Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Pierścienie pośrednie do Canon 40D

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Pierścienie pośrednie do Canon 40D

Cześć,

przymierzam się do kupna pierścieni pośrednich żeby pobawić się w makro. Mam Canona 40D i dwa obiektywy: Tamron 17-50 i Tamron 70-300. Na allegro widzę 3 interesujące zestawy:

Pierścienie pośrednie Makro AF autofocus Canon (4995872994) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - Newell plastik
    Pierścienie pośrednie Makro AF autofocus Canon (5008817259) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - Newell metal
    3 x Pierścienie makro Aputure AC-MC do Canon EOS (5022503552) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - Aputure metal

Czy plastik wytrzyma przy dość ciężkim obiektywie 70-300?
    Jeśli lepiej wybrać metalowe to czy warto dopłacać do Aputure?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Pierścienie pośrednie do Canon 40D

SONY

Miasto
    Bydgoszcz

Wyobraź sobie, że umiem używać google. Jak nie masz nic do powiedzenia to nie odpowiadaj. Ja mam konkretne pytanie, który z tych trzech zestawów jest najlepszy. Tematy, które wyszukuje google są stare (2011 i 2004 rok) i nie ma tam mowy o firmach Newell i Aputure. Twój link jest mi do niczego nie przydatny. Po to jest forum żeby zasięgnąć opinii innych bo może akurat mają takie pierścienie. Potrzebuje aktualnych informacji. Jak widać Tobie się wydaje, że jak podobny temat był poruszony 4 lata temu to mojego powinno nie być.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

postaw piwko to napisze ktory jest najlepszy dla mnie
    postaw joli to ci napisze ktory jest najlepszy dla niej
    i td i tp
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez piwko Zobacz posta
    Cześć,

przymierzam się do kupna pierścieni pośrednich żeby pobawić się w makro. Mam Canona 40D i dwa obiektywy: Tamron 17-50 i Tamron 70-300. Na allegro widzę 3 interesujące zestawy:

Pierścienie pośrednie Makro AF autofocus Canon (4995872994) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - Newell plastik
    Pierścienie pośrednie Makro AF autofocus Canon (5008817259) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - Newell metal
    3 x Pierścienie makro Aputure AC-MC do Canon EOS (5022503552) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - Aputure metal

Czy plastik wytrzyma przy dość ciężkim obiektywie 70-300?
    Jeśli lepiej wybrać metalowe to czy warto dopłacać do Aputure?
    Twoje obawy sa plonne z tego powodu , ze to nie sa pierscienie w ogole dla 70 -300

uzysk bedzie znikomy

sumaryczna dlugosc jest ok 60 mm - sa to wiec pierscienie pozwalajace na odwzorowanie w skali ok 1:1 dla ogniskowych ok 55-60 mm

tak wiec podpinajac do tamrona 50 mm wejszesz w zakres macro.

na 70 - 300 wprawdzie bedzie mozliwe wieksze powiekszenie niz bez , ale na 300 mm za malo - potrzebowalbys pierscienie dla odwzorowania 1:1 ok 5 razy dluzsze , czyli 5 takich zestawow.
    zatem to sie sprawdzi dla tamrona ( z zastrzezeniem, ze zoomy nie sa najlepszym pomyslem , ale dla zabawy ok) - kupilbym najtansze , tzn najmniej bedzie Cie kosztowac lekcja.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

właśnie są te same plastikowe i te same metalowe ten sam chinski syf, to samo bylo 4 lata temu i jest teraz.
    chcesz lepsze to dołóż i kup kenko, co pewnie też było powiedziane 4 lata temu.
    SONY

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Weź plastikowe. Albo nie, metalowe. A w sumie, bierz najdroższe. Najdroższe zawsze najlepsze.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    właśnie są te same plastikowe i te same metalowe ten sam chinski syf, to samo bylo 4 lata temu i jest teraz.
    chcesz lepsze to dołóż i kup kenko, co pewnie też było powiedziane 4 lata temu.

na przytoczonych zdjecach wszystkie sa plastikowe , niektore maja tylko powierzchnie bagnetu wylozone blaszka o ile mozna rozpoznac , moze grubsza , moze ciensza.

Bywalec
    Miasto
    Marki

Hej, podepnę się pod temat. Też nie dlugo będę kupował pierścienie, ale z wyborem sam sobie poradzę.

Wiem że aby uzyskać skale 1:1 muszę mieć tyle mm przed obiektywem ile wynosi ogniskowa.

A co jeżeli posiadam obiektyw z odwzorowaniem 1:1 i przed niego wstawię 60mm pierścieni, jaką wtedy skalę osiągnę???

Miasto
    Bydgoszcz

@Bechamot
    Dzięki za pomoc.

Po reszcie postów widzę, że to forum nie jest najlepszym miejscem dla początkujących. Na szczęście są inne.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów