Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Canon EOS 700D - problem z zapisem RAW+JPG

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: Canon EOS 700D - problem z zapisem RAW+JPG

No i git, że działa, ale sam fakt, że potrzebujesz wyświetlacza świadczy o tym, że masz problem z naświetlaniem zdjęć. Gdybyś go nie miał, byłbyś w stanie oszacować poprawna ekspozycję na podstawie wskazań światłomierza Gdybyś znał swój aparat, wiedziałbyś, że wyświetlacz może przekłamywać i tak dalej i tak dalej... no ale nie o to chodzi, żeby Cię pognębić. Cieszę się, że problem rozwiązany. Tak btw, nawet jak strzelasz sam RAW to aparat też pokazuje Ci zaszytego, uśrednionego jotpega, bo "czystego RAW" nie da się zobaczyć. Rób foty, ucz się i czerp z tego radość. A jak ogarniesz temat edycji zdjęć będzie jeszcze lepiej, zobaczysz.

Miasto
    Ciężko określić

Domyślnie Odp: Canon EOS 700D - problem z zapisem RAW+JPG

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    No i git, że działa, ale sam fakt, że potrzebujesz wyświetlacza świadczy o tym, że masz problem z naświetlaniem zdjęć. Gdybyś go nie miał, byłbyś w stanie oszacować poprawna ekspozycję na podstawie wskazań światłomierza Gdybyś znał swój aparat, wiedziałbyś, że wyświetlacz może przekłamywać i tak dalej i tak dalej... no ale nie o to chodzi, żeby Cię pognębić. Cieszę się, że problem rozwiązany. Tak btw, nawet jak strzelasz sam RAW to aparat też pokazuje Ci zaszytego, uśrednionego jotpega, bo "czystego RAW" nie da się zobaczyć. Rób foty, ucz się i czerp z tego radość. A jak ogarniesz temat edycji zdjęć będzie jeszcze lepiej, zobaczysz.
    Wyświetlacza używam tylko do krótkiego podglądu, czy dobrze złapałem ostrość bądź poprawnie naświetliłem zdjęcie. Faktem jest, że bez możliwości podejrzenia efektu mógłbym być ciężko rozczarowany po powrocie do domu;D W edycję może się pobawię kiedyś lecz narazie staram się strzelić fotę tak, aby jak najwierniej oddała klimat tego co widziałem
    Faktem jest, że przy użyciu programów do edycji można troszkę rzeczy poprawić i skorygować. Jednakże, kiedy zobaczyłem zdjęcia moich znajomych przed i po obróbce stwierdziłem, że chyba nie chcę iść tą drogą. Niestety większość z nich daleko przekracza granicę pomiędzy fotografią a sztuką(rozumianą jako grafika komputerowa).
    Ja jednak wolę się pofatygować i założyć fizycznie filtr na soczewkę niż robić to na przykład w Ligh...mie. Narazie do fotografowania używam statywu, ponieważ na chwilę obecną męczę krajobrazy górskie, zorzę, miasta nocą itd. Tak więc mam troszkę czasu aby przygotować się do strzału;D nie ukrywam, że jest to pracochłonny proces zwłaszcza, kiedy robisz zdjęcia przy -16*C

A tak na marginesie - Ligh...om( czyli ciemnia) oferuje wiele możliwości edycji zdjęcia. Jednak zastanawiam się, czy taki sam poziom obróbki zdjęć można było uzyskać w fotografii tradycyjnej? Czy jednak autor programu poszedł krok dalej i pozwala nam na osiąganie efektów, których nie mieli byśmy szans osiągnąć w fotografii tradycyjnej podczas wywoływania filmu.

Uprawnienia umieszczania postów