Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Canon 24-105 f/4L na Vipa dla prasowego?

Uzależniony

Domyślnie Canon 24-105 f/4L na Vipa dla prasowego?

Zastanawiam się, czy to szkło nada się jako podstawowy obiektyw do zdjęć prasowych w pomieszczeniach - głównie Sejm, konferencje, spotkania vipowskie i urzędników,itd. - i niekoniecznie z podpiętą lampą, czy f/4 nie będzie za ciemno? Podpięty byłby do 6D. Jest ktoś może na forum z prasówki kto postawił na to szkło?

Dopiero zaczyna Awatar downunder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Canon 24-105 f/4L na Vipa dla prasowego?

24-105 f/4L faktycznie nie jest jakiś super jasny, ale ma tę zaletę, że jest bardzo ostry od pełnej dziury. Ja go czasami używałem w fotografii ślubnej z 5D mk. III gdyż był to mój jedyny zoom i nawet w ciemniejszym kościele dawał radę. Dzisiaj kiedy aparaty mają naprawdę wysokie używalne ISO, użycie wyższej przysłony jest czasami zaletą, gdyż możemy uzyskać większą głębię ostrości.

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

6D + 24-105 spokojnie się do tego nada.
    Taki tandem przestaje być użyteczny dopiero na ciemnej sali weselnej, gdzie ze względu na F4 obiektyw nie bardzo chce złapać ostrość.
    VIPY się po ciemku nie spotykają więc ok. A jak się spotykają po ciemku to i tak nie po to, żeby się fotografować :-)

Dopiero zaczyna

Uzupełnię, że najczęściej przy tego typu zdjęciach używa się lampy, więc za ciemno na pewno nie będzie .

dawniej jas_rambo

Jeśli interesują Cię kotlety (nie istotne jest tutaj czy jesteś początkujący czy nie), to się nada. Jeśli myślisz poważnie, zainwestuj na początek w dwie jasne stałki, albo chociaż dobrego krótszego zooma, reszta przyjdzie z czasem. Nie upieczesz wszystkich pieczeni na jednym ogniu (napisałem wszystkich, bo jest ich zdecydowanie więcej niż "dwie" w tej robocie

Coś już napisał

weź coś jak najbardziej szerokiego możesz (ale nie przesadnie). Robiąc zdjęcia tego typu będziesz często spotykać się z tym, że jest bardzo ciasno - jest gość w dość małym pomieszczeniu, wokół tłum innych fotografów operatorów i redaktorów, może nie byc miejsa żeby się cofnąć i objąć wszystko co chcesz. Jednocześnie jeśli chcesz wyciąć człowieka z tego całego szumu, musisz przybliżyć. Być może zakres 24-105 mieści się w Twoich wymaganiach dotyczących tych parametrów, ale nad tym zastanowić musisz się już sam znając zakres swoich działań i typ fotografii które raczej będziesz robić (czy często będą dajmy na to 4 osoby ściskające sobie dłonie które trzeba odjąć czy częściej chcesz zbliżyć na pysk któregoś towarzysza itp). Pamiętaj o mnożniku dla 6D, będziesz miał odpowiednik mniej więcej 35 na 24 czyli zdaje się 63 stopnie kąta widzenia.
    Ostatnio edytowane przez Johnus ; 13-12-2014 o 15:12

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Cytat Zamieszczone przez Johnus Zobacz posta
    Pamiętaj o mnożniku dla 6D, będziesz miał odpowiednik mniej więcej 35 na 24 czyli zdaje się 63 stopnie kąta widzenia.
    Szczególnie że to FF jest...

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

godzina 14:30 a jeszcze śpi
    Trzeba się wysypiać albo myśleć co się pisze i nie mieszać ludziom w głowach przelicznikami w 6d
    SONY

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Właśnie się zastanawiałem co ja kupiłem;P

Uzależniony

Dzięki za sugestie.

Stałki są świetne, ale konieczność częstej zmiany może skutkować nie złapaniem ważnych ujęć, stąd pomysł o zmiennoogniskowej, 24-70/2.8 za drogi - zakres na końcu trochę też za krótki, a 24-105mm zakresowo niemal idealny, jedynie to f4 mnie trapi trochę, tym bardziej że lampę rzadko zakładam.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów