Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Pierścienie pośrednie do Canon 40D

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Pierścienie pośrednie do Canon 40D

Cytat Zamieszczone przez HakunaMatata Zobacz posta
    Hej, podepnę się pod temat. Też nie dlugo będę kupował pierścienie, ale z wyborem sam sobie poradzę.

Wiem że aby uzyskać skale 1:1 muszę mieć tyle mm przed obiektywem ile wynosi ogniskowa.

A co jeżeli posiadam obiektyw z odwzorowaniem 1:1 i przed niego wstawię 60mm pierścieni, jaką wtedy skalę osiągnę???
    bedzie roslo w proprcji do dodatkowego wysuwu i ogniskowej obiektywu.

jesli masz obiektyw np 60 mm i nastawisz 1:1 to po wstawieniu dodatkowo pierscienie 60 mm dostaniesz 2:1 ( lewa strona to matryca)

a gdyby to byl obiektyw np 120 mm to dostaniesz 1,5:1

Bywalec
    Miasto
    Radom

czysta matematyka
    jaką masz ogniskową?

Bywalec
    Miasto
    Radom

myślę, że przy obiektywie dającym "soute" 1:1
    możesz skalę odwzorowania wyliczyć według wzoru:
    A = 1+ B/f
    gdzie A - to skala odwzorowania, B - szerokość dodatkowego pierścienia, f - ogniskowa

--- Kolejny post ---

* oczywiście "saute"

Bywalec
    Miasto
    Marki

Eee to myślałem ze będzie dużo więcej, a gdy posiadam obiektyw 105mm to przy 60mm pierścieni da mi to 1:1,6.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez piwko Zobacz posta
    @Bechamot
    Dzięki za pomoc.

Po reszcie postów widzę, że to forum nie jest najlepszym miejscem dla początkujących. Na szczęście są inne.
    Wyluzuj trochę. Plaskiu nie polecam, mam i musiałem przerabiać, bo przy zapięciu obiektywu o zmiennej ogniskowej potrafią wypiąć się z mocowania. Efekty pracy masz w mojej galerii, 90% zdjęć makro robione na dwóch pierścieniach +c50/1.8
    70-300 da radę i ładny obrazek, ale statyw to konieczność, najlepiej z odwrotnym mocowaniem kolumny. Tak samo wężyk i dobre mięciutkie światło. Matematyką i obliczeniami zdjęć nie zrobisz, a dobry close-up będzie lepszy od kiepskiego 1:1. Jak masz kasę, kup porządny metal, jak interesuje Cię przeróbka pisz na pw. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Do spróbowania wystarczą pierścienie z tworzywa. Do tego polecam taniuki obiektyw stałoogniskowy i pierscień odwrotnego mocowania.

Np. jakiegoś Heliosa do tego plast. pierścienie bez odwrotnego montażu i będziesz miał przyzwoite macro.

O większym stopniu odwzorowanie będzie np.RMC Tokina 28 mm z pierścieniami 65 mm i pierścieniem na odwrotce. Koszty nie są zbyt wielkie, a zabawa przednia.

--- Kolejny post ---

Za pomocą Heliosa plus pierścienie 65 mm będziesz miał 1,2:1 czyli pełne macro, na ekranie cropa widać około 18 mm.

To jest całkiem wystarczające i odległość od przedmiotu około 80 mm.

A Tokina na odwrotce z 65 mm pierścieniami to aż 4:1. Na ekranie cropa widać około 5,5 mm.

Proszę pominąć jakość, zrobione z jednej ręki, drugą - calówka pod lampą. Tylko odległość od przedmiotu drastycznie mała, coś około 30 mm.

Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-02-2015 o 17:57

Miasto
    T.M.

Istotne jest też to, co chcesz focić. Florę czy martwicę cykniesz zestawem proponowanym przez RobertON, z owadami to nie przejdzie.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Florę czy martwicę cykniesz zestawem proponowanym przez RobertON, z owadami to nie przejdzie.
    Prawda Ci to !

Do żywych robali optimum 100 mm, wówczas odległość od przedmiotu wyniesie kilkanaście centymetrów i poprawi się GO z "papierowej" na "kartonową", nawet na przysłonie f22.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-02-2015 o 18:17

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

+up
    jeśli możesz poczekać to polecam Ci to Drop shipping! TTL Auto Focus AF Macro Extension Tube Ring Plastic for Canon EOS EF EF S 60D 7D 5D II 550D-in Lens Adapter from Consumer Electronics on Aliexpress.com | Alibaba Group idę o zakład, że są tej samej jakości co Newell a o połowę tańsze, sam zamawiałem wersję z metalowym bagnetem jak jeszcze USD po 3zł stało i wyszło mnie jakieś 70zł z przesyłką.
    Nie chcę być uszczypliwy ale zdajesz sobie sprawę, że z takimi pierścieniami dostajesz tylko i wyłącznie możliwość sterowania przesłoną?

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Do żywych robali optimum 100 mm, wówczas odległość od przedmiotu wyniesie kilkanaście centymetrów i poprawi się GO z "papierowej" na "kartonową", nawet na przysłonie f22.
    E tam, Helios też daje sobie radę z robalami ale bez odwrotki Zależy tylko jaki robal i czym jest zajęty :P
    FF + trzydziestka piątka

Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    +up
    jeśli możesz poczekać to polecam Ci to Drop shipping! TTL Auto Focus AF Macro Extension Tube Ring Plastic for Canon EOS EF EF S 60D 7D 5D II 550D-in Lens Adapter from Consumer Electronics on Aliexpress.com | Alibaba Group idę o zakład, że są tej samej jakości co Newell a o połowę tańsze, sam zamawiałem wersję z metalowym bagnetem jak jeszcze USD po 3zł stało i wyszło mnie jakieś 70zł z przesyłką.
    Kupiłem takie same na alledrogo. Jak pisałem plastikowy bagnet trzeba modyfikować. Nic poważnego, ale zrobić trzeba, bo odpinający się pierścień przy zmianie ogniskowej jest bardzo irytujący.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta

E tam, Helios też daje sobie radę z robalami ale bez odwrotki Zależy tylko jaki robal i czym jest zajęty :P
    Spaniem

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów