Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Canon EOS 700D - problem z zapisem RAW+JPG

Widok wątkowy

Miasto
    Ciężko określić

Exclamation Canon EOS 700D - problem z zapisem RAW+JPG

Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

W ostatnią niedzielę pojawił się malutki problem z moim aparatem. Zapisuję zdjęcia raw+jpg. Wcześniej robiłem zdjęcia zorzy polarnej a także górskie krajobrazy zarówno o wschodzie słońca jak i o zachodzie.
    Problem polega na tym, że ostatnia sesja prawdopodobnie w 90% pódzie w śmietnik ponieważ podgląd jpg nie mmiał się nijak do zdjęć w formacie raw. O ile jpg są naświetlone poprawnie, o tyle pliki w formacie raw wyszły mocno poprześwietlane. Na niektórych zdjęciach wręcz poprzepalane;(
    Nie wiem skąd taka różnica pomiędzy jednymi a drugimi?? Do tej pory różnice między raw a jpg były nieznaczne- połowa lub góra jedna wartość ekspozycji. Była to bardzo akceptowalna różnica natomiast niespodzianka, którą spłatał mój aparat w niedzielę przeszła moje najśmielsze oczekiwania.

Czy można jakoś wyrównać podgląd jpg aby z dużym prawdopodobieństwem pokazywał właściwą ekspozycję raw z poziomu aparatu? Jeśli istnieje taka możliwość, chetnie się dowiem jak można to skorygować. W innym przypadku zostanę zmuszony do samego zapisu raw( więć jeśli będę chciał wysłać szybko zdjęcie moim rodzicom, będę musiał je konwertować do jpg a nie mam zbytnio ochoty na ślęczenie nad tym;D )Nie zamierzam również ratować tych zdjęć przy użyciu Lightrooma czy Photoshopa, którego i tak nie posiadam;D
    Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi dotyczące powyższej korekcji. Słyszałem też, że niektóre aparaty posiadają alarm o przepalonych zdjęciach dla długich czasów naświetlania ale nic takiego u siebie nie znalazlem.. Jak to sprawdzić?

P.S. Ogólnie jestem dość "zielony" w dziedzinie fotografii. Do tej pory szlifowałem swoje umiejętności na samsungu nx1100, ale nawet ta budżetówka nigdy nie sprawiła mi takiego zawodu dla nocnych zdjęć
    Ostatnio edytowane przez mejt ; 16-02-2016 o 18:23

Uprawnienia umieszczania postów