obiektywy ef w aps-c

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • madeinrain
    • 2011
    • 2

obiektywy ef w aps-c

Na poczatku chcialem sie przywitac bo to moj pierwszy post na tym forum
    Czytałem ze do małej klatki mozna podlaczyc obydwa rodzaje obiektywów jednak ciekawi mnie czy ma to jakies wady?
    a jezeli ma to jakie
  • zieli33
    Bywalec
    • 2010
    • 193

Wady EF:
    -szkła są większe i cięższe
    -często wyższa cena
    Zalety:
    -EF działają pod wszystkimi cropami (d30, d60, 10d)
    -korzystasz ze środka pola obrazowania takiego obiektywu, co daje np. mniejszą winietę
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

• olek.tbg
      Początki nałogu
      • 2011
      • 309

Szkła EF podepniesz do każdego aparatu Canona, EF-s tylko pod cropa (10D-60D , 350D-600D, 7D) oraz pod niektóre 1D (które konkretnie nie wiem-więc się nie wypowiem)
      5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• CyrJak
        Bywalec
        • 2010
        • 141

Zamieszczone przez olek.tbg
        Szkła EF podepniesz do każdego aparatu Canona, EF-s tylko pod cropa (10D-60D , 350D-600D, 7D) oraz pod niektóre 1D (które konkretnie nie wiem-więc się nie wypowiem)
        Troche nakłamałeś kolego. EF-S podepniesz pod 20D-60D, 350D-600D, 7D. Tutaj się lista zamyka.

Do tematu: Zasadniczo jedyną wadą może być waga i cena. Reszte widzę w samych superlatywach. MI. To że obrazek z aps-c wykorzystuje tylko środek obiektywu, tzn pola obrazowania czy jakby to nazwać stąd nie tylko mniejsza winieta ale poniekąd inne parametry też lepsze -> Środki obiektywów zwykły być lepsze optycznie.
        Taka tam strona

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5500

Zamieszczone przez CyrJak
          Troche nakłamałeś kolego. EF-S podepniesz pod 20D-60D, 350D-600D, 7D. Tutaj się lista zamyka.

Do tematu: Zasadniczo jedyną wadą może być waga i cena. Reszte widzę w samych superlatywach. MI. To że obrazek z aps-c wykorzystuje tylko środek obiektywu, tzn pola obrazowania czy jakby to nazwać stąd nie tylko mniejsza winieta ale poniekąd inne parametry też lepsze -> Środki obiektywów zwykły być lepsze optycznie.
          wszyscy trochę nakłamaliście, pod FF też można podpiąć ef-s, tylko oczywiście po co...
          a tutaj przykład :cool:
          http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75881
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Mellan
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1851

Zamieszczone przez Bangi
            wszyscy trochę nakłamaliście, pod FF też można podpiąć ef-s, tylko oczywiście po co...
            Tamrony czy sigmy dedykowane pod aps-c mają i owszem bagnet EF, można podpiąć pod FF, tylko właśnie pytanie - po co, skoro winieta jak diabli i kadr niepełny pokryty. Z obiektywami ef-s mogą być problemy, w czym akurat nie nakłamano.
            Ale ale...pytanie było w drugą stronę, o podpięciu EF pod aps-c i tego się trzymajmy.
            Tak jak napisano: często lepsza jakość optyczna, mniejsza winieta i większe gabaryty. Będą hulać :-D
            C-F-K - forever

Komentarz

• CyrJak
              Bywalec
              • 2010
              • 141

Zamieszczone przez Bangi
              Pisałem o bagnecie EF-S, bez cięcia i takich tam. W tym teacie widze TAMRONA. Jedyną firmą robiącą na chwile obecną obiektywy EF-S jest CANON.
              Widze po stopce że masz obiektyw 18-135 i 50 1.8. Porównaj bagnety obydwu obiektywów. Nie są takie same, prawda? Ta właśnie gumowa dupka będąca różnicą między bagnetami w przypadku użycia jej z 5d albo czymś z tego pokroju spowoduje uszkodzenie lustra jeżeli w ogóle da się to wpiąć.( a tego już nie wiem bo nie próbowałem).
              Ostatnio edytowany przez CyrJak; 36894.
              Taka tam strona

Komentarz

• olek.tbg
                Początki nałogu
                • 2011
                • 309

Ok,mój bład Sorry za zmylenie
                5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5500

Pisałem o bagnecie EF-S, bez cięcia i takich tam. W tym teacie widze TAMRONA. Jedyną firmą robiącą na chwile obecną obiektywy EF-S jest CANON.
                  Widze po stopce że masz obiektyw 18-135 i 50 1.8. Porównaj bagnety obydwu obiektywów. Nie są takie same, prawda? Ta właśnie gumowa dupka będąca różnicą między bagnetami w przypadku użycia jej z 5d albo czymś z tego pokroju spowoduje uszkodzenie lustra jeżeli w ogóle da się to wpiąć.( a tego już nie wiem bo nie próbowałem).
                  wiem w czym jest różnica ,
                  z zapodanego linku wynika, że jednak się da i tylko tyle chciałem przekazać
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• tezmarek
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 840

... To że obrazek z aps-c wykorzystuje tylko środek obiektywu, tzn pola obrazowania czy jakby to nazwać stąd nie tylko mniejsza winieta ale poniekąd inne parametry też lepsze -> Środki obiektywów zwykły być lepsze optycznie.
                    Tyle, że obiektyw optymalizowany pod pełna klatkę nie zawsze dobrze sprawdza się na cropie. Najczęściej problemem jest rozdzielczość - nawet ta w centum może być nieco zbyt mała dla gęstych cropowych matryc. Ogólnej reguły nie ma - zależy jak zoptymalizowano dane szkło EF.

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5500

np. canon ef 50/1.8 nadaje się pod cropa , zresztą dużo osób ma ef-y pod cropami, przykładów w forumowych galeriach wiele
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• krisnrj
                        Początki nałogu
                        • 2010
                        • 365

no tak wiele ma osób, a potem wychodzą takie kwiatki jak u mnie :
                        http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76241

aczkolwiek z drugiej strony 50 138 czy 70-200f4 sprawdzają sie świetnie na cropie. i nie tylko te pewnie.
                        Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5500

dlatego przed zakupem warto poczytać na temat danego szkła,
                          jak tak patrzę na formum, to 50/1.8 i 70-200/4 to chyba jabradziej popularne szkła EF wśród crop-owiczów
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• N00bek
                            Zablokowany
                            • 2010
                            • 734

Zamieszczone przez krisnrj
                            no tak wiele ma osób, a potem wychodzą takie kwiatki jak u mnie :
                            http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76241
                            Dopiero teraz przejrzałem ten wątek. Nawet się nie pochwaliłeś, że w końcu coś kupiłeś

aczkolwiek z drugiej strony 50 138 czy 70-200f4 sprawdzają sie świetnie na cropie. i nie tylko te pewnie.
                            135 na cropie najczęściej stosuje się do sportu. Jest szybki, światełko także super - nie ma co się dziwić. Z resztą od lat tak jest, że stałka będzie zawsze lepsza optycznie od zooma.

Można wyznawać dwie zasady:
                            1 stałka + zoomy
                            1 zoom + stałki

Podpinanie szkieł EF do cropa jest opłacalne w przypadku stałek. Jeśli chodzi o zoomy, to niestety będzie ciężko. Ani to szeroko, ani to też długo, bo czasem aż za długo.

Komentarz

• krisnrj
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 365

@N00bek
                              no z tymi stałkami to ostrożny bym był na cropie ;P bo 50 1,8 oraz 1,4, 85 1,8 to cud miód orzeszki malina i co tam jeszcze - sprawdzałem, natomiast ostatnie bolesne doświadczenie z 28 1,8 pokazało że nie wszystkie są ok

oj nie chwaliłem się bo chciałem tak zaskoczyć fotką w galerii szkła sorry...
                              Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

Pracuję...