
    Miasto
    Stg

Zauważ też że szkła pod FF (np. 24-105, 24-70) mają nieco ograniczoną użyteczność na cropie przy kadrowaniu nikt tego nie zauważył a mi osobiście to przeszkadza :-) Chodzi o wypust lampy na body cropa a odległość pierścienia zmiany ogniskowej (jest blisko body)mi to akurat nieco wadzi.
    Jak już koledzy pisali pod cropa jest dużo świetnych szkieł także niezależnych producentów; Moje typy to: canon 15-85 tamron 70-300 vc , sigma 17-50 f2,8 canon 70-200, z szerokości canon 10-22 sigma 10-20 (ciemniejsza). Apropos uniwersalności miałem na cropie 15-85 dokupiłem 24-105 obrazek bardzo podobny jeżeli chodzi o crop po podpięciu pod FF 24-105 lepszy no i to obiektyw dedykowany pod FF i tu oczywistym uzupełnieniem jest c10-22 jako szeroki kąt. Przy 15-85 jest już całkiem szeroko na 15 i nie ma dużych wad typu beczka winieta itp :-)

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów