Ostatnio edytowane przez Merde ; 25-02-2015 o 12:49
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Zdecydowanie, zeby mówić o zdjęciu z ręki - trzeba być w pozycji bociana, stać na jednej nodze. Na palcach. Aparat trzymając w jednej dłoni. Wtedy Bechamotowe poruszenie 1/2000 faktycznie jest możliwe.
Porażony nieco tym co napisał Bechamot wyjąłem sześćdziesiątkę i walnąłem trzy zdjęcia. Czas 1/30, f5, IS wyłączony, ISO 1000 (ciemno dziś i deszcz leje). Niestety, nie mam 50 1.8, byłem zmuszony użyć 15-85, ustawionego na 50 mm. Zarzucić efekty?
EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
to mozna odbierac w katergorii zartu . Wybacz ale jedno ostre na 5 to jest to o czym pisalem - dla kogos bez wymagan.
i na tym polega wic, ze trafiasz nieporuszone jedno na iles tam.nawet 1/15 sek moze sie zdazyc , ale to nie tak fotografujemy zeby sie jedno trafilo na piec a raczej oczekujemy , ze jedno na piecdziesiat sie nie trafio.
a tutaj chodzi zeby miec duza pewnosc powiedzmy ponad 80-90% ze bedzie akceptowalnie ostro.
chwilowo nie mam dostepu do mojego kompa wiec nie moge wsylac serii zdjec robionych z wydluzajacym sie czasem .
widac wyraznie spadek ostrosci. przy normalnie spokojnym trzymaniu aparatu granica bolu lezy gdzies przy 1/f , ale to ryzykowne . 1/2f daje wieksza pewnosc. 2/f to z reguly nieostro.
uruchomie komputer to zdjecia zalacze , zreszta kazdy ma pojecie chyba jak to jest.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 25-02-2015 o 14:32
Tutaj chodzi o to ze lepiej miec jedno z piecu niz nie miec zadnego a wtedy te Twoje wykresiki mozesz sobie schowacbo z tego co Ty piszesz to bys zdjec nie robil i nawet nie probowal robic, bo warunki nie pozwalaja
![]()
Praktyka tu wygrywa z teoria i ja wole praktykowac niz myslec ze za ciemno i nie robic zdjec
Ostatnio edytowane przez salas ; 25-02-2015 o 14:46
SONY
I wyszło jak zwykle ...
Tematem jest wybór szkła , a dyskusja toczy się o tym komu bardziej trzęsą się ręce...
Z wypowiedzi autora wynika jasno ,że potrzeba raczej obiektywu szerszego niż dłuższego i odpowiednio jasnego .
Ale przede wszystkim radziłbym najpierw poczytać jakąś literaturę , niestety samo kupno lustra nie zrobi dobrych zdjęć.
Najlepszym sposobem poza teorią jest dużo fotografować i analizować co źle a co dobrze i wyciągać wnioski.
Niestety dziś wszyscy żyją szybciej i chcą też szybciej osiągać lepsze wyniki a to się nie da tak z marszu choć zawsze są talenty i wyjątki od reguły...
pozdrawiam Wojtek
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
o co chodzi to ja widze.
wynik jedno ostre na 5 zdjec jest w praktyce bezuzyteczny.
oczywiscie zaraz mozna przeniesc dyskususje od ilu trafionych zdjec jest wynik uzyteczny?
ten post i przyklad potwierdza ze na 1/30 sek nie jest pewnym zrobienie ostrego zdjecia - wiekszosc bedzie nieostrych.
wiec niech mi nikt nie imponuje ze utrzymuje na 1/30 sek aparat an na cropie 50mm , za dlugo w tym siedze . takie bajki to nie mnie.
jesli chcesz miec dobra wysoka pewnosc, ze nie poruszyszysz to trzeba 1/2f , jesli stosujesz dluzsze czasy to zrzadzenie losu zadecyduje o tym, - nie ty.
zatem to nie zalezy od fotografa ze utrzymuje na 1/30 sek , gdyz wowczas kazde byloby ostre , lecz zalezy od przypadku.
Zatem to nie fotograf utrzymal 1/30 sek , a przypadek tak zrzadzil. Splot okolicznosci.
A wiec nie nalezy sie chwa lic , ze utrzymuje na 1/ 30 sek , a raczej ze mialem takie szczescie , ze na 1/ 30 sek wyszlo akurat ostro.
I po tym odroznisz fachowca od papraka , ze pierwszy potrafi przewidziec i wie co sie stanie , a drugi czeka na lut szczescia - moze sie uda.
Pytanie bylo nie do losu a do fotografa.
gdybym napisal ze bez problemu da sie utrzymmac na 1/30 sek , to jestem pewien ze te same osoby zaraz by oponowaly , ze to niemozliwe.
mysle , ze kilka osob zwyczajnie woli nie znac prawdy lecz postawic na swoim.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 25-02-2015 o 14:54