Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon 6D + jaki obiektyw ? Sigma 24-70 f2.8 ? Canon 17-40 f4 ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Canon 6D + jaki obiektyw ? Sigma 24-70 f2.8 ? Canon 17-40 f4 ?

6D to fajny aparat ale ma kilka wad. Ty sam musisz sobie odpowiedzieć czy Ci będą przeszkadzać czy nie.

Jak dla mnie główna wada to minimalny czas migawki 1/4000s - co przy moich jasnych szkłach zupełnie dyskwalifikuje tą puszkę. Jasne, że można ratować się filtrami szarymi ale bez przesady...

Ogólnie wiem, że wybór FF to spory problem, który ma też mój znajomy, do 6D ciągnie ze względu na jakość wysokich ISO ale ograniczenia zniechęcają. 5DIII stoi drogo, ale można wyrwać za ~7500 w idealnym stanie.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta

Jak dla mnie główna wada to minimalny czas migawki 1/4000s - co przy moich jasnych szkłach zupełnie dyskwalifikuje tą puszkę. Jasne, że można ratować się filtrami szarymi ale bez przesady...
    No pewnie, że bez przesady, wprawdzie z nożem na gardle można się też ratować przymknięciem przesłony o jedna działkę, ale to by już była desperacja i marnowanie inwestycji. Jak się zapłaciło za jasna stałkę, to jasne, że nie po to żeby przymykać (nie wiem po co one w ogóle maja przysłony ) Ja jak zapłacę za obiad w restauracji, to też zjadam wszystko, i jeszcze wylizuję talerz żeby się nie zmarnowało, nawet jak już więcej nie mogę.

A poważnie, to 1/4000 zamiast 1/8000 może conieco zaboleć kiedy trzeba zamrozić bardzo szybki ruch, ale ból, że w GO będzie o 1 stop szersza w pełnym słońcu.... Kto robi takie artystyczne zdjęcia w samo południe...
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie

gdzie wy te zdjęcia robicie, cały czas na południu europy? czy w afryce. zdjęcia w takim świetle (zwykle) i tak nadają się tylko do skasowania. jest jeszcze iso 50 "w razie niemca" jak to u mnie na wsi gadają. mam filtr szary jeszcze się nie musiałem ratować, ale ja focę jak światło jest dobre.

a dalej już do autora wątku

niedawno był wątek o kupowanie tego aparatu (6D), powiem tak jeśli nie wiesz co kupić to znaczy że nie potrzebujesz nowego korpusu - nie kupuj nic bo zdjęcia wyjdą gorsze niż z hybrydy (lub cropa w tym przypadku) - i będzie lament na forum - jedź na wycieczkę.

jeśli jednym obiektywem robisz mydlane zdjęcia a innym nie - to zmień obiektyw lub wyślij na żytnią, coś jest zepsute - aparat ma robić ostre zdjęcia - mój robi ostre, za każdym razem - chyba że chcę aby były nieostre - wtedy robi nieostre (mam w sobie siłę przekonywania), jeśli robisz nieostre zdjęcia każdym obiektywem (lub np. teleobiektywem) to problem tkwi w operatorze przeczytaj instrukcję, kup książkę lub zmień hobby.

może jeszcze zmiana na nikona pomoże w takim wypadku
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 02-10-2015 o 07:51
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

6D to fajny aparat ale ma kilka wad. Ty sam musisz sobie odpowiedzieć czy Ci będą przeszkadzać czy nie.

Fotografowałem w pełnym słońcu z jasnymi szkłami i jakoś nie przepaliłem foto. Takie tłumaczenie jest bez sensu. Również mam jasne szkła i szarych nie używam .
    Canon 7D mk2, Sigma 10mm 2.8, Sigma A 18-35 1.8, Sigma 35 1.4, Canon EF 70-200 2.8L, Canon 580 EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Ogólnie wiem, że wybór FF to spory problem, który ma też mój znajomy, do 6D ciągnie ze względu na jakość wysokich ISO ale ograniczenia zniechęcają. 5DIII stoi drogo, ale można wyrwać za ~7500 w idealnym stanie.
    Coś za coś. Albo lepszy obrazek albo 1/8000

Uprawnienia umieszczania postów