Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 74

Wątek: Canon 50mm 1.4 Vs 85mm 1.8 do canon 5d

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon 50mm 1.4 Vs 85mm 1.8 do canon 5d

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    i kupiles szklo z luzami?? szok
    Jak widać

Pełne uzależnienie Awatar aptur

[
    Cytat Zamieszczone przez klopocisko Zobacz posta
    Oczywiście byłem dzisiaj w sklepie, bo nie dawał mi spokoju ten luz na tubie, podmieniłem na kolejny egzemplarz i po godzinie pożałowałem ze to zrobiłem
    Ile razy trzeba pisać, że ten typ tak ma i jeśli ostrzy prawidłowo z 5D to nie wymieniać.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    [

Ile razy trzeba pisać, że ten typ tak ma i jeśli ostrzy prawidłowo z 5D to nie wymieniać.
    Nastepnym razem bez zastanowienia bede wiedział, moze zakończmy juz ten temat bo zaczyna to iść w złą stronę, tak jak pisałem wczesniej dziekuje bardzo za cenne informacje!

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Ja kupiłem używkę 50/1,4 z allegro w 2008r i chodzi idealnie do dziś i jestem z niego bardzo zadowolony, a nie wiem nawet ile ma lat. Nie ma co się przejmować budową tylko cieszyć się zdjęciami. Ja porównywałem sobie swoją 50/1,4 z kilkoma 50-tkami i jedynie summilux 50/1,4 był lepszy optycznie, ale to nie ta klasa. Wszystkie sigmy, takumary, planary i 50/1,8 canona wymiękały.
    Jedna dobra rada którą kiedyś gdzieś na forum znalazłem to załóż sobie osłonę na ten obiektyw, bo on się wysuwa przy ostrzeniu i jak się wysunie i dostanie kilka razy w przód to może się uszkodzić lub zacznie Ci gorzej ostrzyć. Ja założyłem osłonę i nie zdejmuję, a szkiełko jak ostrzyło tak ostrzy od pełnej dziury ok.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Jako posiadacz 50/1.4 , 50/1.8 i 85/1.8 to najlepiej wykonany jest 85/1.8. Najlepszy optycznie jest 50/1.4 potem 85/1.8 i długo po tym 50/1.8. Biorę pod uwagę pełną dziurę i 1-2 stopnie w górę.
    Masz zwalone 85/1.8. Jest wyraźnie lepszy na pełnej dziurze od mydlanego 50/1.4. A 50-kę miałem mega ostrą, bo do body dobierał mi Towers. Niektórzy dziwili się, że jest w ogóle taki ostry egzemplarz .

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Całe szkło w 50 mm porusza się w kupie przy ostrzeniu, więc niewielki luz nie ma w zasadzie wpływu na ostrość.
    Co za problem ustawić sobie LV w max. powiększeniu, poruchać obiektywem i zobaczyć własnymi gałami czy obraz się rusza albo defokusuje.

Plastyk = luz.

Ostrość w środku przy f/1.8 jest taka sama dla 50 i 85. Ostrość na f1.4 spada, ale bardzo niewiele. 85 ma fatalne mydło na f1.4 . 85 ma dobry kontrast od 1.8 a 50 ma słabszy kontrast w sronę 1.4. Pięćdziesiatce ostrość opada znacznie ku krańcom, a 85-ce bardzo niewiele.

50 ma sporo lepsza max ostrość (ok f/4) niż 85. CA w 85 jest czasem bardzo widoczna.

Moje obserwacje co do tych dwóch szkieł sa zgodne z liczbami photozone. Obiektywu lepszego niż 50/ 1.4 na f1.4 w tej samej klasie wagi i ceny nie ma. No może Yongnuo, ale nie sprawdzałem.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez klopocisko Zobacz posta
    Nastepnym razem bez zastanowienia bede wiedział, moze zakończmy juz ten temat bo zaczyna to iść w złą stronę, tak jak pisałem wczesniej dziekuje bardzo za cenne informacje!
    ee,wcale nie tylko;
    zakładasz temat,dostajesz rady, zlewasz je ciepłym moczem i robisz po swojemu
    typowy przykład "ja wiem lepiej", tylko dlaczego dziekujesz za informacje z ktorych nie skorzystales
    baw się dobrze
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Masz zwalone 85/1.8. Jest wyraźnie lepszy na pełnej dziurze od mydlanego 50/1.4. A 50-kę miałem mega ostrą, bo do body dobierał mi Towers. Niektórzy dziwili się, że jest w ogóle taki ostry egzemplarz .
    Dokładnie 85-tka to jednak inna liga pod względem af, ostrości i subiektywnego odbioru obrazka.
    Wcześniej miałem dwie 50-tki, niby też ostre, kupione nowe wybierane
    Żeby nie było, to 50 1.4 też przydatny i całkiem niezły obiektyw
    Pozdr

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ee,wcale nie tylko;
    zakładasz temat,dostajesz rady, zlewasz je ciepłym moczem i robisz po swojemu
    typowy przykład "ja wiem lepiej", tylko dlaczego dziekujesz za informacje z ktorych nie skorzystales
    baw się dobrze

Nie do konca sie z tym zgodze. chcialem zaznaczyc ze byly rózne komentarze w tym poscie i nie byly one tylko typu ze tak ma byc:

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    u mnie nic nie slychac , nic nie rzezi przy lekkim potrzasnieciu.

przy obrocie lewo/prawo jest zawsze wyczuwalny minimalny luz , ale to normalne w micro usm.
    nie mam zadnych luzow , wszystko chodzi plynnie jak nalezy.

gdybym mial porownac poziom wykonawczy do 24-105 powiedzialbym - prawie porownywalne - ta sama polka , mimo braku czerwonego paska.

mam starszy egzemplarz kupiony przed ok 15- 20 laty , bez zarzutu . nigdy nie byl w servisie.
    dzisiaj tylko af pracuje troche glosniej , wypadaloby zrobic servis , ale nie lubie grzebac w obiektywach dopoki dzialaja.

optycznie i mechanicznie jest jednak od 50/1,8 wyraznie lepszy.
    co znaczy wyraznie ?
    z tamtego okresu zachowalem sobie 3 obiektywy:
    50 1,4 100 2.0 20 2.8 i mlaskam z zachwytu kiedy je biore do rak
    male , lekkie optycznie wspaniale ( 20 troche slabsza , ale rzadko uzywam) .

poziom wykonawczy - nie mam sie o co przyczepic . Na prawde wszystko chodzi bez luzow - tubus tez.

wiadomo- micro usm , pierscien nastawy odleglosci przy zmianie kierunku ma minimalny luz , ale bez znaczenia w praktyce - dzieki temu jest tanszy. Mimo, ze jestem raczej krytyczny nie potrafie powiedziec zlego slowa - nic nie jest zrobione gorzej niz byc powinno.

Mam inne obiektywy z analogu , mechanicznie swietne gdyz metal - za to optycznie - daleko w tyle za tym , a to jest najwazniejsze.

moze kiedys robiono lepiej ? - nie wiem. Przy okazji bedac w sklepie wezme jakis wspolczesnie wykonany do rak.
    specjalnie wzialem teraz do rak - luzu na tubusie nie ma.

jest tylko leciutki na piersciniu nastawy odleglosci przy zmianie kirunki - ale to normalne - nie przeszkadza.
    jesli ostrzy dobrze to juz nie jest zle.

ale wzialbym obiektyw do sklepu i sprobowal porownac z innymi.
    moze znajdziesz bez luzow ?
    trudno powiedziec.

ja kupujac obiektyw w sklepie zawsze ogladam soczewki i sprawdzam luzy . a mimo tego kupilem z jakims innym bledem , ktorego sie nie spdziewalem - ale to byl inny obiektyw.
    przed laty nie bylo problemu , teraz widac trzeba sprawdzac dokladniej.

moze sprzedawca pozwoli porownac i ewentulanie wymienic ?

do jakiego aparatu kupiles ?
    Dlatego nie zgodze sie ze stwierdzeniem ze "zlalem to cieplym moczem".

Swoja droga na przyszlosc bede wiedzial na czym sie skupic podczas kupna obiektywu.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Ostrość w środku przy f/1.8 jest taka sama dla 50 i 85. Ostrość na f1.4 spada, ale bardzo niewiele. 85 ma fatalne mydło na f1.4 . 85 ma dobry kontrast od 1.8 a 50 ma słabszy kontrast w sronę 1.4. Pięćdziesiatce ostrość opada znacznie ku krańcom, a 85-ce bardzo niewiele.

50 ma sporo lepsza max ostrość (ok f/4) niż 85. CA w 85 jest czasem bardzo widoczna.

Moje obserwacje co do tych dwóch szkieł sa zgodne z liczbami photozone. Obiektywu lepszego niż 50/ 1.4 na f1.4 w tej samej klasie wagi i ceny nie ma. No może Yongnuo, ale nie sprawdzałem.
    No popatrz. Miałem obydwa szkła kilka lat i nigdy nie porównywałem tabelek a odczucia przy przeglądaniu zdjęć i samym fotografowaniu zgoła odmienne od Twoich.
    Dlatego ja się nie skupiam na testach, tylko robię zdjęcia . 50L podobno też tylko mi odpowiada, bo to ponoć straszny kit jest, przynajmniej testy tak mówią - widać ja jakiś dziwny jestem .

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów