Ja mam 5DS ale nie mam dostępu do tych obiektywów więc Tobie nie pomogę. Zapoznaj się z tymi recenzjami:
Living Wilderness: Hands on with the Canon 5Ds R
Josh Anon â Canon 5DS For Wildlife Mini-Review
Ja mam 5DS ale nie mam dostępu do tych obiektywów więc Tobie nie pomogę. Zapoznaj się z tymi recenzjami:
Living Wilderness: Hands on with the Canon 5Ds R
Josh Anon â Canon 5DS For Wildlife Mini-Review
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 05-03-2016 o 18:02
Dzięki za linki
Masz wersję bez R? Zastanawiam się czy filtr jest słabszy czy mocniejszy w efekcie niż w 7d2. Ja już na tyle się przyzwyczaiłem do filtrów w puszkach Canona, że niekoniecznie muszę wydać więcej na wersję R i mieć wariant "bezkompromisowy".
Co do szkieł, jakie masz najdłuższe? 200, 135? Bo już 85-tki Canona domyślam się nie wypadną na brzegu rewelacyjnie...
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 05-03-2016 o 19:09
Mogę poszukać jakichś ujęć 5Ds z zapiętym staruszkiem 80-200/2.8, który sobie świetnie radzi. Drobna uwaga - przy tej rozdzielczości przy "dalszych" ujęciach krajobrazowych na tele zaczyna przeszkadzać fizyka...ruchy konwekcyjne powietrza przy czasach, jakie teoretycznie się utrzymuje bez problemów, zaczynają byś widoczne i dają do wiwatu gdy motywem jest coś ortogonalnego np, architektura z daleka. (mam zdjęcia z "pięknie pływającymi" budynkami![]()
Mam wersję bez R. Niestety nie mogłem kupić sobie wersji z R gdyż koszt zakupu przekraczał mój limit finansowy jaki sobie ustaliłem. Ja zawsze kupując jakiś nowy aparat zwracam uwagę na dodatkowe niezbędne akcesoria które trzeba od razu dokupić (karta/y pamięci, dodatkowy akumulator itp.) no i jak doliczyłem koszt tych akcesoriów do kosztu 5DS R to musiałem spasować. Cóż, życie to sztuka wyborów.
Najdłuższe moje szkło to obecnie EF 135mm f/2.8 Softfocus. Najmniej ostre ze wszystkich "best short telephoto for portraits" według DXOMARK (osiąga tylko 14 Mpix) na 5DS R ale daje radę. Generalnie nawet tak stare szkła dostają na 5DS/R tzw. "drugie życie".
https://www.flickr.com/photos/mkamelg/ - znajdziesz tutaj trzy zdjęcia z tego staruszka.
Cóż, jest różnica w ostrości pomiędzy obydwoma modelami i gdybym miał katować cały czas jakieś bardzo długie i nie najnowsze zoomy w trybie APS-C i to jeszcze w dodatku z jakimś telekonwerterem to raczej myślałbym o zakupie wersji R bo to od ręki podciągnęło by jakość (ostrość) zdjęcia.
Canon EOS 5Ds R Review
Tu masz dodatkowo coś ode mnie. Nie wiem czy to Tobie w czymś pomoże, mam nadzieję że nie zaszkodzi. Zdjęcia robione na szybko za pomocą aktualnie u mnie podpiętego obiektywu. Aparat stał na biurku, zdjęcia były ostrzone za pomocą Live View a migawka wyzwalana samowyzwalaczem z opóźnieniem 2 sekund.
EF 50mm f/1.2L USM, ISO 100, F11, RAW
FF 50,6 MP:
APS-H 30,5 MP:
APS-C 19,6 MP:
FF zoom 100%:
APS-H zoom 100%:
APS-C zoom 100%:
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 06-03-2016 o 00:15