W dalszym ciagu wole miec 1 na 5 albo nawet na 10 ale miec to jedno zdjecie, ktore jest dla mnie akceptowalne, niz nie miec w ogole, bo teoria mi mowi ze czas musi byc minimum 1/100
W dalszym ciagu wole miec 1 na 5 albo nawet na 10 ale miec to jedno zdjecie, ktore jest dla mnie akceptowalne, niz nie miec w ogole, bo teoria mi mowi ze czas musi byc minimum 1/100
SONY
teoria nie wynika kosmosu.
to jest tylko wskazowka ulataiwajca dobor czasu naswietlenie po to by uzyskac to co sie chce..
mozesz stosowac nawet 2 sekundy jesli osiagniesz zamierzony efekt.
poruszenie dziala cos jak dzwignia - obraz " skacze" , ten skok jest na matrycy liniowo odpowiednio mniejszy o skale powiekszenia i czas integracji , czyli naswietlenia ( slad tego skoku).
I nic nie zrobisz - tak jest skonstruowany aparat fotograficzny , migawka . nawet jesli stworzysz niewiarygodne wyjasnienia i teorie filozoficzne tak bedzie.
co najwyzej niektorzy nie rozumieja tych zaleznosci w sumie banalnie prostych i snuja rozne nieprawdopodobne wizje - cos jak rybacy chwalacy sie wynikiem polowow.
tutaj nie sa potrzebne emocje , wystarczy chwile sie zastanowic.
a jesli masz praktyke , to musisz po czasie zauwazyc , ze nie ma niezgodnoasci teorii z praktyka.
mozesz nastawiac 1/30 sek i dostac jedno ostre na piec , a mozesz wybrac 1/120 sek i dostac piec ostrych - wybierzesz to ktore ty chcesz , a nie o ktorym zadecydowal za ciebie przypadek.
mam i na to przekonywujace wykresy - i jesli one beda cie smieszyc , to nie zmieni to stanu faktycznego.
Placa ludzie po 8000 plon z aoptyke , ale aby z niej wycisnac soki , trzeba zadbac by nie poruszyc.
na 1/30 sek masz Taki sam obraz lub bardzo zblizony z obiektywu drogiego jak i taniego - gdyz to poruszenie bedzie decydowac o wynikowej rozdzielczosci.
l
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 25-02-2015 o 15:13
Ostatnio edytowane przez fancik ; 25-02-2015 o 15:17
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
mozesz wejsc na moja strone podana w stopcde i sprawdzic ile tam jest wykresow.
na Forum technicznym poruszam sprawy techniczne .
Tematyki nazwijmy to " fotograficzno - artystycznej " tutaj nie poruszam i nie zamierzam, choc z pewnoscia z paroma osobami warto by i o tym porozmawiac.
przeciez watek czasu naswietlenia nie wyszdl ode mnie.
odpowiadam jedynie przez uprzejmosc.
rade stricte na pytanie tez dalem , kilkanascie postow wczesniej.
o o chodzi panowie ? - o to ze wiem o czym pisze - nie podoba sie ?
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 25-02-2015 o 15:25
I dostają (ci co nie rozumieją)tę jedna dobra fotkę wybrana z pięciu.
Inni rozumieją,rozkładają temat na czynniki techniczne i poslugują sie bełkotem pseudonaukowym bp
skok jest na matrycy liniowo odpowiednio mniejszy o skale powiekszenia i czas integracji , czyli naswietlenia ( slad tego skoku).
Gdyby ten ktoś wiedział /rozumiał co mówi:
napisałby powyższe tak jak to robią amerykanie:
tak prosto ,aby każdy zrozumiał.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Mysle, ze wiekszosc osob w tym watku wie jaki jest bezpieczny czas naswietlania w stosunku do ogniskowej, a Ty jak zwykle musisz wszystko sobie napisac i nie przyjmujesz do siebie innego zdania. Pisz sobie dalej, ze sie nie da, a ja i kilku innych uzytkownikow bedziemy sobie dalej robic zdjecia.
SONY
Absolutnie nie traktowałem tego jak żart. Rzuciłeś, że nikt normalny nie utrzyma 1/30 sekundy przy 50 mm na cropie i poprosiłeś o przykład, to go dostałeś.
Czasem sytuacja zdjęciowa wymaga, by przekraczać teoretyczne granice w celu uzyskania zdjęcia w ogóle.
Twoje panoramki (technicznie ok, nie przeczę) to możesz sobie robić ze statywu, ale chyba nie rozłożysz się z tym na zamku w Edynburgu?
PS: mnie wyszło 1 zdjęcie z 5, ale użyłem ogniskowej 85 mm (zwiększony poziom trudności) i nie mam zbytnio pewnej ręki (delikatnie mówiąc).
Myślę że spokojnie można mieć uzysk na poziomie 50% dla 50 mm na cropie przy tym czasie...
Przy twojej działce (klejenie panoram) może to mieć wielkie znaczenie, ale na panoramach świat się nie kończy.i na tym polega wic, ze trafiasz nieporuszone jedno na iles tam.nawet 1/15 sek moze sie zdazyc , ale to nie tak fotografujemy zeby sie jedno trafilo na piec a raczej oczekujemy , ze jedno na piecdziesiat sie nie trafio.
W normalnych warunkach większy problem mam z AF-em niż z poruszonymi zdjęciami.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
W tym rzecz, że najwyrazniej nie wiesz.
Da się wykonać akceptowalnie ostre zdjęcie na 1/30 z reki. To rozumie średnio rozgarnięty użytkownik juz po kilku dniach/tygodniach od kupna pierwszej w życiu lustrzanki, bez znajomości takich pojęć jak liniowość matrycy czy skala powiększania.
Masz zwyczaj definiowania na nowo, po swojemu, najbardziej trywialnych pojęć. Takie zawierające się w jednym zdaniu Ty rozpisujesz na wielokrotne elaboraty z odniesieniami do źródeł naukowych i nawet własnoręcznie wykonanych przez siebie rysunków!
To musi być strasznie uciążliwe, takie patrzenie na świat.
Ok, panowie niech każdy robi jak chce. Ślubni też pewnie robią na 1/30 z 50mm. Co tam, jedno zdjęcie na pięć z przysięgi pewnie wyjdzie ostre...
Wracajmy do tematu bo się zrobi kolejny wątek typu "głębokie rozważania nad bezpiecznym czasem naświetlania".
Ostatnio edytowane przez aptur ; 25-02-2015 o 16:12