czysta matematyka
jaką masz ogniskową?
myślę, że przy obiektywie dającym "soute" 1:1
możesz skalę odwzorowania wyliczyć według wzoru:
A = 1+ B/f
gdzie A - to skala odwzorowania, B - szerokość dodatkowego pierścienia, f - ogniskowa
--- Kolejny post ---
* oczywiście "saute"![]()
Eee to myślałem ze będzie dużo więcej, a gdy posiadam obiektyw 105mm to przy 60mm pierścieni da mi to 1:1,6.
Wyluzuj trochę. Plaskiu nie polecam, mam i musiałem przerabiać, bo przy zapięciu obiektywu o zmiennej ogniskowej potrafią wypiąć się z mocowania. Efekty pracy masz w mojej galerii, 90% zdjęć makro robione na dwóch pierścieniach +c50/1.8
70-300 da radę i ładny obrazek, ale statyw to konieczność, najlepiej z odwrotnym mocowaniem kolumny. Tak samo wężyk i dobre mięciutkie światło. Matematyką i obliczeniami zdjęć nie zrobisz, a dobry close-up będzie lepszy od kiepskiego 1:1. Jak masz kasę, kup porządny metal, jak interesuje Cię przeróbka pisz na pw. Pozdrawiam.
Do spróbowania wystarczą pierścienie z tworzywa. Do tego polecam taniuki obiektyw stałoogniskowy i pierscień odwrotnego mocowania.
Np. jakiegoś Heliosa do tego plast. pierścienie bez odwrotnego montażu i będziesz miał przyzwoite macro.
O większym stopniu odwzorowanie będzie np.RMC Tokina 28 mm z pierścieniami 65 mm i pierścieniem na odwrotce. Koszty nie są zbyt wielkie, a zabawa przednia.
--- Kolejny post ---
Za pomocą Heliosa plus pierścienie 65 mm będziesz miał 1,2:1 czyli pełne macro, na ekranie cropa widać około 18 mm.
To jest całkiem wystarczające i odległość od przedmiotu około 80 mm.
A Tokina na odwrotce z 65 mm pierścieniami to aż 4:1. Na ekranie cropa widać około 5,5 mm.
Proszę pominąć jakość, zrobione z jednej ręki, drugą - calówka pod lampą. Tylko odległość od przedmiotu drastycznie mała, coś około 30 mm.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-02-2015 o 17:57
Istotne jest też to, co chcesz focić. Florę czy martwicę cykniesz zestawem proponowanym przez RobertON, z owadami to nie przejdzie.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-02-2015 o 18:17
+up
jeśli możesz poczekać to polecam Ci to Drop shipping! TTL Auto Focus AF Macro Extension Tube Ring Plastic for Canon EOS EF EF S 60D 7D 5D II 550D-in Lens Adapter from Consumer Electronics on Aliexpress.com | Alibaba Group idę o zakład, że są tej samej jakości co Newell a o połowę tańsze, sam zamawiałem wersję z metalowym bagnetem jak jeszcze USD po 3zł stało i wyszło mnie jakieś 70zł z przesyłką.
Nie chcę być uszczypliwy ale zdajesz sobie sprawę, że z takimi pierścieniami dostajesz tylko i wyłącznie możliwość sterowania przesłoną?
E tam, Helios też daje sobie radę z robalami ale bez odwrotkiZależy tylko jaki robal i czym jest zajęty :P
FF + trzydziestka piątka![]()