28 1,8 czy to jest mydło?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krisnrj
    Początki nałogu
    • 2010
    • 365

28 1,8 czy to jest mydło?

Witam,
    prosze o doraźną pomoc.
    Czasem jest tak że na pełnej dziurze jest ok a czasem nie - to jakby zależność od odległości, bywa niestety że i przymknięcie niewielkie daje niewiele lub nic, innym razem znów działa cuda. Wydaje mi sie że moja 50 lepiej sobie radzi a ta 28 jest nowa...
    Wiem że 'wide open' to nigdy super ostro do jakichś tam krajobrazów nie będzie ale jak pisałem 50 1,8 na prawdę radzi sobie jednak lepiej.
    Prosze też o poradę jak sprawdzić czy nie mydli - wiem że głupie i podstawy ale ręce mi opadły po spacerze dziś :/
    Tu są sample z porównania z 50tką w RAW:
    ostrzone na napis plus oraz na styk dużej litery C ze znaczkiem (pierwszej w napisie Celtic)
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie
  • DAWIDSON
    Bywalec
    • 2008
    • 187

wstaw zdjęcie, ten link do filesonic to jakieś nieporozumienie
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Komentarz

• Mellan
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1851

28 1,8 to konstrukcja leciwa.
      Nie chce mi się nic ściągać i oceniać, bo swego czasu badałem to szkiełko.
      Owszem, jak wide open i patrzeć na to w 100%, to mydli i aberruje. Tak ma, ale jest 1,8 za takie pieniądze jakie jest.
      Ostatnio edytowany przez Mellan; 10776.
      C-F-K - forever

Komentarz

• krisnrj
        Początki nałogu
        • 2010
        • 365

wstawie rano sample w jakiejś przystępniejszej formie ale 1,8 z 50 za 3 stówki działa lepiej więc wymagać można chyba...

Komentarz

• Mellan
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1851

Owszem, wymagać można, bo są przykłady że można.
          Odpowiedzią canona póki co jest 24L
          C-F-K - forever

Komentarz

• Mad_Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1458

Wstaw cropa 100% i nie słuchaj głupot. Ja miałem taka 28mke ze przy 100% z 5dmkII na 1.8 było ostro. Kwestia na jaki egzemplaz trafiles. Wiadomo lka to to nie jest i ma swoje wady ale jak się dobrze trafi to szkielko ma potencjał.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
            Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Kanghoy
              Bywalec
              • 2010
              • 209

U mnie cudnie nie jest, szczególnie na brzegu, ale to tylko jak się patrzy na obrazek bez wyostrzania na powiększeniu 100%. Suwak wyostrzania w prawo i można by zaryzykować pokazanie cropa z centrum jako finalnego obrazka. 5d mk II.
              Ostatnio edytowany przez Kanghoy; 33214.
              google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Komentarz

• krisnrj
                Początki nałogu
                • 2010
                • 365

Ok opis taki sam tylko tym razem jpg
                Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

na 550D sprawdzałem jest lepiej trochę ale sądzę że powinno być ostrzej. normalnie na 50D działam.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                a i dodam albo powtórzę raczej że najgorsze jest to że to 'mydło' ma charakter dość losowy.
                Ostatnio edytowany przez krisnrj; 37510. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• airhead
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2495

ten obiektyw tak ma, a jest gorszy od 50-tki, bo znacznie trudniej jest zrobić ostry szeroki kąt
                  proponuję nie robić architektury na f/1,8 i tę przysłonę zachować tylko na ciemnicę lub gdy będziesz chciał małą GO
                  Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                  Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Anvil
                    • 2010
                    • 0

Jest ok.
                    ^_^

Komentarz

• bob_
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 150

Mam to szkło i bywa tak jak na tym zdjęciu... czasem i gorzej! dokładnie tak jak piszą koledzy - ten typ tak ma i przy dużej ilości światła na 1.8 aberruje jak cholera i żyletą nie jest. Przymknięte daje bardzo przyjemne obrazki. Z kolei w pomieszczeniach, słabszym świetle 1.8 się przydaje, a przy 2.0 jakość obrazu znacznie się poprawia i nadal mamy dość szeroki otwór i możliwość zabawy głębią.
                      piątka, trochę szkła i gadżety

Komentarz

• krisnrj
                        Początki nałogu
                        • 2010
                        • 365

tzn to ze w takich warunkach strzelalem na 1,8 to raczej z ciekawosci i sprawdzenia nowego nabytku. ca mnie nie martwia bo wiem ze to kego cecha tak samo jak to ze szerszy kat zawsze gorzej sie zachowa od wezszego ale nie sadzilem ze az tak
                        czyli co - jest ok i nie kombinowac juz czy moze byc lepiej i jesli jest mozliwosc to po przebierac w sztukach? co ostatecznie powiecie?
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        pytam bo czytalem iz jest generalnie ostry od pelnej dziury a ta ostrosc u mnie czasem sie pojawia tyle ze dosc losowo jak wspomnialem wczesniej.
                        Ostatnio edytowany przez krisnrj; 37510. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• lukasz5DmkI
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 223

Sam zastanawiałem się na dzakupem tego obiektywu i odpuściłem sobie , poczytałem trochę testów i widziałem pare fotek ,i aberacja oraz częsty brak ostrości po prostu mnie załamał.Ten typ tak już ma.

Komentarz

• Gimli
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 172

Mam i sobie chwalę na 50d. Na pewno go nie sprzedam ... póki co nie stać mnie na elkę. A do zastosowań czysto amatorskich po prostu .... niezastąpiony.
                            Pozdrawiam....Gimli
                            http://lotnictwo.net.pl/gallery/foto...z_walczyk.html
                            http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• krisnrj
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 365

losowosć AF to dramat jakiś w tym szkle - może kalibracja coś da :/

Komentarz

Pracuję...