Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 112

Wątek: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogólnik

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    W tym rzecz, że najwyrazniej nie wiesz.

Da się wykonać akceptowalnie ostre zdjęcie na 1/30 z reki. To rozumie średnio rozgarnięty użytkownik juz po kilku dniach/tygodniach od kupna pierwszej w życiu lustrzanki, bez znajomości takich pojęć jak liniowość matrycy czy skala powiększania.
    Masz zwyczaj definiowania na nowo, po swojemu, najbardziej trywialnych pojęć. Takie zawierające się w jednym zdaniu Ty rozpisujesz na wielokrotne elaboraty z odniesieniami do źródeł naukowych i nawet własnoręcznie wykonanych przez siebie rysunków!
    To musi być strasznie uciążliwe, takie patrzenie na świat.

tutaj jest post do ktorego sie ustosunkowuje :

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta

1/30 sekundy z obiektywem 50mm na cropie? Życzę powodzenia.
    A w czym problem? Nie utrzymasz jednej trzydziestej???

widac jest Problem skoro Merde na 1/30 sek wybral jedno ostre z pieciu - reszta nieostra.
    gfyby problemu nie bylo wszyztkie bylby ostre,

zalezosc jest prosta - in dluzszy czas naswietlenia tym gorsza rozdzielczosc odwzorowania.
    spadek rozdzielczosci ponizej pewnego poziomu moze byc problematyczny.

niech admin przeniesie ten podwatek jako oddzielny thread to moge dopisac cos.
    tak to mi sie nie chce czytac uwag osob, ze pisze nie na temat , choc same dyskutuja zazarcie na ten sam nietemat.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln

Owszem, ja zacząłem ten offtop.

No i nie mam problemu, mimo że jestem fotograficznym paprakiem. W czasie, jak wy się kłóciliście, powtórzyłem mój test, bo byłem mocno zdziwiony że "sie nie da". Wykonałem w sumie 26 zdjęć. Na pięć zdjęć na 1/30 wyszły ostre wszystkie, na dwa zrobione na 1/25 - jedno, na trzy na 1/20 - jedno, na trzy na 1/15 - jedno, na trzy na 1/10 - dwa, na osiem na 1/5 - dwa, ale gorsze od poprzednich, na trzy na 1/4 - jedno. Wrzucam, skoro Merde (moderator) o to prosił, a Bechamot niejako "wywołał do tablicy" nawiązujac do początku wątku. Oceńcie sami. Wszystkie zdjęcia są bez IS, zresztą na na flickr macie exify.

Wszystkie zdjęcia ostrzone na literkę "K" w słowie Kingston, tylko za pomocą centralnego pola.

9506. Najgorsze z pięciu na 1/30 sekundy, pierwsze zresztą. Czas 1/30, f5, ogniskowa 57, ISO 1000, IS off.
    IMG_9506 (Kopiowanie)

9510. Najlepsze z pięciu na 1/30 sekundy, ostatnie z serii na tym czasie. Parametry jak wyżej.
    IMG_9510 (Kopiowanie)

9512. Czas 1/25, f5, ogniskowa 50, reszta jw.
    IMG_9512 (Kopiowanie)

9514. Czas 1/20, f8
    IMG_9514 (Kopiowanie)

9518. Czas 1/15, f8
    IMG_9518 (Kopiowanie)

9521. Czas 1/10, f10
    IMG_9521 (Kopiowanie)

9524. Czas 1/5, f14
    IMG_9524 (Kopiowanie)

9532. Czas 1/4, f14
    IMG_9532 (Kopiowanie)

Bardzo przepraszam kolegę założyciela za śmiecenie w jego wątku.

PS. Zaraz pewnie przeczytam, że "cały set nieostry"
    EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
    C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm

Pełne uzależnienie Awatar zysk

To i ja dorzucę 1/20 sekundy dla cropa 50 mm.I crop z fotki.
    To jest najlepsza z 3 fotek.
    a pełna totka tutaj, gdyby ktoś chciał porownać
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez krakał Zobacz posta
    Owszem, ja zacząłem ten offtop.

No i nie mam problemu, mimo że jestem fotograficznym paprakiem. W czasie, jak wy się kłóciliście, powtórzyłem mój test, bo byłem mocno zdziwiony że "sie nie da". Wykonałem w sumie 26 zdjęć. Na pięć zdjęć na 1/30 wyszły ostre wszystkie, na dwa zrobione na 1/25 - jedno, na trzy na 1/20 - jedno, na trzy na 1/15 - jedno, na trzy na 1/10 - dwa, na osiem na 1/5 - dwa, ale gorsze od poprzednich, na trzy na 1/4 - jedno. Wrzucam, skoro Merde (moderator) o to prosił, a Bechamot niejako "wywołał do tablicy" nawiązujac do początku wątku. Oceńcie sami. Wszystkie zdjęcia są bez IS, zresztą na na flickr macie exify.

Wszystkie zdjęcia ostrzone na literkę "K" w słowie Kingston, tylko za pomocą centralnego pola.

9506. Najgorsze z pięciu na 1/30 sekundy, pierwsze zresztą. Czas 1/30, f5, ogniskowa 57, ISO 1000, IS off.
    https://farm9.staticflickr.com/8636/...bda1795b_o.jpgIMG_9506 (Kopiowanie)

9510. Najlepsze z pięciu na 1/30 sekundy, ostatnie z serii na tym czasie. Parametry jak wyżej.
    https://farm9.staticflickr.com/8614/...6919bc39_o.jpgIMG_9510 (Kopiowanie)

9512. Czas 1/25, f5, ogniskowa 50, reszta jw.
    https://farm9.staticflickr.com/8573/...5f6c6524_o.jpgIMG_9512 (Kopiowanie)

9514. Czas 1/20, f8
    https://farm9.staticflickr.com/8573/...5f6c6524_o.jpgIMG_9514 (Kopiowanie)

9518. Czas 1/15, f8
    https://farm9.staticflickr.com/8612/...6179a005_o.jpgIMG_9518 (Kopiowanie)

9521. Czas 1/10, f10
    https://farm9.staticflickr.com/8580/...1540a2de_o.jpgIMG_9521 (Kopiowanie)

9524. Czas 1/5, f14
    https://farm9.staticflickr.com/8580/...1540a2de_o.jpgIMG_9524 (Kopiowanie)

9532. Czas 1/4, f14
    https://farm9.staticflickr.com/8577/...aa429b4f_o.jpgIMG_9532 (Kopiowanie)

Bardzo przepraszam kolegę założyciela za śmiecenie w jego wątku.

PS. Zaraz pewnie przeczytam, że "cały set nieostry"

Wpada klient do Ciebie i chce 20 zdjęć, 20 różnych pendrive-ów, które przyniósł ze sobą, ale bardzo mu się śpieszy i płaci extra.
    Masz na każdego pendrive-a 5 sekund, czy ustawisz 1/30 ?
    | R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |

Cytat Zamieszczone przez dan_jo Zobacz posta
    Wpada klient do Ciebie i chce 20 zdjęć, 20 różnych pendrive-ów, które przyniósł ze sobą, ale bardzo mu się śpieszy i płaci extra.
    -chyba kompletnie nie zrozumiałeś intencji pokazania fotek w krótkim czasie
    -zależy ile ten klient płaci"EXTRA" , bo jak znam klientów ,to uważają ,że za 10% więcej to mogą SE WYMAGAĆ do oporu
    -rozsądny ,wymagąjacy klient NIDGY nie zleci zlecenia w trybie ,który sugerujesz,
    a z zresztą : klientów z wymaganiem :TU i TERAZ i NATYCHMIAST traktuję bardzo uprzejmie
    ale z zaporowymi warunkami:
    np: ceną.
    Lepiej nie zjeść nic ,niż zjeść coś po czym będzie sra...a.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Jak się bardzo uprę i ktoś mi będzie zmieniał te pędraki przed szkłem, to czemu nie, mogę Ale wtedy, jeśli można, wolałbym z IS-em Bo przy dwudziestu strzałach w niecałe dwie minuty mógłbym coś poruszyć, a na powtórkę czasu by nie było

Tylko że nie w tym rzecz, jak zauważył kolega zysk.

Mój przydługawy pędraczkowy set służył prezentacji tego, że MOŻNA z powodzeniem focić z ręki cropem bez stabilizacji na dłuższych, a nawet całkiem długich czasach i robić ostre zdjęcia, z akceptowalną powtarzalnością. Jeśli chodzi o mnie, to czasy rzędu 1/30 - 1/20 są całkowicie użyteczne i ilość zepsutych zdjęć jest na tyle mała, że nie można mówić o losowości. Quod erat demonstrandum.

"Można" wszakże nie znaczy "trzeba", a tym bardziej nie znaczy "musi koniecznie". Gdyby ktoś przyszedł z takim zleceniem o jakim piszesz, to po pierwsze - grzecznie bym wytłumaczył, że nie jestem profi i nie robię zleceń, po pierwsze podpunkt A - równie grzecznie wytłumaczyłbym, że ja mam spacerzuma a nie szkło do makro czy portretu, jasne i sposobne do tego celu. Po drugie - gdyby klient jednak się upierał (a wszak klient nasz pan), to robiłbym to ze statywu i wężykiem a nie z ręki, by uzyskać powtarzalność kadru. Po trzecie odmówiłbym focenia w deszczowy dzień przy całkowitym zachmurzeniu na wysokim ISO, tak jak w przykładowym secie, a jeśli już, to użyłbym oświetlenia sztucznego. Po czwarte, użyłbym krótszych czasów.
    Ostatnio edytowane przez krakał ; 25-02-2015 o 19:38
    EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
    C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Choc to nie jest temat szkła do focenia samochodów, to jednak wtrącę, że Bechamot ma sporo racji - przynajmniej w zakresie dłuższych ogniskowych.

W przypadku 300 mm i 420 mm (obiektyw+TC x1,4) powinny wystarczyć czasy rzędu 1/300 czy 1/500 do nieporuszonego zdjęcia.

Tymczasem trzeba używać 1/800 1/1000, aby wyszły nieporuszone foty z ręki. Sporadycznie jedna fota na dziesięć się uda z czasem 1/300.

Czyli dla krótszych powinno wystarczyć 1/f, ale dla dłuższych ogniskowych konieczne (przynajmniej u mnie) jest 1/2f, a nawet więcej.

Może jestem odszczepieńcem, ale jakoś tak mam.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 25-02-2015 o 20:35

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez dan_jo Zobacz posta
    A co ustawisz w tych przypadkach, też wziętych prosto z życia:

1. Wpada do Ciebie wieczorem terrorysta z nożem, lupa i czarna koza i żada jednego zdjęcia z koza w ciagu 15 sekund, a jak będzie poruszone, poderżnie Ci gardło. Ustawisz 1/30 czy 1/2000?

2. Wpada do Ciebie wieczorem terrorysta-onanista z nożem, lupa i czarna koza i żada jednego zdjęcia z koza w ciagu 15 sekund, a jak będzie zaszumione, poderżnie Ci gardło. Jaki czas teraz ustawisz?

Jak zwykle, każdy wie o co chodzi, ale w końcu to jest forum dyskusyjne, więc trzeba dyskutować.... Wiadomo, że nikt nie zrobi 100 % ostrych zdjęć na 1/30s przy f = 80 mm. Ale zrobi trochę. Wiadomo, też, że zarówno zatwardziali zawodowcy jak i amatorzy robia na codzień mnóstwo zdjęć, w tym za duże pieniadze, w tym wygrywajacych nagrody na konkursach i wystawach na czasach kilkakrotnie dłuższych niż regułki przewiduja. Co można łatwo wyguglać. Co z tego, że nie zyskuje ta metoda aprobaty domorosłych fizyków forumowych, kiedy zdjęcie jest i kasa jest? Kto tu ma niskie wymagania (lepiej się obyć bez...).

Jeśli ja wieczorem gzieś w górach nie mam oparcia i nastawię czas 1/10s i strzelę 20 zdjęć w krótkich serach z automatu, to mam prawie na 100% dobry landszaft, a Bechamot zostaje bez zdjęcia tylko z wykresem i zmartwieniem, że jest ryzyko, że jego plamka może być większa niż dwa piksele.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta

Tymczasem trzeba używać 1/800 1/1000, aby wyszły nieporuszone foty z ręki. Sporadycznie jedna fota na dziesięć się uda z czasem 1/300.
    A kto Ci broni strzelić trzy serie po 10 zdjęć?
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    wpada do ciebie wieczorem terrorysta z nożem, lupa i czarna koza i żada jednego zdjęcia z koza w ciagu 15 sekund, a jak będzie poruszone, poderżnie ci gardło. Ustawisz 1/30 czy 1/2000?
    lajk :d

--- Kolejny post ---

Wpada do Ciebie wieczorem terrorysta-onanista z nożem, lupa i czarna koza i żada jednego zdjęcia z koza w ciagu 15 sekund, a jak będzie zaszumione, poderżnie Ci gardło. Jaki czas teraz ustawisz?
    LAJK

--- Kolejny post ---

nastawię czas 1/10s i strzelę 20 zdjęć w krótkich serach z automatu, to mam prawie na 100% dobry landszaft, a Bechamot zostaje bez zdjęcia tylko z wykresem i zmartwieniem, że jest ryzyko, że jego plamka może być większa niż dwa piksele.
    LAJK .

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Jeśli ja wieczorem gzieś w górach nie mam oparcia i nastawię czas 1/10s i strzelę 20 zdjęć w krótkich serach z automatu, to mam prawie na 100% dobry landszaft, a Bechamot zostaje bez zdjęcia tylko z wykresem i zmartwieniem, że jest ryzyko, że jego plamka może być większa niż dwa piksele.
    Panie kolego, to jest zrozumiałe, jasne i oczywiste.
    Jakiś procent zdjęć będzie akceptowalnie ostrych. Tyle tylko że to jest loteria. Może się udać. W lotto też można wygrać. Poza tym nie wiesz jakie zdjęcie się uda. Dzieciak się rusza, czekasz na najlepszą chwilę i kadr. I co? Może wyjdzie ostre a może nie.
    Rada dla początkującego użytkownika aby czas naświetlania nie był dłuższy od 1/30 na cropie przy 50mm jest IMO błędna. Ów użytkownik popatrzy i zobaczy że ma jedno ostre zdjęcie na pięć. Nie lepiej aby miał pięć ostrych na pięć?
    Nie jestem maniakiem ostrości zdjęcia. Raczej zwolennikiem łapania decydującego momentu, ale nie wciskajmy początkującym takim głupot. Może zrobimy zawody kto zrobi nieporuszone zdjęcie na najdłuższym czasie? Czemu to ma służyć? Zawsze Wam się udaje? Jeśli tak to szczere gratulacje. Z mojej strony EOT.

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów