Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Canon 600d

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon 600d

Niech go sobie "puszcza dalej w obieg" ale skoro ma on jakiś przebieg to powinien być on odpowiednio udokumentowany a cena winna być niższa od aparatu fabrycznie nowego to tak na chłopski rozum. Poza tym aparat który dostałem ma liczne rysy na obudowie jest wytarty od trzymania w miejscu standardowym, zarysowany wyświetlacz, brak oryginalnego opakowania jak i instrukcji obsługi, bateria znajduje się w body, pasek jest zabrudzony, opakowania od kabli wskazują na fakt wielokrotnego użytku, wizjer (to z gumką do czego przykłada się oko jest polamane).

Tak więc nie jest to fabrycznie nowy sprzęt objęty 24miesięczną gwarancją producenta. Nawiązałem już kontakt ze sklepem zaproponowali zniżkę, wymianę na towar wolny od wad, lub zwrot.

Coraz bardziej się przekonuję do używki skoro nawet w sklepach wychodzą takie kwiatki, muszę tylko znaleźć speca od aparatów który by za mnie wszystko posprawdzał.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Canon 600d

Cytat Zamieszczone przez Pro100 Zobacz posta
    Niech go sobie "puszcza dalej w obieg" ale skoro ma on jakiś przebieg to powinien być on odpowiednio udokumentowany a cena winna być niższa od aparatu fabrycznie nowego to tak na chłopski rozum. Poza tym aparat który dostałem ma liczne rysy na obudowie jest wytarty od trzymania w miejscu standardowym, zarysowany wyświetlacz, brak oryginalnego opakowania jak i instrukcji obsługi, bateria znajduje się w body, pasek jest zabrudzony, opakowania od kabli wskazują na fakt wielokrotnego użytku, wizjer (to z gumką do czego przykłada się oko jest polamane).

Tak więc nie jest to fabrycznie nowy sprzęt objęty 24miesięczną gwarancją producenta. Nawiązałem już kontakt ze sklepem zaproponowali zniżkę, wymianę na towar wolny od wad, lub zwrot.

Coraz bardziej się przekonuję do używki skoro nawet w sklepach wychodzą takie kwiatki, muszę tylko znaleźć speca od aparatów który by za mnie wszystko posprawdzał.
    Sprawdź ile zdjęć zrobił, zastanów się nad ceną, jeśli sklep daje "gwarancję" (gwarancja - musi być dokument w którym gwarant opisuje co zapewnia, nie wystarczy napis na stronie "dajemy dwa lata gwarancji"), a nie ma na myśli (obowiązkowej, z mocy ustawy) rękojmi. Sprzęt w takim stanie, przy próbie wciśnięcia jako fabrycznie nowy, może być warty np. 1000zł - z drugiej strony jeśli sklep coś takiego wcisnął jako "nówkę", to można mieć uzasadnione wątpliwości co do realizacji ich "gwarancji", i zastanawiać się nad tym, czy to nie była po prostu próba oszukania klienta.
    Prawdę mówiąc aparat można sprawdzać przez godzinę lub kilkadziesiąt sekund - jeśli działa w trybie "auto" (robi zdjęcia, ustawia ostrość, przymyka przysłonę, błyska lampą, zapisuje zdjęcia i je odtwarza, zapisuje i odtwarza filmy), to "inteligencja" aparatu prawdopodobnie jest sprawna. Do tego najkrótszy czas - czy migawka nie ma problemów, sprawdzenie czy poprawnie przymyka przysłonę przy różnych ogniskowych (to akurat sprawdzenie obiektywu - używany kitowy 18-55 może mieć problem z uszkodzonymi "tasiemkami" przenoszącymi informacje o przysłonie lub do układu AF), sprawdzenie wszystkich punktów AF, sprawdzenie zdjęć seryjnych, i to chyba tyle (może ktoś uzupełni?). Nie biorę pod uwagę dokładności AF (bo na kitowym ciężko sprawdzić), ani jakości obiektywu (bez porównania z innym egzemplarzem tego typu nie da się sprawdzić).
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 15-02-2015 o 15:13

Uprawnienia umieszczania postów