Ok.
Jest wiele czynników które powinieneś wziąć pod uwagę.
a. wysokość
(a Twój wzrost), im wyższy tym wygodniejszy ale albo mnie stabilny albo droższy. W trudnych warunkach nie powinno się środkowej wyciągać.
I jeśli samolotem to musi się zmieścić do bagażu
b ciężar,
dobry statyw to albo cięższy albo droższy
c głowica,
szybkość i pewność mocowania aparatu, stabilność i precyzja ustawiania, praca po ciemku, zimą
jakie obiektywy w przyszłości ma obsłużyć
panoramowanie ?
d jakość
Ile lat ma służyć, w jakich warunkach przemieszczany i stosowany, jak często używany
e nośność
jaki sprzęt w przyszłości będzie utrzymywał, jakie długie ogniskowe
f
................
Dobre jakościowo statywy to np. Manfrotto, Benro, ...
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Poszukując jakiejś lekkiej głowicy wycieczkowej z możliwością panoramowania w podstawowym zakresie natrafiłem na taki produkt chińskiego rolnictwa:
Sunwayphoto-a superior photography accessories manufacturer in Shenzhen China - Home
Głowica Sunwayfoto FB-36 ma względnie pozytywne opinie - bardziej obawiam się o ten duperel do panoramowania.
Czy ktoś miał możliwość sprawdzić organoleptycznie jak toto działa ?
Nie oczekuję cudów bo ma to współpracować z lekkimi nogami Sirui ale zawsze chciałoby się mieć sztywno
Cena też nie jest w końcu aż tak chińska...
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Problem taki że modele wciąż sie zmieniają i ich nazewnictwo nie zawsze jest kontynuacją przez co ciężko się zorientować w temacie czytając starsze posty. Ja poświeciłem tydzień na ogarniecie w statywach co zresztą okazało się stratą czasu w zetknięciu z rzeczywistością - czyli pójściem do sklepu.
Druga rzecz to sam temat - jak Jan Pawlak pięknie wytłuścił, wybór statywu to składowa wielu czynników. I podobnie jak "W czym nosić sprzęt" taka formuła wrzucania wszystkiego do jednego wora nie jest zbyt fortunna.
Jest takie forum o słuchawkach i tam jest fajny dział Co Kupić, a w nim podział ze względu na Typ, oraz przedział cenowy. Dalej już lista modeli z linkami do testów. Fajna sprawa.
Ponieważ mój Velbon nie radzi sobie z 7d, potrzebowałem stabilnych nóg przy czasach ok 1s. Po żmudnym ggoglowaniu wyniosłem jedynie że wzorem stabilności jest 055, ewentualnie 190.
Na żywo faktycznie, Manfrotto to piękne przykłady wzornictwa przemysłowego. W pierwszym sklepie był tylko 190xpro3. Tutaj dobrze że nie posłuchałem internetowych opinii i nie kupiłem w ciemno na allegro - 190 drga i to mocno. W sklepie do porównania miałem tylko jakieś Triopo, z funkcją monopodu. Az cztery sekcje. Stabilność podobna do MN. Poszedłem dalej.
Później otarłem się o giełdę(gdzie zachwyciłem się 055xpro3) następnie wylądowałem w kolejnym sklepie, gdzie spodobało się carbonowe benro. Niestety dużo za drogi. Wreszcie - w jednym miejscu 055 i 190, oraz chinczyki. Sprzedawca od razu polecił Benro. Rozstawiłem trzy sztuki, potwierdziłem chybotliwosć 190ki i zostały "maniek" oraz "benek" - a2970t. Chińczyk o podobnej masie, wymiarach oraz nośności. Oraz łamanej głowicy. Trzy sekcje, przez co bardzo długi po złożeniu. Jednak stabilność podobna do Mańka, cena dwa razy niższa. Poprzymierzałem(7d+70-200/4) i wyszedłem z Benro. Manfrotto jak mercedes, piękny i świetnie wykonany. Ale drogi i za wszystko trzeba dopłacac. Z Benro dostałem fantastyczny pokrowiec(zmieścił głowice), komplet kluczy oraz kolce!
W sobotę był sprawdzian i statyw spisał się na medal, nie musiałem już wstrzymywać oddechu i walić po trzy zdjęcia jak w przypadku Velbona. Także jeśli ktoś szuka jak najtańszej stabilności to polecam - Benro A2970.
Ostatnio edytowane przez namoamo ; 02-02-2015 o 12:16
Benro to górna półka.
Polecam jednak, po mocnym dokręceniu wszystkich możliwych miejsc robić zdjęcia albo z podniesionym lustrem albo w LV.
Ja robię w LV z ostrością "przez matrycę" i 2s zwłoki z pilota. I tylko w naprawdę koniecznych sytuacjach wysuwać kolumnę środkową.
Testy które sam zrobiłem na 2 swoich i 2 kolegów statywach/głowicach. Pouczające o różnicach pomiędzy statywami, o tłumieniu drgań i wysuwaniu kolumny środkowej.
Do body na statywie przymocować wskaźnik laserowy tak by plamka padała na ścianę w odległości 5 - 7 metrów.
Obserwując plamkę na ścianie wyzwalać (zdalnie) migawkę.
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Co wybrać stabilnego dla tele i 3kg, z głowicą kulową a jednocześnie mobilnego dającego się złożyć do 55cm? Bo z tego co widzę to można mieć albo jedno albo drugie w cenie do 500.
Nogi z głowicą, mogę trochę przekroczyć. Testowałem Triopo ME-3230X8C z NB-1S i B-3, ale tak samo buja jak Benro IT25. Najsłabszy punkt to moim zdaniem nogi. Wg. parametrów polecany tutaj Benro A-268 ostatnią sekcję ma nawet cieńszą niż IT25. Kolejny testowany to Slik pro 500 dx - zauważalnie lepszy ale niezbyt mobilny.