Ja kupiłem używkę 50/1,4 z allegro w 2008r i chodzi idealnie do dziś i jestem z niego bardzo zadowolony, a nie wiem nawet ile ma lat. Nie ma co się przejmować budową tylko cieszyć się zdjęciami. Ja porównywałem sobie swoją 50/1,4 z kilkoma 50-tkami i jedynie summilux 50/1,4 był lepszy optycznie, ale to nie ta klasa. Wszystkie sigmy, takumary, planary i 50/1,8 canona wymiękały.
Jedna dobra rada którą kiedyś gdzieś na forum znalazłem to załóż sobie osłonę na ten obiektyw, bo on się wysuwa przy ostrzeniu i jak się wysunie i dostanie kilka razy w przód to może się uszkodzić lub zacznie Ci gorzej ostrzyć. Ja założyłem osłonę i nie zdejmuję, a szkiełko jak ostrzyło tak ostrzy od pełnej dziury ok.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
Całe szkło w 50 mm porusza się w kupie przy ostrzeniu, więc niewielki luz nie ma w zasadzie wpływu na ostrość.
Co za problem ustawić sobie LV w max. powiększeniu, poruchać obiektywem i zobaczyć własnymi gałami czy obraz się rusza albo defokusuje.
Plastyk = luz.
Ostrość w środku przy f/1.8 jest taka sama dla 50 i 85. Ostrość na f1.4 spada, ale bardzo niewiele. 85 ma fatalne mydło na f1.4. 85 ma dobry kontrast od 1.8 a 50 ma słabszy kontrast w sronę 1.4. Pięćdziesiatce ostrość opada znacznie ku krańcom, a 85-ce bardzo niewiele.
50 ma sporo lepsza max ostrość (ok f/4) niż 85. CA w 85 jest czasem bardzo widoczna.
Moje obserwacje co do tych dwóch szkieł sa zgodne z liczbami photozone. Obiektywu lepszego niż 50/ 1.4 na f1.4 w tej samej klasie wagi i ceny nie ma. No może Yongnuo, ale nie sprawdzałem.![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Nie do konca sie z tym zgodze. chcialem zaznaczyc ze byly rózne komentarze w tym poscie i nie byly one tylko typu ze tak ma byc:
Dlatego nie zgodze sie ze stwierdzeniem ze "zlalem to cieplym moczem".
Swoja droga na przyszlosc bede wiedzial na czym sie skupic podczas kupna obiektywu.
No popatrz. Miałem obydwa szkła kilka lat i nigdy nie porównywałem tabelek a odczucia przy przeglądaniu zdjęć i samym fotografowaniu zgoła odmienne od Twoich.
Dlatego ja się nie skupiam na testach, tylko robię zdjęcia. 50L podobno też tylko mi odpowiada, bo to ponoć straszny kit jest, przynajmniej testy tak mówią - widać ja jakiś dziwny jestem
.