Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Pierścienie pośrednie do Canon 40D

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Odp: Pierścienie pośrednie do Canon 40D

Czy jakość zdjęć będzie lepsza jeśli z pierścieniami użyję obiektywu stałego YN 50mm/1.8 zamiast Tamrona 17-55/2.8?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez piwko Zobacz posta
    Czyli z pierścieniami z linków w pierwszym poście nie będzie działać AF? Bo w ich opisie napisane jest, że działa.
    Przy tych bez automatyki jak się ustawia przesłonę?
    AF w macro nie jest praktycznie do niczego potrzebny, bo i tak brakuje światła i nie będzie działał.
    Problem tylko w przymykaniu przysłony, pierścienie ze stykami pozwalają na operowanie przysłoną.

Bez styków można, ale to kłopotliwe, ustawiasz przysłonę, przyciskasz podgląd głębi ostrości, przysłona jest przymknięta i przy naciśniętym przycisku odkręcasz obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 07-02-2015 o 16:19

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Biorąc pod uwagę rozbieżność produkcyjną to może być lepiej.

Pierścienie pozwalają używać AF tylko przy tej papierowej GO to ile Ci da pełen obrót pierścienia ostrości, 1mm, 0,5mm?

Dodatkowo zdajesz sobie sprawę, że im dalej odsuniesz obiektyw od aparatu tym więcej światła tracisz?

Dwa wspomniana GO - zdajesz sobie sprawę, że żeby uzyskać GO rzędu 1cm to musisz przymykać obiektyw do przykładowo f/16 (gwoli ścisłości to tylko przykład a nie wyliczenia)?

O zależności między przesłoną a czasem naświetlania mówił nie będę bo chyba sam wiesz jak to działa.

I znów dla przykładu tym razem z YN, oddalając go o 50mm (dopinając takie pierdzionki) masz światło f/3.6 przy pełnym otworze zamiast f/1.8.

Będziesz cykał ślimaki czy mrówki? Obiekt będzie się poruszał raczej szybko czy wolno (stał w miejscu)?

I zaznaczę to jeśli jeszcze nie mówiłem - nie drwię z Ciebie ani się nie wymądrzam a po prostu chcę Ci pomóc zrozumieć z czym się będziesz mierzył wchodząc w macro
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Czy jakość zdjęć będzie lepsza jeśli z pierścieniami użyję obiektywu stałego YN 50mm/1.8 zamiast Tamrona 17-55/2.8?
    Zależy jak bardzo przymkniesz, bo dyfrakcja niestety demoluje obraz.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Dwa wspomniana GO - zdajesz sobie sprawę, że żeby uzyskać GO rzędu 1cm to musisz przymykać obiektyw do przykładowo f/16 (gwoli ścisłości to tylko przykład a nie wyliczenia)?
    Raczej 1 milimetra , przy 50 mm ogniskowa i wyciągu 65 mm GO jest faktycznie "papierowa".
    To cały problem zabawy z macro. Chcesz powiększać, odsuwasz obiektyw od aparatu, spada GO, spada światło, zbliżasz się do obiektu, a on wtedy daje dyla

Zwiększasz ogniskową, wzrasta odległość przedmiotowa, wzrasta GO, wzrasta światło, ale maleje powiększenie - trzeba sobie coś wybrać.

1) Doświetlić
    2) Zwiększyć ogniskową
    3) Dobrać wyciąg
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 07-02-2015 o 16:26

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Czyli z pierścieniami z linków w pierwszym poście nie będzie działać AF? Bo w ich opisie napisane jest, że działa.

Przy tych bez automatyki jak się ustawia przesłonę?
    ale niby skąd taka informacja?
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Raczej 1 milimetra , przy 50 mm ogniskowa i wyciągu 65 mm GO jest faktycznie "papierowa".
    Spojrzałem na linijkę - faktycznie mówiłem o mm ja nigdy nie miałem wyobraźni do GO
    FF + trzydziestka piątka

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Istotny jest zakres ogniskowych. Dla tych poniżej 70 na pierścieniach raczej manual, chociaż trafiałem z af na c50/1.8. Popularne zmiennoogniskowe (chodzi mi o zakres 70-300) pracują na af bez problemu. Musisz jednak potrenować, bo różne ogniskowe dają różne powiększenia, zanim to opanujesz proponuję korzystać z mf. Masz doświetlenie lub dyfuzor? Pewnie jeszcze nie, zainteresuj się tematem. Alternatywą jest statyw, wężyk, lv i symulacja ekspozycji ( ustawienia c-fn). Jak opanujesz temat to banan z michy Ci nie zejdzie. Szkła m42 jak najbardziej tak, to tania alternatywa dla c100/2.8 makro, ale wymaga pracy. Ale - jak sam się przekonasz- smaczne to. Jak pisałem proste rozwiązania pobudzają kreatywność. Wytrwałość musisz mieć w sobie. To tak, jak byś na Gubałówkę wszedł pieszo, zamiast wjeżdżać kolejką. Doceniasz swoją pracę
    Acha. Duuuużo zależy od światła zastanego.
    Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 07-02-2015 o 16:34

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Af dziala, nawet przy polaczeniu wszystkich trzech pierscieni, ale kto uzywa af w macro %)
    Jak pierscienie bez przeniesienia automatyki to lepiej kupic cos z pierscieniem do kontroli przyslony.
    SONY

Miasto
    Bydgoszcz

Wszystkie uwagi są dla mnie cenne, te które Wam się wydają banalne też, bo jestem w makro kompletnie zielony.

Na początek będę pstrykał obiekty nieruchome.

Mam lampę, która może być wyzwalania nie będąc na aparacie i statyw.

Zdecydowałem się na pierścienie plastikowe z automatyką. Na razie nic więcej nie będę kupował. Znajdę jakąś książkę/poradnik o makro, bo po Waszych postach widzę jak mało o tym wiem, i zacznę zabawę.

Dzięki za pomoc.

@słowiczek odezwę się jeszcze w sprawie przeróbki tych plastikowych pierścieni

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Wszystkie uwagi są dla mnie cenne, te które Wam się wydają banalne też, bo jestem w makro kompletnie zielony.

Na początek będę pstrykał obiekty nieruchome.

Mam lampę, która może być wyzwalania nie będąc na aparacie i statyw.

Zdecydowałem się na pierścienie plastikowe z automatyką. Na razie nic więcej nie będę kupował. Znajdę jakąś książkę/poradnik o makro, bo po Waszych postach widzę jak mało o tym wiem, i zacznę zabawę.

Dzięki za pomoc.

@słowiczek odezwę się jeszcze w sprawie przeróbki tych plastikowych pierścieni
    A masz, czytaj, na początek wystarczy

MAKROFOTOGRAFIA

W kwestii korzystania z lampy zewnętrznej:

Nikon D40 vs D60 - Strona 2

Zwróć uwagę na fotografa cykającego pająka. Na jego dyfuzor i zestaw. Tylko nie na puszkę , chodzi mi o pierścienie o szkło oraz odległość od obiektu. Całkiem spora, a i tak pewnie wyszła baja
    Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 07-02-2015 o 21:40

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów