Czytałem o tym problemie. Cóż poradzić. UWA to jednak dość specyficzny rodzaj obiektywu. Zresztą na Twoim zdjęciu wygląda to jeszcze w miarę znośnie, więc domyślam się, że na 15 czy 20 milimetrach jest to już niezauważalne bądź wręcz nieobecne. Dobrze, że C10-22 ma taki zakres ogniskowych
I to prawda. Polar dobry jest też do przynajmniej częściowej likwidacji odbić w szybach czy wodzie.
Jednak odniosę się jeszcze do tego zdjęcia. Ciekawi mnie jedna rzecz. Poniższe zdjęcie zrobiłem bez filtra polaryzacyjnego, ale z odpowiednio ustawionym stylem Picture Style, który można wybrać w aparacie bądź manualnie stworzyć swój własny.
http://i2.fmix.pl/fmi368/7e99a3bd000a59ee54f86fed
Efekt jak widać dość podobny. Kolor nieba i intensywność pozostałych. Podobnie jak u Ciebie, a bez polara. W związku z tym jestem trochę zmieszany. Czy Marumi da taki dokładnie efekt? Szczerze mówiąc najbardziej podoba mi się efekt gdy niebo jest ciemniejsze, czyli mocno granatowe, a kolorystyka kadru najlepiej taka sama. Czy to tutaj tkwi różnica w popularnych filtrach ze średnio-wysokiej i wysokiej (najwyższej) półki?