Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Canon 400d problemy po podpieciu obiektywu

Domyślnie Canon 400d problemy po podpieciu obiektywu

Witam,
    Mój Canon 400D po podpieciu obiektywu (dwa różne) w trybie P, AV, TV, M blokuje przyciski na tylnej ściance. Nie działa wtedy menu, pokaz slajdów, ustawianie ISO. Dodatkowo w powyższych trybach nie działa autofokus.
    Podgląd zdjęć działa tylko w trybie auto.
    Po odpieciu obiektywu aparat działa bez problemu, ustawianie ISO, wyświetlanie zdjęć, wszystko gra.
    Oprogramowanie 1.1.1
    Jakieś pomysły jak to naprawić?

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Canon 400d problemy po podpieciu obiektywu

Zrób hard reset aparatu. Z wyłączonego aparatu bez podpiętego obiektywu wyciągnij akumulator i dodatkową baterię na jakieś 20 minut a później obydwie włóż z powrotem i odpal aparat. Jak działa to wyłącz go, podepnij któryś z obiektywów i włącz z powrotem.

Canon Professional Network - Care of batteries - ostatnie zdjęcie na samym dole pokazuje gdzie siedzi ta dodatkowa bateria w twoim aparacie.

Jak aparat ma ponad 5 lat to możesz przy okazji wymienić tę dodatkową baterię bo może być już słaba. Canon Professional Network - Battery types - dla 400D będzie to model CR2016 (patrz tabelka w podanym linku)

W międzyczasie (kiedy akumulator i bateria będą wyjęte) możesz przeczyścić styki w obiektywach i aparacie. Czym? Zajrzyj tutaj:

http://www.canon-board.info/pierwsza...-stykiz-65448/

niestety problem wciąż ten sam , styki przecyszczone , bateria włożona po dłuższym czasie, nawet nowa.
    odkryłem jeszcze inne dzialanie przycisków tym razem, wydaje sie ze przyciski odłączone są przez oprogramowanie.
    wchodząc w menu i przy włączonym menu podpinajac obiektyw wciaz mozna uzywac wszystkich przyciskow. jednak ze po zatwierdzeniu wyboru wszystkiie przyciski oprócz pokrętła się deaktywują. tak jak widać to na filmie : https://www.youtube.com/watch?v=tnD0Lrf1dDU

jest możliwy downgade z oprogramowania 1.1.1 ? aparat jest z roku 2007, made in Japan

dziękuję za zainteresowanie tematem !!

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

400d w tej wersji firmware miał możliwość zainstalowania bota zwiększającego funkcjonalność korpusu. Być może zostało to wykonane z błędem, wtedy soft który masz może głupieć. Próbowałeś wgrać jeszcze raz wersję 1.1.1?

z tego co wyczytałem wspomniany bot działał tylko gdy był na karciei coś zmieniło się w linijce tekstu programu tak ?
    karta jest czysta a oprogramowanie raz jeszcze wgrałem 1.1.1, mimo to się nie zmieniło. czy posiada ktoś czytających może firmware starsze które było dedykowane dla 400D ? może to rozwiąże problem.

P.S. - jeśli kogoś to interesuje to osoba od której kupiłem uszkodzony aparat twierdziła że od roku 2007(wtedy go kupił jako nowy podobno za 2600) używała tylko trybu auto. podobno używany sporadycznie, na filtrze obiektywu jest wgniecenie, co sugeruje że aparat upadł, ale czy to jest przyczyną uszkodzenia ? nie mam pojęcia

po zrobieniu może 15 zdj w szybkim tempie pojawia się napis "busy " ale wyczytałem ze to problem procesora i/bądź wolnej karty. mimio że pierwsze 15 zdj robi bardzo szybko. to kolejne zdj trzeba rodzić w około 10-15 sekundowych przerwach
    Ostatnio edytowane przez damianex ; 21-06-2015 o 12:19

nie mogę znaleźć edycji więc piszę nowy post.

problem rozwiązany, po zabawie inna 400d okazalo sie ze te same objawy któe mam ja ma inny aparat jeśli się trzyma przycisk "lans lock pin" w moim aparacie przycisk ten jest wcisnięty na stałę i to powodowało problemy, tereaz tylko rozebrac obudowę, "wycisnąć"tenprzycisk i wszystko bedzie grac

dziękuje udzielającym się w temacie,

temat do zamknięcia

Uprawnienia umieszczania postów