Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Lampa YN 568 EX II - chyba działa jak chce...

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Lampa YN 568 EX II - chyba działa jak chce...

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Podłącze się do wątku.
    Lampę yn 568 EXII posiadam od kilku miesięcy. Do tej pory używałem jej z C 50D nie było z nią raczej większych problemów, a przynajmniej nie zauważyłem tego.
    Wczoraj po raz pierwszy używałem jej podczas chrztu z c 6D + 24-105L Kościół (a raczej kaplica tymczasowa) ciemny. Założyłem więc lampę, palnik w górę + biały listek i "pstrykam" - zdjęcia mocno niedoświetlone. Podbiłem ekspozycję lampy na + 2/3 (aparat w manualu 1/100 f4 iso3200) Próbuję, jest w miarę OK, za chwilę przepala. Zauważyłem, że gdy obiektyw był na 24mm to lampa bez korekty świeci w miarę poprawnie, jednak wystarczyło trochę wydłużyć ogniskową i jeż niedoświetlone. Nie wiem jak miałem ustawiony zoom palnika, ale chyba na 24mm.
    Następnie lokal - niezbyt wysoki, białe ściany i sufit - i znów to samo, jak 24mm to dobrze, jak wydłużę ogniskową to niedoświetlone.
    Testowałem dziś w domu i podobnie. Palnik na wprost dobrze doświetlone, palnik w górę niedoświetlone, gdy założę na sanki nadajnik yn 622c i na niego lampę to wtedy jest dobrze.
    Spotkał się ktoś z takim problemem?
    Mam takie pytanko. Jak wysuwasz odbłyśnik (biały listek), to opuszczasz też dyfuzor (szybka z tworzywa)? Jak ją opuścisz, to pewnie zoom palnika masz dla 6D 24mm na stałe.
    Spróbuj wysunąć sam odbłyśnik i ustaw zoom palnika na AUTO. Zobacz, czy zmienia się ogniskowa na lampie. Korekta błysku na 0 (zero).
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 06-01-2015 o 09:21
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Lampa YN 568 EX II - chyba działa jak chce...

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Mam takie pytanko. Jak wysuwasz odbłyśnik (biały listek), to opuszczasz też dyfuzor (szybka z tworzywa)? Jak ją opuścisz, to pewnie zoom palnika masz dla 6D 24mm na stałe.
    Spróbuj wysunąć sam odbłyśnik i ustaw zoom palnika na AUTO. Zobacz, czy zmienia się ogniskowa na lampie. Korekta błysku na 0 (zero).
    Bez dyfuzora, tylko listek. W kościele zoom palnika na manual (chyba 24) ze względu na głośną pracę podczas zoomowania. W lokalu sprawdzałem z różnymi ustawieniami palnika, pomiaru światła w aparacie itp. Zawsze gdy światło lampy było odbite (od sufitu lub ściany) to zdjęcia były niedoświetlone, choć błysk nie musiał być mocny - sufit i ściany do połowy białe i niezbyt wysokie (zabytkowy dworek więc przypuszczam, że tak ze 3,5m).
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uprawnienia umieszczania postów