Strona 25 z 30 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 295

Wątek: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)

Od jakichś 4 m-cy pod 5DS po przesiadce z 6D.

Minusy:

- Canon przyoszczędził na osłonce górnego wyświetlacza. Po mocniejszym przejechaniu po niej palcem po przejściu aparatu w tryb uśpienia powstaje chwilowy efekt znany z przejechania palcem po wyświetlaczu kalkulatora. Da się to zaobserwować przez jakąś minutę od momentu przejścia do stanu uśpienia, później już widocznie zasilanie zanika i nie da się tego efektu wywołać i zaobserwować.

- Aparat szybko zużywa akumulatory. To pierwsza moja lustrzanka Canona ze wszystkich wcześniej posiadanych do której zabieram zapasowy akumulator wychodząc na miasto "tak na wszelki wypadek". Podobnie jest ponoć w 7D Mark II (doczytałem w Internecie) który poza inną matrycą i jakimiś bajerami w firmware to właściwie to samo co 5DS/R. Dwa procesory DIGIC 6 plus chyba jeszcze oddzielny do obsługi AF (nie jestem pewny na 100%, proszę to sobie samemu sprawdzić w Internecie) robią swoje.

- Wszystkie obiektywy które aberrowały tutaj też aberrują tylko jeszcze intensywniej. Matryca o wysokiej rozdzielczości to i wszelakie wady optyczne obiektywów uwidaczniają się w jeszcze bardziej dobitny sposób. Obecnie chyba tylko obiektywy z rodziny Otus oraz Milvus marki Zeiss nie aberrują ale są to obiektywy manualne z nie potwierdzoną jak na razie przez żadnego z testerów sprawnością układu potwierdzania ostrości.

- Matówki tutaj nie wymienisz więc korzystanie z obiektywów manualnych patrząc przez wizjer będzie utrudnione, pozostanie przełączanie się na podgląd Live View (którego obsługę w lustrzankach Canona uważam "od zawsze" za totalną pomyłkę).

- Ze względu na te 50 Mpix i zagęszczenie pikseli na matrycy aparat jest bardzo wrażliwy na jakiekolwiek drgania przez co trzeba korzystać z krótszych czasów otwarcia migawki aby wykonać nieporuszone zdjęcie. Tutaj już sobie za bardzo nie mogę pofikać z 1/125, muszę iść na minimum minimów czyli 1/250 a najlepiej wyżej. Mam ustawiony minimalny czas naświetlania na automat (maksymalnie na + w prawo) i on za mnie dobiera stosowne wartości.

- System obsługi AF w porównaniu do tego z 6D... Czujesz się jakbyś niedawno się narodził i zaczynał stawiać swoje pierwsze kroki w życiu. Trzeba wziąć na spokojnie instrukcję obsługi i dokładnie się w nią wczytać. Tu nie jest tak że jak w 6D masz podkręcony w firmware przez programistów (to moja własna teoria i nikomu nie każę się z nią zgadzać) centralny punkt krzyżowy to zrobisz nim wszystko i praktycznie zawsze będzie ostro. Tutaj w 5DS/R na bardzo bliskie odległości sprawdzi się AF punktowy a na dalszej poszerzony, trzeba się przełączać.

- Przy włożonych obydwu kartach pamięci do aparatu należy pamiętać o tym aby po wyjęciu jednej z nich celem odczytania w zewnętrznym czytniku nie zamykać klapki w aparacie przy włączonym jego zasilaniu. Dlaczego? Bo z automatu aparat przełączy się na tę kartę która została w środku i dołożenie z powrotem tej którą wyjęliśmy nic nie zmieni. I potem jak na szybko będziesz chciał wgrać sobie ponownie kolejne świeżo zrobione zdjęcia do komputera to możesz się zdenerwować bo ich tam nie znajdziesz. Bo zarejestrowały się na tę drugą kartę której nie wyjmowałeś.

- Wizjer optyczny jest już bardziej przyjazny okularnikom niż ten z 6D ale to nie jest jeszcze to co było w 5D.

- Posiadam najnowszy Adobe Lightroom 6.2.1 i nie działa mi pod nim tethering, program nie jest w stanie nawiązać poprawnego połączenia z aparatem.

Plusy:

- Wysoka rozdzielczość matrycy umożliwia rejestrację tak dużej ilości szczegółów że patrząc na swoje wcześniejsze zdjęcia z różnych miejsc aż chciałoby się je wszystkie powtórzyć (co oczywiście może być już niemożliwe bo np. jakaś impreza już się nigdy więcej nie odbędzie).

- Przycinanie formatu obrazu w locie za pomocą jednego przycisku. Stoisz w miejscu i nie za bardzo możesz się ruszyć do przodu czy do tyłu. Na FF masz fajny kadr ale przeszkadza Ci jakaś gałąź z boku. Przełączasz się na APS-H i problem znika ale nagle pojawia jakiś ptak na gałęzi który rewelacyjnie komponuje się w kadrze ale przydałoby się go przybliżyć no to przełączasz się na APS-C i robisz zdjęcie.

- Elektroniczna poziomica oraz wyświetlanie siatki w wizjerze. Kiedyś taką siatkę miałem dopiero jak sobie wymieniłem matówkę w 5D a tutaj proszę, jest już z automatu.

- Możliwość korzystania z dwóch kart pamięci. Można sobie w ten sposób powiększyć ogólną pojemność zapisu danych albo stworzyć prosty system tworzenia kopii zapasowej.

- System AF działa jak należy, nie stwierdziłem żadnych anomalii na bocznych punktach. Na ten czas używam wyłącznie punktów krzyżowych a prawie wszystkie moje obiektywy są obiektywami o jasności nominalnej z zakresu f/1.8-f/2.8.

- Powrót do obudowy znanej mi z 5D to strzał w dziesiątkę, w końcu znowu mam większy grip boczny dzięki któremu lepiej mi się trzyma aparat w dłoni i joystick dzięki któremu zmiana punktów AF których w tym aparacie nie brakuje jest ultra wygodna.

- Ze względu na możliwość robienia zdjęć w formacie APS-C można pod ten aparat podpinać obiektywy alternatywnych producentów (Sigma, Tamron) z mocowaniem EF przeznaczone wyłącznie pod APS-C. Nie wiem które z takich obiektywów są najostrzejsze pod APS-C, jeśli są jakieś to może można by z nimi poszaleć i pod 5DS/R?

- Obiektywy z silnikami STM są automatycznie parkowane (tubusy chowają się do środka) po wyłączeniu aparatu.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 07-11-2015 o 21:41

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Od jakichś 4 m-cy pod 5DS po przesiadce z 6D.

Minusy:

- Canon przyoszczędził na osłonce górnego wyświetlacza. Po mocniejszym przejechaniu po niej palcem po przejściu aparatu w tryb uśpienia powstaje chwilowy efekt znany z przejechania palcem po wyświetlaczu kalkulatora. Da się*to zaobserwować przez jakąś minutę od momentu przejścia do stanu uśpienia, później już*widocznie zasilanie zanika i nie da się tego efektu wywołać i zaobserwować.

- Szybko zużywa akumulatory. To pierwsza moja lustrzanka Canona ze wszystkich wcześniej posiadanych do której zabieram zapasowy akumulator wychodząc na miasto "tak na wszelki wypadek". Podobnie jest ponoć w 7D Mark II (doczytałem w Internecie) który poza inną matrycą i jakimiś bajerami w firmware to właściwie to samo co 5DS/R. Dwa procesory DIGIC 6 plus chyba jeszcze oddzielny do obsługi AF (nie jestem pewny na 100%, proszę to sobie samemu sprawdzić w Internecie) robią swoje.

- Wszystkie obiektywy które aberrowały tutaj też aberrują tylko jeszcze intensywniej. Matryca o wysokiej rozdzielczości to i wszelakie wady optyczne obiektywów uwidaczniają się w jeszcze bardziej dobitny sposób. Obecnie chyba tylko obiektywy z rodziny Otus oraz Milvus marki Zeiss nie aberrują ale są to obiektywy manualne z nie potwierdzoną jak na razie przez żadnego z testerów sprawnością układu potwierdzania ostrości.

- Matówki tutaj nie wymienisz więc korzystanie z obiektywów manualnych patrząc przez wizjer będzie utrudnione, pozostanie przełączanie się na podgląd Live View (którego obsługę w lustrzankach Canona uważam "od zawsze" za totalną pomyłkę).

- Ze względu na te 50 Mpix i zagęszczenie pikseli na matrycy aparat jest bardzo wrażliwy na jakiekolwiek drgania przez co trzeba korzystać z krótszych czasów otwarcia migawki aby wykonać nieporuszone zdjęcie. Tutaj już sobie za bardzo nie mogę pofikać z 1/125, muszę iść na minimum minimów czyli 1/250 a najlepiej wyżej. Mam ustawiony minimalny czas naświetlania na automat (maksymalnie na + w prawo) i on za mnie dobiera stosowne wartości.

- System obsługi AF w porównaniu do tego z 6D... Czujesz się jakbyś niedawno się narodził i zaczynał stawiać swoje pierwsze kroki w życiu. Trzeba wziąć na spokojnie instrukcję obsługi i dokładnie się w nią wczytać. Tu nie jest tak że jak w 6D masz podkręcony w firmware przez programistów (to moja własna teoria i nikomu nie każę się z nią zgadzać) centralny punkt krzyżowy to zrobisz nim wszystko i praktycznie zawsze będzie ostro. Tutaj w 5DS/R na bardzo bliskie odległości sprawdzi się AF punktowy a na dalszej poszerzony, trzeba się przełączać.

- Przy włożonych obydwu kartach pamięci do aparatu należy pamiętać o tym aby po wyjęciu jednej z nich celem odczytania w zewnętrznym czytniku nie zamykać klapki w aparacie przy włączonym jego zasilaniu. Dlaczego? Bo z automatu aparat przełączy się na tę kartę która została w środku i dołożenie z powrotem tej którą wyjęliśmy nic nie zmieni. I potem jak na szybko będziesz chciał wgrać sobie ponownie kolejne świeżo zrobione zdjęcia do komputera to możesz się zdenerwować bo ich tam nie znajdziesz. Bo zarejestrowały się na tę drugą kartę której nie wyjmowałeś.

- Wizjer optyczny jest już bardziej przyjazny okularnikom niż ten z 6D ale to nie jest jeszcze to co było w 5D.

- Posiadam najnowszy Adobe Lightroom 6.2.1 i nie działa mi pod nim tethering, program nie jest w stanie nawiązać poprawnego połączenia z aparatem.

Plusy:

- Wysoka rozdzielczość matrycy umożliwia rejestrację tak dużej ilości szczegółów że patrząc na swoje wcześniejsze zdjęcia z różnych miejsc aż chciałoby się je wszystkie powtórzyć (co oczywiście może być już niemożliwe bo np. jakaś impreza już się nigdy więcej nie odbędzie).

- Przycinanie formatu obrazu w locie za pomocą*jednego przycisku. Stoisz w miejscu i nie za bardzo możesz się ruszyć do przodu czy do tyłu. Na FF masz fajny kadr ale przeszkadza Ci jakaś gałąź z boku. Przełączasz się na APS-H i problem znika ale nagle pojawia jakiś ptak na gałęzi który zajebiście komponuje się w kadrze ale przydałoby się go przybliżyć no to przełączasz się na APS-C i robisz zdjęcie.

- Elektroniczna poziomica oraz wyświetlanie siatki w wizjerze. Kiedyś taką siatkę miałem dopiero jak sobie wymieniłem matówkę w 5D a tutaj proszę, jest już z automatu.

- Możliwość korzystania z dwóch kart pamięci. Można sobie w ten sposób powiększyć ogólną pojemność zapisu danych albo stworzyć prosty system tworzenia kopii zapasowej.

- System AF działa jak należy, nie stwierdziłem żadnych anomalii na bocznych punktach. Na ten czas używam wyłącznie punktów krzyżowych a prawie wszystkie moje obiektywy są obiektywami o jasności nominalnej z zakresu f/1.8-f/2.8.

- Powrót do obudowy znanej mi z 5D to strzał w dziesiątkę, w końcu znowu mam większy grip boczny dzięki któremu lepiej mi się trzyma aparat w dłoni i joystick dzięki któremu zmiana punktów AF których w tym aparacie nie brakuje jest ultra wygodna.

- Ze względu na możliwość robienia zdjęć w formacie APS-C można pod ten aparat podpinać obiektywy alternatywnych producentów (Sigma, Tamron) z mocowaniem EF przeznaczonych wyłącznie pod APS-C. Nie wiem które z takich obiektywów są najostrzejsze pod APS-C, jeśli są jakieś to może można by z nimi poszaleć i pod 5DS/R?

- Obiektywy z silnikami STM są automatycznie parkowane (tubusy chowają*się*do środka) po wyłączeniu aparatu.

No i to by było na tyle ode mnie.
    Jednym słowem: 6D to świetna puszka

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    - Ze względu na te 50 Mpix i zagęszczenie pikseli na matrycy aparat jest bardzo wrażliwy na jakiekolwiek drgania przez co trzeba korzystać z krótszych czasów otwarcia migawki aby wykonać nieporuszone zdjęcie. Tutaj już sobie za bardzo nie mogę pofikać z 1/125, muszę iść na minimum minimów czyli 1/250 a najlepiej wyżej.
    Przy jakiej ogniskowej? Opisz to dokładniej.

Pełne uzależnienie
    Miasto

https://www.learn.usa.canon.com/reso...sr-files.htmlp

To jest taki firmowy niezbędnik dla każdego posiadacza 5DS/R. "Trochę" się tego naszukałem i szkoda że nie natrafiłem na to wcześniej bo oszczędziłbym sobie nieco stresu w stylu "cholera, dlaczego jak oglądam swoje zdjęcia na 100% to wyglądają jakby AF nie do końca trafiał". Trafiał, tylko że miałem problem ze stabilizacją obrazu - wydawało mi się że na 1/125 musi za każdym razem wyjść ostre zdjęcie "bo tak robiłem na 6D i było dobrze" a tu **** blada, kompletna zmiana reguł gry.

Jest tam taki fragment:

Use faster minimum shutter speeds
    The old “1/lens focal length” rule of thumb is out the window. Where possible, particularly in a hand-held situation, use speeds of at least a full stop or two faster than whatever you considered your previous minimum “safe” speeds to be. This applies to both with and without Image Stabilization.
    No to się do tego stosuję. Nie ma tam mowy o jakichś specyficznych ogniskowych więc należy założyć z góry iż ma to zastosowanie do każdej ogniskowej.

Moją "minimum “safe” speeds to be" na 6D była 1/125 a teraz na 5DS jest w zakresie 1/250-1/500 (reguluje to sobie automat tak jak już wcześniej pisałem) podczas robienia zdjęć w dzień.

Przy okazji, odnoszę wrażenie iż lustro w 5DS nieco bardziej "kopie" niż w 6D, zwłaszcza robiąc zdjęcia seryjne. Polepsza mu się w trybie cichej migawki. Także zastosowanie i tu cytat ze strony Canona dotyczącej 5DS:

Zastosowany w aparacie EOS 5DS system redukcji drgań lustra firmy Canon pomaga minimalizować drgania spowodowane pracą ruchomych elementów wewnątrz aparatu, które mogą negatywnie wpływać na ostrość i rozdzielczość obrazu. Dzięki zastosowanym w aparacie krzywkom lustro porusza się w górę i w dół w bardziej kontrolowany sposób, co pozwala uniknąć nagłych zatrzymań, a także wyciszyć dźwięk migawki.
    Niezupełnie do końca przekłada się na użytkowanie aparatu w realnym życiu. To znaczy na pewno pomaga i nie zaliczymy tutaj takiego koszmarnego bujania D800 i problem poruszonych zdjęć. | Testowisko (podobno zostało to później poprawione w D810, patrz ostatni wpis autora bloga) ale raczej przy robieniu zdjęć ze statywu bo "z ręki"... no nie jestem do końca przekonany.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 08-11-2015 o 11:51

Miasto
    Łódź

mkamelg wielkie dzięki. Szkoda, że podobnie jak w D8xx matryca narzuca pewne ograniczenia ale pewnie producent też nie poradził z drganiami komory lustra. Chociaż z tego co ja czytałem to i tak na dziś chyba Canon uniknął takich problemów jak Nikon miał w D800. Ale cóż nie jest to aparat do wszystkiego.

Ja mam (od 3 lat) D800, który jak piszecie niby ma problemy. Nie potwierdzam. To była nowość jeśli chodzi o gęste matryce na FF. W nikonie przesiadano się z 12 na 36 Mpx - to duży skok i stąd panika u niektórych. Po prostu obowiązuje zaostrzona zasada odwrotności ogniskowej x2 i to tyle. Ci co się przesiedli z D800 na D810 wcale nie zaczęli stosować dłuższych czasów, takich ja za D700. Lepsze wytłumienie poprawiło z 1/3 EV. Słabsza ostrość zdjęć była też zawdzieczana temu, że po prostu optyka nie wyrabiała, a nie poruszeniom. Np wspomniany DXowy 35 mm pdpięty do FX o którym wspomina kolega z testowiska. On (Rafał) prowadzi bloga lenspro.pl, brałem udział w dyskusji na nikoniarzach o której on mówi.

Dziwię się, że piszesz o 1/250 bez różnicy jeśli chodzi o ogniskową. Przy szerokich kątach też? No bez jaj. To znaczy że jest znacznie gorzej niż w D800 ja przy krótkich ogniskowych mogę stosować dłuższe czasy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-11-2015 o 13:04

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Jacku no wiadomo że będzie gorzej niż w Nikonie przecież to tylko Canon .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Łódź

Jacku poczytaj przytoczony przez Ciebie artykuł. Większość pisze o czasach. Nikt nie pisze że szkło nie wyrabia.

U mnie jest teraz tak, że na tych samych czasach i ogniskowych pracuje zarówno na 5d III i 5dsr i nie widzę żebym miał problem z poruszonymi zdjęciami przy 5dsr.

Miasto
    Łódź

Bartek, a mógłbyś ze swojej strony napisać. Spostrzeżenia, uwagi, plusy i minusy. Jak w porównaniu do 5mark3

Strona 25 z 30 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów