Strona 160 z 175 PierwszyPierwszy ... 60110150158159160161162170 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 591 do 1 600 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

YN622 obsługuje tylko do 3 grup lamp. Jeśli nie masz lampy na aparacie to polecam jako nadajnik 622TX. Główna zaleta to łatwe synchro na 2 kurtyne i łatwiejsze ustawianie/mieszanie ETTL i M. YN685 działa bardzo fajnie jako zdalna lampa, widać że jest do tego stworzona i jeśli nie potrzebujesz czegoś dużo mocniejszego, jak Godox AD-360 to polecam.
    TTL ze zdalnego wyzwalania działa bardzo sprawnie. Przykład: Pare dni temu robiłem sobie światłem czarne tło, czyli coś podobnego jak tutaj
    https://www.youtube.com/watch?v=YDzmiNl0j48
    Obiekt w środku, jedna lampa na godzine 9 druga na 3. W TTL naświetlone poprawnie i mam czarne tło. W trybie M nawet na 1/128 mocy dla obu lamp obiekt był prześwietlony.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

TTL i większe możliwości nie zaszkodzą, tylko jedna lampa z TTL to dwie manualne, i musisz jeszcze doliczyć wyzwalacz.
    Nie da się jednoznacznie doradzić: jeśli planujesz "reporterkę" (albo błyskanie w dzień, z krótkimi czasami migawki), to TTL, jeśli bardziej chodzi o "studio w plecaku" (nawiązanie do pewnego bloga nieprzypadkowe), to manualne wystarczą.
    Jak TTL, to jest nie tylko YN622. Od jakiegoś czasu Canon wprowadził własny system (600EX-RT + sterownik ST-E3-RT + 430EX III), a Chińczycy zrobili nie tylko "coś zgodnego" (YN 600EX-RT + sterownik YN-E3-RT), ale zrobili coś, czego Canon nie zrobi: odbiornik tego nowego systemu, dzięki któremu można zdalnie sterować "starymi" lampami (YN-E3-RX), więc (teoretycznie) zakładasz swojego Metza na odbiornik, zakładasz sterownik na aparat, i ustawiasz parametry lampy zdalnie, ze sterownika, zarówno w TTL jak i w M.
    Z drugiej strony jest ta lampa YN685 o której pisałeś, i możliwość stworzenia systemu na tym drugim rozwiązaniu.
    Aha, te manualne 560III/IV też można zdalnie sterować (sterownik YN560-TX), to ułatwia pracę, zwłaszcza, jak lampy są wysoko/daleko.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    Obiekt w środku, jedna lampa na godzine 9 druga na 3. W TTL naświetlone poprawnie i mam czarne tło. W trybie M nawet na 1/128 mocy dla obu lamp obiekt był prześwietlony.
    Lekki off-topic: obydwa zdjęcia (TTL i M) z takimi samymi parametrami (ISO, czas, przysłona)? Jeśli tak, to sugerowałoby, że zakres regulacji mocy "w dół" w TTL jest większy niż w M, ale nie wskazywałbym na takim przykładzie ogólnej "wyższości" TTL (zwłaszcza radiowego) nad M

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    ... Przykład: Pare dni temu robiłem sobie światłem czarne tło, czyli coś podobnego jak tutaj
    https://www.youtube.com/watch?v=YDzmiNl0j48
    Obiekt w środku, jedna lampa na godzine 9 druga na 3. W TTL naświetlone poprawnie i mam czarne tło...
    Widziałem kilka poradników tego Pana. Całkiem ciekawe.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    ...TTL i większe możliwości nie zaszkodzą, tylko jedna lampa z TTL to dwie manualne, i musisz jeszcze doliczyć wyzwalacz.
    ...
    Przepraszam za skrócenie waszych wypowiedzi. Zdjęcia które robiłem do tej pory z lampami dotyczyły fotografii drobnych przedmiotów, dziecka na małej powierzchni (w domu). Od razu nasuwa się myśl, że manualne lampy wystarczą (można podejść i zmienić ustawienia). Zwłaszcza, że zakup YN 685 + 622 TX +622C (dla Metza) to kwota około 1000zł. Dla kogoś kto nie pracuje zawodowo jako fotograf (i nie będzie raczej pracował), dla którego błyskanie to rodzaj odstresowania się i zrobienia czegoś po prostu dla zabawy to trochę dużo. Za cenę YN685 mam już dwie YN-560 III (mając 2x RF-603 – wyzwolę też Metza) - cena YN-560III / IV może jeszcze spaść. W przyszłym miesiącu ma wejść YN660.
    Z drugiej strony kusi (czytając Wasze posty) takie rozwiązanie – kupić YN 685 i wyzwalać na razie za pomocą RF-603, poczekać trochę i dokupić 622...Chyba pójdę się przespać z tym problemem ...o ile zasnę.
    PS. Dziękuję za Wasze odpowiedzi do tej pory.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez McMelassa Zobacz posta
    manualne lampy wystarczą (można podejść i zmienić ustawienia)
    Nie o to chodzi. Mając tylko manualne lampy, możesz kupić sterownik 560-tx i sterować mocą/zoomem z sanek aparatu.
    Chodzi o to, że jeśli zechcesz np. użyć lamp w słoneczny dzień, do doświetlenia z krótkim czasem, musisz mieć sterownik ("radyjko") z TTL. Podobnie jak np. przy reportażach na kilka lamp (choć czasem jedna jest w TTL, inne w kontrze jako M).
    Zestaw z TTL daje większe możliwości, ale kosztuje więcej. Jeśli z góry wiesz, że nie potrzebujesz większych możliwości, że chcesz to traktować jako "studio" małym kosztem i w dowolnym miejscu, to TTL nie będzie Ci potrzebny.
    Poczytaj jeszcze o tym drugim systemie (zgodnym z Canonem 600ex-rt), sterowanie "błyskowe" było u Canona "od wieków", jeśli teraz wprowadzili sterowanie radiowe to jest duża szansa, że też szybko nie zniknie. YN-622 zyskało popularność, bo ani Canon ani Nikon nie mieli radiowego sterowania lampami, ale skoro Canon ma własne, firmowe rozwiązanie, to można się spodziewać większego rozwoju właśnie tego systemu (oczywiście 622 nie zniknie zbyt szybko), przynajmniej tak mi się wydaje

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Lekki off-topic: obydwa zdjęcia (TTL i M) z takimi samymi parametrami (ISO, czas, przysłona)? Jeśli tak, to sugerowałoby, że zakres regulacji mocy "w dół" w TTL jest większy niż w M, ale nie wskazywałbym na takim przykładzie ogólnej "wyższości" TTL (zwłaszcza radiowego) nad M
    Na to wygląda. Właśnie powtórzyłem test. Zestawienie to 1dIII z 50STM. Po prawej YN685, po lewej C580EXII na UY622C. W każdym przypadku ISO 400, ostrzone ręcznie na obiekt. Nic w wywołaniu nie zmieniałem. Obie lampy ustawione na sztywno zoom 50mm. Światło ciądłe to 3 żarówki energooszczędne z żyrandola o małej mocy.

1/40s F/2 ISO400 lampy w ETTL

1/40s F/2 ISO400 lampy w M na 1/128. Pomimo najmniejszej mocy obiekt jest prześwietlony.

Teraz skracam czas i bardziej przymykam
    1/80s F/8 ISO400 lampy w ETTL

1/80s F/8 ISO400 lampy w M na 1/128.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Witam .
    Proszę o doradę (bo chyba sie pogubiłem )czy mam kupić YNE3-RX czy yn-622c .

Chcę na Canonie 60d używać lampy YN-600EX-RT a zdalnie jako slave Canona 550ex ( NIE II tylko I).
    Czy taki układ mi zadziała?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez piterk Zobacz posta
    czy mam kupić YNE3-RX czy yn-622c .

Chcę na Canonie 60d używać lampy YN-600EX-RT a zdalnie jako slave Canona 550ex ( NIE II tylko I)
    550ex nie miała wersji II, chyba, że myślisz o 580ex?
    Jeśli YN-E3-RX zadziała z 550ex, to musiałbyś dokupić tylko jedno "pudełko", gdybyś chciał 622c, musiałbyś kupić dwa, jedna sztuka na sanki aparatu i dopiero na nią lampa, druga sztuka pod zdalną lampę.

Witam, posiadam Canona 60d i lampę Yongnuo YN-685 EX. Chciałbym połączyć je bezprzewodowo i mam spore problemy, głownie spowodowane tym iż jest to moja pierwsza lampa a instrukcja po chińsku mi nic nie mówi. Ustawione mam tak jak opisuje instrukcja aparatu i dalej nie chce współpracować. Gdzie mogę znaleźć jakieś informacje jak to zrobić? Z góry dzięki za wszelką pomoc !

Dopiero zaczyna

YN685 (z tego co wiem nie ma modelu 685EX) działa zdalnie wyłącznie za pomocą wyzwalaczy YN622/RF603. Oryginalna instrukcja jest dwujęzyczna - CN/EN i pewnie znajdziesz w sieci
    Ostatnio edytowane przez fido70 ; 10-12-2015 o 22:01

Cytat Zamieszczone przez fido70 Zobacz posta
    YN685 (z tego co wiem nie ma modelu 685EX) działa zdalnie wyłącznie za pomocą wyzwalaczy YN622/RF603. Oryginalna instrukcja jest dwujęzyczna - CN/EN i pewnie znajdziesz w sieci
    Na stronie na której kupiłem pisze ze ma EX i moze się łączyć bezprzewodowo za pomocą sterowania zgodnego z systemami Canon Speedlite.
    Znalazłem również wersje angielską, ale to i tak mi nie pomogło.

Strona 160 z 175 PierwszyPierwszy ... 60110150158159160161162170 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów