Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Mieszany widok

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    ... Przykład: Pare dni temu robiłem sobie światłem czarne tło, czyli coś podobnego jak tutaj
    https://www.youtube.com/watch?v=YDzmiNl0j48
    Obiekt w środku, jedna lampa na godzine 9 druga na 3. W TTL naświetlone poprawnie i mam czarne tło...
    Widziałem kilka poradników tego Pana. Całkiem ciekawe.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    ...TTL i większe możliwości nie zaszkodzą, tylko jedna lampa z TTL to dwie manualne, i musisz jeszcze doliczyć wyzwalacz.
    ...
    Przepraszam za skrócenie waszych wypowiedzi. Zdjęcia które robiłem do tej pory z lampami dotyczyły fotografii drobnych przedmiotów, dziecka na małej powierzchni (w domu). Od razu nasuwa się myśl, że manualne lampy wystarczą (można podejść i zmienić ustawienia). Zwłaszcza, że zakup YN 685 + 622 TX +622C (dla Metza) to kwota około 1000zł. Dla kogoś kto nie pracuje zawodowo jako fotograf (i nie będzie raczej pracował), dla którego błyskanie to rodzaj odstresowania się i zrobienia czegoś po prostu dla zabawy to trochę dużo. Za cenę YN685 mam już dwie YN-560 III (mając 2x RF-603 – wyzwolę też Metza) - cena YN-560III / IV może jeszcze spaść. W przyszłym miesiącu ma wejść YN660.
    Z drugiej strony kusi (czytając Wasze posty) takie rozwiązanie – kupić YN 685 i wyzwalać na razie za pomocą RF-603, poczekać trochę i dokupić 622...Chyba pójdę się przespać z tym problemem ...o ile zasnę.
    PS. Dziękuję za Wasze odpowiedzi do tej pory.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Cytat Zamieszczone przez McMelassa Zobacz posta
    manualne lampy wystarczą (można podejść i zmienić ustawienia)
    Nie o to chodzi. Mając tylko manualne lampy, możesz kupić sterownik 560-tx i sterować mocą/zoomem z sanek aparatu.
    Chodzi o to, że jeśli zechcesz np. użyć lamp w słoneczny dzień, do doświetlenia z krótkim czasem, musisz mieć sterownik ("radyjko") z TTL. Podobnie jak np. przy reportażach na kilka lamp (choć czasem jedna jest w TTL, inne w kontrze jako M).
    Zestaw z TTL daje większe możliwości, ale kosztuje więcej. Jeśli z góry wiesz, że nie potrzebujesz większych możliwości, że chcesz to traktować jako "studio" małym kosztem i w dowolnym miejscu, to TTL nie będzie Ci potrzebny.
    Poczytaj jeszcze o tym drugim systemie (zgodnym z Canonem 600ex-rt), sterowanie "błyskowe" było u Canona "od wieków", jeśli teraz wprowadzili sterowanie radiowe to jest duża szansa, że też szybko nie zniknie. YN-622 zyskało popularność, bo ani Canon ani Nikon nie mieli radiowego sterowania lampami, ale skoro Canon ma własne, firmowe rozwiązanie, to można się spodziewać większego rozwoju właśnie tego systemu (oczywiście 622 nie zniknie zbyt szybko), przynajmniej tak mi się wydaje

Uprawnienia umieszczania postów