Na poczatku chcialem sie przywitac bo to moj pierwszy post na tym forum
Czytałem ze do małej klatki mozna podlaczyc obydwa rodzaje obiektywów jednak ciekawi mnie czy ma to jakies wady?
a jezeli ma to jakie![]()
Na poczatku chcialem sie przywitac bo to moj pierwszy post na tym forum
Czytałem ze do małej klatki mozna podlaczyc obydwa rodzaje obiektywów jednak ciekawi mnie czy ma to jakies wady?
a jezeli ma to jakie![]()
Wady EF:
-szkła są większe i cięższe
-często wyższa cena
Zalety:
-EF działają pod wszystkimi cropami (d30, d60, 10d)
-korzystasz ze środka pola obrazowania takiego obiektywu, co daje np. mniejszą winietę
C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0
Szkła EF podepniesz do każdego aparatu Canona, EF-s tylko pod cropa (10D-60D , 350D-600D, 7D) oraz pod niektóre 1D (które konkretnie nie wiem-więc się nie wypowiem)
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
Troche nakłamałeś kolego. EF-S podepniesz pod 20D-60D, 350D-600D, 7D. Tutaj się lista zamyka.
Do tematu: Zasadniczo jedyną wadą może być waga i cena. Reszte widzę w samych superlatywach. MI. To że obrazek z aps-c wykorzystuje tylko środek obiektywu, tzn pola obrazowania czy jakby to nazwać stąd nie tylko mniejsza winieta ale poniekąd inne parametry też lepsze -> Środki obiektywów zwykły być lepsze optycznie.
wszyscy trochę nakłamaliście, pod FF też można podpiąć ef-s, tylko oczywiście po co...
a tutaj przykład :cool:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75881
Tamrony czy sigmy dedykowane pod aps-c mają i owszem bagnet EF, można podpiąć pod FF, tylko właśnie pytanie - po co, skoro winieta jak diabli i kadr niepełny pokryty. Z obiektywami ef-s mogą być problemy, w czym akurat nie nakłamano.
Ale ale...pytanie było w drugą stronę, o podpięciu EF pod aps-c i tego się trzymajmy.
Tak jak napisano: często lepsza jakość optyczna, mniejsza winieta i większe gabaryty. Będą hulać :-D
C-F-K - forever
Pisałem o bagnecie EF-S, bez cięcia i takich tam. W tym teacie widze TAMRONA. Jedyną firmą robiącą na chwile obecną obiektywy EF-S jest CANON.
Widze po stopce że masz obiektyw 18-135 i 50 1.8. Porównaj bagnety obydwu obiektywów. Nie są takie same, prawda? Ta właśnie gumowa dupka będąca różnicą między bagnetami w przypadku użycia jej z 5d albo czymś z tego pokroju spowoduje uszkodzenie lustra jeżeli w ogóle da się to wpiąć.( a tego już nie wiem bo nie próbowałem).
Ostatnio edytowane przez CyrJak ; 04-06-2011 o 22:53