Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 112

Wątek: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogólnik

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    fizyka jest jedna i dotyczy ona wszystkich
    Statystyka również.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    przeciez tutaj wyraznie wsparles lokcie na stole.
    trtudno mowic o fotografi z reki . to jest z podparcia.
    ostrosc ok , ale to jest jak ze statywu.
    mozesz zrobic cos z treki nie podpierajac ? - rzeczywiscie z wolnej reki?
    Błędne wnioski wysuwasz, blatu tam jest na tyle mało, że nawet przy fotografowaniu 35 mm miałbym problem.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 25-02-2015 o 12:49
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln

Zdecydowanie, zeby mówić o zdjęciu z ręki - trzeba być w pozycji bociana, stać na jednej nodze. Na palcach. Aparat trzymając w jednej dłoni. Wtedy Bechamotowe poruszenie 1/2000 faktycznie jest możliwe.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Zdecydowanie, zeby mówić o zdjęciu z ręki - trzeba być w pozycji bociana, stać na jednej nodze. Na palcach. Aparat trzymając w jednej dłoni. Wtedy Bechamotowe poruszenie 1/2000 faktycznie jest możliwe.
    To trochę jak z trzmielem. Gdyby znał prawa fizyki, nie mógłby latać. Ale lata. Cała masa zdjęć w sieci m.in. z pokazów lotniczych robionych na 1/30 z ręki ze stabilizacją wprawdzie, ale jednak są.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Porażony nieco tym co napisał Bechamot wyjąłem sześćdziesiątkę i walnąłem trzy zdjęcia. Czas 1/30, f5, IS wyłączony, ISO 1000 (ciemno dziś i deszcz leje). Niestety, nie mam 50 1.8, byłem zmuszony użyć 15-85, ustawionego na 50 mm. Zarzucić efekty?
    EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
    C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    To trochę jak z trzmielem. Gdyby znał prawa fizyki, nie mógłby latać. Ale lata. Cała masa zdjęć w sieci m.in. z pokazów lotniczych robionych na 1/30 z ręki ze stabilizacją wprawdzie, ale jednak są.
    Przy panningu stabilizacja musi robić robotę (nie wiem, nie mam tele z IS).
    Ja pod tym względem zawsze byłem w lesie, nawet 1/125 na 200 mm (bez stabilizacji i razy crop) to dla mnie coś nieosiągalnego...

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez krakał Zobacz posta
    Niestety, nie mam 50 1.8, byłem zmuszony użyć 15-85, ustawionego na 50 mm. Zarzucić efekty?
    Dawaj, podaj też informację z ilu strzałów wybrałeś najojstrzejsze.

U mnie to był wybór z pięciu.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Dawaj, podaj też , z ilu strzałów wybrałeś najojstrzejsze.

U mnie to był wybór z pięciu.
    to mozna odbierac w katergorii zartu . Wybacz ale jedno ostre na 5 to jest to o czym pisalem - dla kogos bez wymagan.
    i na tym polega wic, ze trafiasz nieporuszone jedno na iles tam.nawet 1/15 sek moze sie zdazyc , ale to nie tak fotografujemy zeby sie jedno trafilo na piec a raczej oczekujemy , ze jedno na piecdziesiat sie nie trafio.

a tutaj chodzi zeby miec duza pewnosc powiedzmy ponad 80-90% ze bedzie akceptowalnie ostro.
    chwilowo nie mam dostepu do mojego kompa wiec nie moge wsylac serii zdjec robionych z wydluzajacym sie czasem .
    widac wyraznie spadek ostrosci. przy normalnie spokojnym trzymaniu aparatu granica bolu lezy gdzies przy 1/f , ale to ryzykowne . 1/2f daje wieksza pewnosc. 2/f to z reguly nieostro.

uruchomie komputer to zdjecia zalacze , zreszta kazdy ma pojecie chyba jak to jest.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Tutaj chodzi o to ze lepiej miec jedno z piecu niz nie miec zadnego a wtedy te Twoje wykresiki mozesz sobie schowac bo z tego co Ty piszesz to bys zdjec nie robil i nawet nie probowal robic, bo warunki nie pozwalaja
    Praktyka tu wygrywa z teoria i ja wole praktykowac niz myslec ze za ciemno i nie robic zdjec
    Ostatnio edytowane przez salas ; 25-02-2015 o 14:46
    SONY

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

I wyszło jak zwykle ...
    Tematem jest wybór szkła , a dyskusja toczy się o tym komu bardziej trzęsą się ręce...
    Z wypowiedzi autora wynika jasno ,że potrzeba raczej obiektywu szerszego niż dłuższego i odpowiednio jasnego .
    Ale przede wszystkim radziłbym najpierw poczytać jakąś literaturę , niestety samo kupno lustra nie zrobi dobrych zdjęć.
    Najlepszym sposobem poza teorią jest dużo fotografować i analizować co źle a co dobrze i wyciągać wnioski.
    Niestety dziś wszyscy żyją szybciej i chcą też szybciej osiągać lepsze wyniki a to się nie da tak z marszu choć zawsze są talenty i wyjątki od reguły...
    pozdrawiam Wojtek
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Tutaj chodzi o to ze lepiej miec jedno z piecu niz nie miec zadnego a wtedy Ty i Twoje wykresiki mozesz sobie schowac bo z tego co Ty piszesz to bys zdjec nie robil i nawet nie probowal robic, bo warunki nie pozwalaja
    Praktyka tu wygrywa z teoria i ja wole praktykowac niz myslec ze za ciemno i nie robic zdjec
    o co chodzi to ja widze.
    wynik jedno ostre na 5 zdjec jest w praktyce bezuzyteczny.

oczywiscie zaraz mozna przeniesc dyskususje od ilu trafionych zdjec jest wynik uzyteczny?

ten post i przyklad potwierdza ze na 1/30 sek nie jest pewnym zrobienie ostrego zdjecia - wiekszosc bedzie nieostrych.
    wiec niech mi nikt nie imponuje ze utrzymuje na 1/30 sek aparat an na cropie 50mm , za dlugo w tym siedze . takie bajki to nie mnie.

jesli chcesz miec dobra wysoka pewnosc, ze nie poruszyszysz to trzeba 1/2f , jesli stosujesz dluzsze czasy to zrzadzenie losu zadecyduje o tym, - nie ty.
    zatem to nie zalezy od fotografa ze utrzymuje na 1/30 sek , gdyz wowczas kazde byloby ostre , lecz zalezy od przypadku.

Zatem to nie fotograf utrzymal 1/30 sek , a przypadek tak zrzadzil. Splot okolicznosci.
    A wiec nie nalezy sie chwa lic , ze utrzymuje na 1/ 30 sek , a raczej ze mialem takie szczescie , ze na 1/ 30 sek wyszlo akurat ostro.

I po tym odroznisz fachowca od papraka , ze pierwszy potrafi przewidziec i wie co sie stanie , a drugi czeka na lut szczescia - moze sie uda.

Pytanie bylo nie do losu a do fotografa.

gdybym napisal ze bez problemu da sie utrzymmac na 1/30 sek , to jestem pewien ze te same osoby zaraz by oponowaly , ze to niemozliwe.
    mysle , ze kilka osob zwyczajnie woli nie znac prawdy lecz postawic na swoim.

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów