Ja sie wypowiem, bo 2 tyg temu zmieniłem obóz. Po wielu latach...
Na wstępie dodam, ze nie miałem bazy szkieł. Kit, 40 naleśnik i tamron 17-55.
Starczało, bo szkła miałem od szwagra. Szwagrowi sie zmieniły priorytety i idzie w bezlusterkowca. Zródło szkieł sie skonczy, a w sumie juz sie skojczylo.
Do dzisiaj żałuje sprzedaży 50D późniejsze modele juz były downgradem.
W serii xxxd brakowało mi wagi, guzików na obudowie i drugiego ekranu i turaj dopłaciłem do serii xxd. Ostatnim aparatem był 70d który w ręce sprawiał wrażenie xxxd. Trochę skopali ta serie na rzecz 7d. 7dm2 to koszt 6d. 6d i L to prawie 9k. FF wymaga juz szkieł, nie zarabiam na tym, lubię pochodzić z aparatem i tyle. Wiec nie moje koszty FF.
Z racji tego ze 70d mi nie pasował postanowiłem zmienić obóz.
Kupiłem 7200 z kitem- z 18-105.
Na plus wykonanie, grip mniejszy ale sie oswoiłem z chwytem. Klawiszologia na plus i dwa pokrętła rownież. Doczepić sie moge do wybieraka/krzyżaka. Kółko w canonie lepsze.
250zdj i plamy na matrycy. Serwis nikona dno i łokieć mułu. Cyfrowe wyczyściło i bede spoglądał na mała dziurę czy raz sie zdarzyło w fabryce czy dopadł mnie problem plucia olejem. F16 i lepiej dopiero widać.
Na razie jesteś zadowolony. Zobaczymy co bedzie dalej.
Wg ubijaczy piany na necie Nikon 7200 najlepszy w klasie apsc i matryce ma podobno lepsze N. Ale ja tam sie nie znam. Jestem amatorem i mógłbym spokojnie siedzieć w klasie entrylevel. Ale nie ma tego czucia w ręce, ekranu i klawiszy. Wiec tutaj przepłacam za swoje widzi mi sie.
Poluje na stalke nikkor 35. Bede wypożyczać u Sigmy jakiegoś zooma- 600 i moze sobie sprawie na własny użytek.
Zawsze mozna wrócić do C. Ja nie bede budować walizki szkieł, wiec przejście mnie kosztuje mało. Ale rozumiem jak ktoś ma rozkminy z torba obiektywów.
Canona należy pochwalić za serwis, żytnia nie jest doskonała ale lepsza od nikona. No i sam Nikon ma dziwne podejście do klientów. Problem 600d. Udawanie ze nic sie nie dzieje, odsyłanie klientów na drzewo. Potem sie przyznali do błędu wydając 610. Pozew w USA i posiadacze 600 maja serwis wymiany migawki do końca życia. Dziwne podejście i oby nie skończyli jak Kodak.
Canon ma kamery, dobre kompakty i bezlusterkowce. Nikon 1 nie jest hitem rynku. Do tego drukarki i inne biurowe tematy. Jestem zdziwiony podejściem żółtego.