Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Jaki teleobiektyw do pełnej klatki

Domyślnie Odp: Jaki teleobiektyw do pełnej klatki

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    to kup używkę Canona EF 70-200 2.8 IS pierwszą wersję - świetny obiektyw.
    Tylko po co?
    Zapłaci 3300÷3500zł za przyzwoitą sztukę i pewnie bez gwarancji. A i tak używać (do portretów) będzie na 200mm.
    Optycznie stałka Canon 200/2,8 L II USM jest ostrzejsza i bardziej kontrastowa. AF w 200/2,8 nie odbiega od zooma.
    Cena w Euro RTV AGD nie jest uciążliwa dla portfela 40x0% - 72,25zł x 40 = 2 890zł!

Coś mi się zdaje, że wszyscy namawiają na to co sami mają w szklarni. A nie o to chodzi.
    No cóż chłopcy rywalizację wysysają z mlekiem matki i nikt nie lubi być przegranym. Zakup takiego samego obiektywu przez kolejną osobę to jakby potwierdzenie, że i ja dokonałem dobrego wyboru .
    Zoom typu Canon 70-200/2,8 L USM to bardzo dobry obiektyw w reportażu i trzeba go mieć. Do portretu wybrałbym na 100% lepszy optycznie stałoogniskowy 200/2,8.
    Kilku znajomych zamieniło w ostatnim roku właśnie 70-200 na 200/2,8, bo i tak robią cały czas na 200mm. Mają nowy słoik za dobre pieniądze o pancernej konstrukcji.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Do portretu wystarcza 85 1.8 czy 135L. 200mm nie jest moim zdaniem najlepsza opcja, "splaszcza" obiekt strasznie.

Tutaj 70-200mm jest duzo bardziej uniwersalne jak 200mm.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pablo996 Zobacz posta
    W sumie to będe go używał do portretów
    jak znam zycie to bedziesz uzywal takze do innych celow. wycieczka , urlop , jakas impreza itd itp.

zoomy nie sa najlepszym mozliwym wyborem do portretu , ale dobre zoomy sa za to uniwersalne.

z portetowych mam pare i w kolejnosci jakosci odwzorowania:

c135 2 l
    c100/2.0
    c200/2,8 l
    T90/2,8 makro VC
    .
    .
    .
    .
    z tylu

c70-200/4 L IS

ale zoom zawsze sie przyda - zaczalbym od zakupu zooma.

w sumie ilu czytajacych , tyle bedzie roznych porad.
    o wyniku decyduje przede wsyzstkim wlasna kreatywnosc - piekne techniczne portety , pustych papierowo - plastikowych twarzy nikogo nie kreca.

obiektywem specjalnie bym sie nie przejmowal , bardziej zadbalbym o wlasna fantazje , kreatywnosc , umiejetnoscci.
    portet to bodaj najtrudniejsza dziedzina fotografii i bodaj najlatwiej jest popasc w banal.

A uchowaj Boze - portrety gapiacych sie dziewczat wprost w obiektyw - ulubione narzedzie Tortur posiadaczy stalek portretowych .

osobiście do portretu wybrał bym C85mm f1,8 i C135mm f2
    albo poczekał na sigmę 85mm art

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Tylko po co?
    Zapłaci 3300÷3500zł za przyzwoitą sztukę i pewnie bez gwarancji. A i tak używać (do portretów) będzie na 200mm.
    Optycznie stałka Canon 200/2,8 L II USM jest ostrzejsza i bardziej kontrastowa. AF w 200/2,8 nie odbiega od zooma.
    Cena w Euro RTV AGD nie jest uciążliwa dla portfela 40x0% - 72,25zł x 40 = 2 890zł!

Coś mi się zdaje, że wszyscy namawiają na to co sami mają w szklarni. A nie o to chodzi.
    No cóż chłopcy rywalizację wysysają z mlekiem matki i nikt nie lubi być przegranym. Zakup takiego samego obiektywu przez kolejną osobę to jakby potwierdzenie, że i ja dokonałem dobrego wyboru .
    Zoom typu Canon 70-200/2,8 L USM to bardzo dobry obiektyw w reportażu i trzeba go mieć. Do portretu wybrałbym na 100% lepszy optycznie stałoogniskowy 200/2,8.
    Kilku znajomych zamieniło w ostatnim roku właśnie 70-200 na 200/2,8, bo i tak robią cały czas na 200mm. Mają nowy słoik za dobre pieniądze o pancernej konstrukcji.
    akurat nie mam 70-200 2.8 ale czasem używam wersji z IS ale nie do portretów, do "portretów" (pisze w cudzysłowie bo nie robię główek) używam stałek, 200mm do portretów jest ogniskową zdecydowanie za długą. z zoomów w omawianym zakresie mam 70-200/4is i sobie chwalę ale nie używam do "portretów".
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 19-02-2015 o 11:09
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez filemoon Zobacz posta
    200mm nie jest moim zdaniem najlepsza opcja, "splaszcza" obiekt strasznie.
    Naprawdę nie wiem, co spłaszcza 200 mm
    U mnie zaraz po setce, 200/2,8 L II USM, to najlepszy obiektyw do ciaśniejszego portretu.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Wlasnie ciasno sie robi strasznie albo trzeba sie bardzo oddalic a wtedy plasko wychodzi. Jako dodatkowy fajnie miec 200. Ale jako podstawowy fajnie miec 85, czy 135. I dlatego tutaj 70-200 jest takie dobre, lapie i 85 i 135 i nawet 200.
    Ja lubie i 50mm do portretu

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    obiektywem specjalnie bym sie nie przejmowal , bardziej zadbalbym o wlasna fantazje , kreatywnosc , umiejetnoscci.
    portet to bodaj najtrudniejsza dziedzina fotografii i bodaj najlatwiej jest popasc w banal.
    No chyba, że ten pomysł na portret polega na utopieniu modela w bokehu a wtedy obiektyw ma kluczowe znaczenie.
    Kupujesz 85L, otwierasz na max., robisz ostre rzęsy. Jest na to wcale nie mały popyt.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

135L tez jest dobrą opcją. W sumie ceny nowych są teraz bardzo dobre w porównaniu do używek.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    No chyba, że ten pomysł na portret polega na utopieniu modela w bokehu a wtedy obiektyw ma kluczowe znaczenie.
    Kupujesz 85L, otwierasz na max., robisz ostre rzęsy. Jest na to wcale nie mały popyt.
    mam wielki Respekt dla portetu i portrecistow.
    mam wielki Respekt dla Y. Carsha - klasyka dzisiaj.
    moge podziwiac godzinami jego prace.
    Mysle , ze na zasadzie nasladownictwa moglbym sie tak nauczyc

ale

Jakis rok temu , moze troche wiecej na onephoto natknalem sie na portrety anonimowego fotgrafa.
    byly robione gdzies na balkanach , jakby bulgaria , rumunia , albania moze .

zaniemowilem - absolutne arcydziela.
    musialem wyrazic swoja opinie . zeby moc ocenic trzeba miec iles tam punktow , wyslalem pare prac , na szczescie ku mojemu zaskoczeniu wszystkie oceniono na maxa ( hi , hi , hi , nigy nie dalbym maxa) wiec moglem ocenic.

wyrazilem opinie najbardziej pochlebna , jaka bylem w stanie stworzyc , te zdjecia to bylo absolutne mistrzostwo swiata . Bylo tez wiecej glosow podobnych , mowiacych ze sa to najlepsze zdjecia na onephoto w ogole.

Po okolo 15 minutach po moim poscie , te skurczybyki z onephopto te zdjcia usuneli !!!
    nie bylo tam ruchu ok dwoch lat, moj post odswiezyl widocznie tego autora, zwrocil uwage , ze tam sie nic nie dziej od dwoch lat.

wq..lem sie nie na zarty , zaraz usunalem swoje zdjecia i wiecej tam nie zagladam.

ale

widzac takie prace , dalem sobie do konca zycia spokoj z portretem

to byly himalaje , high end.
    cokolwiek bym zrobil , zawsze bede mial w oczach te portrety , do ktorych nie zblizylbym sie nawet na pol promila .
    wiec nawet nie usiluje robic portretow.

anonimowy arcymistrz.

to trudna dziedzina , mogaca das duzo satysfakcji , ale widzac co inni osiagneli , wiem ze nie mam szans nawet w przyblizeniu zrobic cos podobnego - nie ma sensu probowac. Gosciu mnie rozlozyl na czynniki pierwsze.
    Kiedy widze te wszystkie slicznotki strojace miny do obiektywu ( a bywa ze i czesto , z podciagnieta do wysokosci pachwin spodniczka ) to na ogol robi mi sie slabo .
    nie tedy droga.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów