nie napisałem o przewadze wysokiego ISO nad czasem, napisałem, że lubię i już, a czy to dobre, ładne, zgodne z terorią to może inna sprawa. tak mam, ludzie to kupuja i tyle![]()
nie napisałem o przewadze wysokiego ISO nad czasem, napisałem, że lubię i już, a czy to dobre, ładne, zgodne z terorią to może inna sprawa. tak mam, ludzie to kupuja i tyle![]()
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
ja z kolei lubię niższe ISO ale otwarte obiektywy - ludzie to kupują i tyle![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Ale napisałeś że:
A zdjęcie z postu 915 temu przeczy, gdybyś użył dłuższego czasu w tej statyczne scenie mógłbyś osiągnąć swój zamiar, a tak mamy czeluści w ciemności...
A tak ogólnie to zapewne chodziło o zrobienie ciasnego portretu z boku przy skąpym świetle zastanym "portretową" ogniskową, a nie szerokiego planu, gdzie łato uzyskać wystarczająco dużą GO.
jeśli juz mnie cytujesz to albo dokładnie, albo wcale
--- Kolejny post ---
no i widzisz, dla kazdego znajdzie się "kawałek tortu"
--- Kolejny post ---
daj Ci Panie Boże, żeby wszystkie Twoje zdjęcia były tak ciemne jak to moje
ale to wątek chyba nie o tym...EOT
Ostatnio edytowane przez tombas ; 17-12-2014 o 20:02
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Z tym się zgadzam na 100%. Zreszta tu nie chodzi o to kto ma rację, ja po prostu tak chcę, więc mam rację.
Walenie z grubej rury bez względu na temat to pójście na łatwiznę przez kiepskich fotografów ślubnych.
Niestety zbyt płytka GO to jest właśnie cena za światło. Często powstaje kicz, bo np. sztuczna separacja psychologiczna młodych to właśnie jest fałsz czyli kicz, jeżeli jest robiona po prostu z przyczyn technologicznych czyli na pałę.
Oczywiście, że można takie zdjęcie też zrobić, jeżeli akurat ma sens i jakoś się broni, ale nie 100% " bo ciemno było". Ja już wolę dobre użycie lampy.
Niestety gapiowata twarz w bokech z zupełnie przypadkowym wyrazem często wyglada tragicznie, albo co gorsza komicznie.Co widza najlepiej ci, co znaja dana osobę, bo dla fotografa to taki sam ryj jak każdy inny.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 17-12-2014 o 23:03
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Panowie nie rozumiem problemu...dziś jest tylu fotografów. Trzeba po porostu wybrać osobę, której styl nam odpowiada. Jeśli nie przepadacie za małą GO najlepiej brać nieartystę z cropem i spacerzoomem. Robi na f4-5.6, gdzie trzeba doświetla lampą ...na pewno wszyscy wyjdą ostro
Małą GO trzeba opanować żeby wiedzieć jaki i kiedy jej używać. Podobnie z obiektywami typu UWA. Wbrew pozorom to trudne szkła - trzeba bardzo uważać na linie w kadrze i obiekty w rogach kadru.
Miłego dniamoja www
Co do ostatecznego wyglądu zdjęć, to młoda para zawsze chce obejrzeć fotografie przykładowe przed decyzją; jak się nie podobają, to wybierają kogoś innego. Robię zdjęcia na ile pozwalają warunki oświetleniowe, sprzęt i umiejętności starając się oprócz cech czysto rzemieślniczych przemycić w zdjęciach walory sprzętu i swoją konwencję twórczą. Nie mam parcia na iso 6400... i przysłonę 5.6 w kościele, a lubię ostre zdjęcia. Czasem wystarczy kilka ujęć z 24mm by mieć ostrzejszych kilka planów przy stosunkowo małej liczbie przysłony. PS. Zgadzam się, że UWA to trudne szkła.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Tylko czasami sam nie bierz aparatu! bo takich ojców też już widziałem - zamiast cieszyć się fajnymi chwilami spinali się przy ołtarzu z małym kompaktem(Różnica byłby tylko w klasie sprzętu
)
Pełna zgoda.
Kompromisem w tym wszystkim jest na pewno różnorodność. Tak samo nie rozumiem ludzi, którzy mówią "lampa to zło - tylko zastane!" jak i tych, którzy muszą mieć zawsze idealne doświetlenie, żadnych cieni, prawie jak studio itd. Warto łączyć rożne techniki. Wiadomo, że przychodzi moment kiedy trzeba określić się ze swoją stylistyką, ale nic się nie stanie jeśli czasami trochę od tego odstąpimy. Poza tym nie wszystko trzeba włączać do portfolio.
Kolejna ważna sprawa to jak pisze Wojtko - różnorodność szkieł i umiejętność wykorzystania tego. Jak używasz jasnych 24 i 85 na zmianę to część zdjęć będzie miała wszystkie plany ostre a część piękną separację. To bardzo urozmaica materiał.
Miłego dniamoja www