Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 87

Wątek: Filtr polaryzacyjny - Hoya czy Marumi?

Domyślnie Odp: Filtr polaryzacyjny - Hoya czy Marumi?

Cześć.
    Chciałbym się podpiąć pod temat. Wiem, że tego typu postów jest mnóstwo, ale nadal nie mogę się zdecydować i nawet nie wiem na co podczas zakupów filtrów zwracać szczególną uwagę. Chcę kupić polara do kwoty 250zł (jeśli różnica w jakości polaryzacji miałaby być ogromna to jestem w stanie wydać 350zł max). Będzie nakręcony na Sigmę 17-50 (a niebawem również na sigmę 10-20 - ale średnica obiektywu taka sama 77mm). Będę również potrzebował przejściówki do Tamrona 70-300 (67mm). Możecie coś polecić, zarówno z filtrów jak i z przejściówek? Na pewno nie Hoyę, skoro ciężko się czyszczą, bo strasznie mnie drażni jak coś się ciężko czyści

Czy Marumi DHG Super będzie najlepszym wyborem, czy znajdzie się coś dobrego, a tańszego?
    Dzięki za odpowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Najwyzszy model benro, czyscilem dopiero raz ale nie bylo problemow ktos mi tu kiedys polecil i jestem zadowolony kupilem na fotozakupy bo najtaniej, tez 77mm redukcji u nich nie bylo, ale moze teraz jest dostepna (redukcja obojetne jaka, 10zl chinczyk xd)
    SONY

dzięki. Pamiętasz nazwę konkretną? to ten, który był wymieniany gdzieś wcześniej w tym wątku?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

na priv Ci wysłałem link
    SONY

Dzięki wielkie za pomoc

Uzależniony Awatar italy

Do tej kwoty , ze swej strony jako ze używałem, polecę filtr Marumi DHD Super Cirkular PL.D.Jakość wykonania,zero problemów z przetarciem,i dość dobra polaryzacja.teraz używam Filtr Polaryzacyjny Kołowy B+W MRC Nano XS-PRO 77mm.zdecydowanie lepiej z nim mi się wspólpracuje, ale ta cena.......

Również dziękuję bardzo za odpowiedź. Zaryzykuję i kupię raczej filtr Benro Niemniej jednak dziękuję!

Pełne uzależnienie

Filtry Benro są dość dobre choć mało popularne, bo od niedawna w sprzedaży. Jednakże filtr Marumi to klasyk i pewniak. Sam posiadam 3 szt. i uważam, że to dobry wybór.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar thomaslel
    Miasto
    Gdynia

Witam

Mam podobny "problem" jak większość, czyli który filtr polaryzacyjny wybrać.

Potrzebuję dobrego polara ze średnicą 77mm do Canona 10-22, czyli będę go używał na chwilę obecną do UWA. Z tego co wiem muszę więc mieć Slima, by nie winietował. Polecano mi Marumi DHG Super CPL, ale czytałem, że może się zakleszczyć przy wysokich i niskich temperaturach, bo nie jest wykonany z mosiądzu. No i, że czyści się go trudniej niż droższe filtry.

Zastanawiam się też nad Marumi EXUS oraz B+W KSM POL. CIRCULAR XS-PRO NANO MRC, ale mam wątpliwości czy którykolwiek będzie dobry do UWA. No i cena tego drugiego trochę odstrasza, choć jestem w stanie wydać ponad 500 zł jeśli to naprawdę dobry sprzęt.

Co byście polecili?

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Ja mam niestety złe doświadczenie z filtrem Benro - kupiłem UV (PD 67mm) i po jednych wakacjach był strasznie zaorany od... czyszczenia szmatką! Do tej pory używałem tylko Hoya HMC UV(0) i one są wszystkie czyste jak łza. Benro jest praktycznie do wyrzucenia, a sprzęt dbam i obchodzę się jak z jajkiem. Tak więc Benro mojej sympatii na pewno nie zdobył ;-)
    Wiem że pytanie dotyczy polara, ale skoro UV ma takie słabe powłoki to z CPL może być podobnie.
    Ostatnio edytowane przez haze ; 05-03-2015 o 14:07
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów