Strona 19 z 34 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 331

Wątek: Pentax FF

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Pentax FF

Cytat Zamieszczone przez jaad75 Zobacz posta
    Boję? Dobrze się czujesz? Zwyczajnie mi się nie chce i nie widzę takiej potrzeby - jak dla mnie, sprawa jest oczywista. Kto ma będzie miał ochotę, to sobie do nich wróci - aż tak wiele postów tu nie napisałem.
    Ale ja widzę taką potrzebę i dlatego zapytałem. Jak ci się "nie chce" to po prostu tu nie pisz i nie rób tu śmietniska.
    Puszczanie bąków na forum o tym że "ktoś pisze bzdury" bez uzasadnienia nie jest tutaj tolerowane i jeśli dalej tak będzie wyglądała Twoja kariera na forum to szybko się zakończy.

Uprzedzam także, że wszelkie dalsze wywlekanie kto co i na którym forum robił zostanie usunięte i nagrodzone.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar aptur

matryce są zapóźnione i niedopracowane w stosunku do konkurencji
    Konkretnie co jest zapóźnione i niedopracowane w stosunku do konkurencji? Jako że jesteśmy w wątku o pentaxie to proszę o wskazanie zapóźnień i niedopracowań w w porównaniu z pentaxem.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Konkretnie co jest zapóźnione i niedopracowane w stosunku do konkurencji?
    Ale co tu wskazywać? Naprawdę to jest dla kogokolwiek jakaś nowość? Począwszy od procesu, w którym są wykonywane (0.5 um), poprzez sposób odczytu i oprogramowanie (bardzo wysoki bias), a skończywszy na efektach, jaki ten łańcuch daje, w postaci wspomnianego bandingu właśnie, który dodatkowo ogranicza użyteczność i tak niezbyt szerokiego DR. Tu naprawdę nie trzeba wiele wiedzieć, wystarczy sciągnąć sobie dwa RAW-y i porównać - gwarantuję, że kilka ruchów suwakami pokaże wszystko jak na dłoni.
    A jak chcesz konkretne porównanie Pentaksa i Canona w tej materii, to linkowałem już wcześniej obrazek, na którym widać to dobrze - ileż razy można?
    https://farm6.staticflickr.com/5051/...f66312bb_o.jpg

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Banding wyciągany z 5 dziury ? Nie żartuj. To ciekawostka dla maniaków. Rozgarnięty fotograf nie popełnia takiego wała nawet bez światłomierza.

Pełne uzależnienie

Ale co tu wskazywać? Naprawdę to jest dla kogokolwiek jakaś nowość? Począwszy od procesu, w którym są wykonywane (0.5 um), poprzez sposób odczytu i oprogramowanie (bardzo wysoki bias), a skończywszy na efektach, jaki ten łańcuch daje, w postaci wspomnianego bandingu właśnie, który dodatkowo ogranicza użyteczność i tak niezbyt szerokiego DR. Tu naprawdę nie trzeba wiele wiedzieć, wystarczy sciągnąć sobie dwa RAW-y i porównać - gwarantuję, że kilka ruchów suwakami pokaże wszystko jak na dłoni.
    _o.jpg[/url]
    to wszystko prawda co piszesz ( albo i nie ) tylko , ze swoje zale wylewasz pod niewlasciwyma adresem.
    nikt z uzytkownikow forum CB ani red CB nie konstruowal canona. Napisz moze swoje uwagi do wytworcy i postaw ich na nogi.

Ne piszesz nic nowego. O tym, ze canon nie ma aktualnie najlepszych matryc na swiecie , to wiemy od chwili pojawienia sie n800 , a7 & co - czyli matryc sony.
    Ale dzieki temu mozesz nie stawiac takich zarzutow - ze nie produkuje najlepszych matryc- sonemu.

( wole czytac narzekania na c od narzekan na S - bo te drugie mi sie juz dawno przejadly i sa malo kreatywne)

mnie taki stan rzeczy nawet bardzo odpowiada. Zmusza mnie to do uzycia inteligencji w celu obejscia ograniczen wynikajacych z niedoskonalosci aparatu.
    Jesli pojawi sie aparat doskonaly , taki ktory uczyni wysilek intelektu zbednym , natychmiast zmienie zainteresowanie.

Poslugujesz sie jesli dobrze zrozumialem pentaxem - czyli aps -c . Wynika z tego ze nie robisz rzeczy szczegolnie waznych czy trudnych technicznie - skad wiec masz wiedziec co jest naprawde waznym i odgrywa istotna role ?

Ja jestem ciagle zaskakiwany pytaniami o sprzet jakim sie posluguje . splywaja maile regularnie z roznych czesci eu.

dla przykladu ostatni :

"Freitag, 27. März 2015, 22:30
    Deine Kamera zum Fotografieren
    Servus P....,
    nachdem ich immer wieder Deine Panoramen bewundere möchte ich Dich einmal was fragen.
    Mir fallen in Deinen Bildern immer wieder die scharfen rauschfreien Aufnahmen auf."

odpowiadam - stary majacy ponad 200 000 wyzwolen c5mk2 i nie ma potrzeby wymiany ( dlugi czas poslugiwalem sie rownolegle n800d).

widac dla sporej czesci jest to ciagle atrakcyjna jakosc obrazu.
    jak to mozliwe ?
    a no tak, ze to nie aparat robi zdjecia , tylko fotograf aparatem.
    wynik zalezy od tego co bedziesz potrafil zu niego wyciagnac - a rezerwy sa-wyciagnac da sie duzo , zapewne wiecej niz sobie wyobrazasz.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    woje zale wylewasz pod niewlasciwyma adresem.
    nikt z uzytkownikow forum CB ani red CB nie konstruowal canona. Napisz moze swoje uwagi do wytworcy i postaw ich na nogi.
    Ależ ja nie wylewam żadnych "żali". Ktoś zapytał - odpowiedziałem. To użytkownicy Canona powinni "stawiać wytwórcę na nogi", jak już, ale jak widać niektórzy wolą nie widzieć postępu w obrazowaniu jaki dokonał się w ostatnich latach i twierdzić, że jest im zbędny.

Ne piszesz nic nowego. O tym, ze canon nie ma aktualnie najlepszych matryc na swiecie , to wiemy od chwili pojawienia sie n800 , a7 & co - czyli matryc sony.
    Przecież napisałem, że to nic nowego, jestem zdziwiony, że ktoś w ogóle pyta. BTW, wiemy znacznie wcześniej niż od pojawienia się D800, czy Sony A7...

Poslugujesz sie jesli dobrze zrozumialem pentaxem - czyli aps -c . Wynika z tego ze nie robisz rzeczy szczegolnie waznych czy trudnych technicznie - skad wiec masz wiedziec co jest naprawde waznym i odgrywa istotna role ?
    Posługuję się tym, co jest niezbędne do wykonania konkretnego zdjęcia/zdjęć - w przytłaczającej większości przypadków wystarcza Pentax i jego bardzo dobrej jakości APS-C, w pozostałej jest to najczęściej Nikon. Pentaksem posługuję się przede wszystkim dlatego, że lubię go używać i dlatego praktycznie zawsze używam go prywatnie. I generalnie, nie uważam fotografii (poza bardzo specjalistycznymi jej działami) za zajęcie szczególnie trudne technicznie... Owszem, część wymaga specjalistycznego sprzętu i doświadczenia w danej dziedzinie, ale pod względem technicznym to są wciąż te same proste zasady.

Ja jestem ciagle zaskakiwany pytaniami o sprzet jakim sie posluguje . splywaja maile regularnie z roznych czesci eu.
    Bo zajmujesz się bardzo specyficznym działem fotografii. Mnie nikt nie pyta o sprzęt, co najwyżej ja pytam, czy dany klient ma jakieś konkretne wymagania rozdzielczościowe (o ile widzę, że to ktoś kogo jest sens pytać ).

wynik zalezy od tego co bedziesz potrafil zu niego wyciagnac - a rezerwy sa-wyciagnac da sie duzo , zapewne wiecej niz sobie wyobrazasz.
    Wiesz, przez wiele lat zajmowałem się postprocessingiem, w przeważającej większości cudzych zdjęć (reklama). Naprawdę "wyobrażam sobie", co można zrobić, tyle, że jak przyzwyczaisz się do dobrego, to nie bardzo chce Ci się potem rzeźbić, żeby ukryć wady obrazu.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Ależ ja nie wylewam żadnych "żali". Ktoś zapytał - odpowiedziałem. To użytkownicy Canona powinni "stawiać wytwórcę na nogi", jak już, ale jak widać niektórzy wolą nie widzieć postępu w obrazowaniu jaki dokonał się w ostatnich latach i twierdzić, że jest im zbędny.
    Ja widzię u Ciebie olbrzymią chęć niesienia oświaty co ludzie powinni, robić, co twierdzić, co powinno być dla nich ważne i czego nie widzą. Obawiam się jednak że tracisz tylko czas na tę pisaninę bo powiedziałeś to co ludzie zainteresowani w temacie od dawna wiedzą, a znając ograniczenia sprzętu umieją je omijać. Zresztą wątpię żeby Twoje aroganckie wypowiedzi /o pisaniu bzdur/ przekonały kogokolwiek do czegokolwiek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja widzię u Ciebie olbrzymią chęć niesienia oświaty co ludzie powinni, robić, co twierdzić, co powinno być dla nich ważne i czego nie widzą.
    Ja widzę u Ciebie ograniczone umiejętności czytania ze zrozumieniem, co jak na moderatora, jest dość zastanawiające. Ktoś coś napisał - odpowiedziałem, zauważyłeś "powinni", nie zauważyłeś "jak już", kontekstu też nie. Więc jeszcze raz, specjalnie dla Ciebie: JEŚLI ktoś coś powinien, to EWENTUALNIE użytkownicy Canona, a nie ja, jak sugeruje Bechamot. Ale skoro użytkownicy nie uważają, że tego potrzebują...
    Obawiam się jednak że tracisz tylko czas na tę pisaninę bo powiedziałeś to co ludzie zainteresowani w temacie od dawna wiedzą, a znając ograniczenia sprzętu umieją je omijać.
    Napisałem już kilka razy, że to są oczywistości i dziwi mnie, że co chwilę ktoś ma jakieś wątpliwości, co do faktów. Jak widać ma. Napisałem też, że nie uważam, żeby Canonami "nie dało się" robić zdjęć z powodu ich ograniczeń, co niektórzy implikują z moich wypowiedzi - fakty jednak pozostają faktami, to, że ktoś sobie z ograniczeniami tych matryc radzi, czy specyfika zdjęć które robi sprawia, że nie są one bardzo uciążliwe, czy wręcz w ogóle ich nie widzi, nie oznacza jeszcze, że one nie istnieją. I to nie ja wracam w kółko do tego nudnego bądź co bądź tematu.
    Zresztą wątpię żeby Twoje aroganckie wypowiedzi /o pisaniu bzdur/ przekonały kogokolwiek do czegokolwiek.
    Abstrahujac od różnego pojęcia, co jest aroganckie, a co nie, nie mam zamiaru, kogokolwiek z Was przekonywać do czegokolwiek, poza zaprzestaniem zaprzeczaniu rzeczywistości.

Coś już napisał

Widzę tu niezłych fanboyów Canona. Lol. Jechać po Pentaxie to pierwsi, ale jak im wytknąć, że matryce w Canonie odstają od konkurencji, to nagle im to niepotrzebne, a to nagle, że to jakieś żale i nie ten adres... WTF?

Pełne uzależnienie

, nie mam zamiaru, kogokolwiek z Was przekonywać do czegokolwiek, poza zaprzestaniem zaprzeczaniu rzeczywistości.
    przeciez nikt nie przeczy rzeczywistosci.
    wiadomo , ze od paru lat canon nie ma najlepszych na rynku matryc.
    taka jest rzeczywistosc i mimo tego jest nadal piekna.

Strona 19 z 34 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów