W cyfrowym D60 tez taka lampka jest. W 10D zrezygnowano z niej na rzecz spawarki.
Było, się mieściło, miód i wino piło i doskonale dzałało. W sumie taki Elan ii e ustawiał AF w kompletnej ciemności (czgo nawet 6d nie potrafi) i to z raczej zaskakujaco dużej odległości, bo ta lampka była dość mocna. A i tak po oczach nie dawała jak spawarka. Zreszta oddzielna spawarka w Elanie ii też była obok palnika.
Ale to był chyba ostatni Canon z takim wynalazkiem, potem to wyjęli, więc nie ma powodu wierzyć, że nagle teraz dadza. Tak jak i Eye Control.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 19-02-2015 o 02:36
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
EOS5 też miał taki wynalazek, emitował czerwone, poziome linie, dało się to sfotografować (jeśli np. kolega obok ustawiał ostrość) - stąd nie zyskało uznania "profi" - stąd brak AF-assist, jeśli to oni są targetem dla linii 5DS/5DSR
"Przerobiłem" większość puszek canona, zaczynając od A1 a na 5dmkII kończąc - i zdecydowanie najlepszym "urządzeniem do pracy" była 3ka. Nawet wybieranie punktu AF okiem działało....
Owszem AF i podgląd GO - wybierany okiem też przerabiałem w plastikowej "piątce", działało to świetnie, ale żarło baterie jak łolkmen "Kajtek" paluszki! :/
Jednak szkoda, że Canon z tego zrezygnował.
Ma ktoś może doświadczenie z aparatami bez filtra do zdjęć krajobrazowych, makro ? Czy warto dać więcej za 5DS R ?
Hej,
podbiję pytanie
Sam jestem ciekaw opinii odnośnie braku filtra, kiedy pomaga, a kiedy przeszkadza i w jakiego typu fotografii jest pożądany jego brak?
Mam świadomość, że to pytanie by bardziej pasowało na forum nikona, bo chyba canon nie miał jeszcze body bez tego filtra, ale może ktoś przerobił już temat i jest w stanie powiedzieć więcej niż wynika z materiałów producenta.![]()
| R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |