Strona 88 z 96 PierwszyPierwszy ... 38788687888990 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

gdzieś zatem powstało nieporozumienie.... albo fotograf ściemnia, albo para niezbyt dokładnie obejrzała zdjęcia i nie dopytała o szczegóły...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez benicjusz Zobacz posta
    W tym przypadku im mniejsza matryca tym lepiej, bo światla tyle samo, a głębia większa. Szkoda ze jeszcze u4/3 słabo stoi matrycami lub szersze szkło co daje większą głębię. Ale idź na ślub z u43? Ba nawet nie podpiszesz umowy, bo nie masz FF. I kółko się zamyka.
    wiesz... zawsze można kadrowa z FF do formatu 4/3 i wyjdzie na to samo
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    henryk.... ja tam wole korzystać z naturalnego światła nawet kosztem głębi ostrości.... (szczególnie gdy używa się jasnych obiektywów) niż walić lampą błyskową prost w twarze.... (w kościele nie ma opcji rozwieszania świecidełek po kątach).... więc.... wg to amator włączył by program, lampę i po kłopocie... po prostu lubisz zupełnie inny rodzaj zdjęć....

EDIT: namoamo - to zależy pewnie kto finansował
    Dlaczego walić wprost w twarze, ja nie używam w ogóle lampy, co nie oznacza że nie należało w tym wypadku lekko doświetlić

Miasto
    to tu to tam

Wg mnie każda ingerencja światła błyskowego (nawet minimalna... a po co minimalna?) diametralnie zmienia obraz zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

W tym przypadku im mniejsza matryca tym lepiej, bo światla tyle samo, a głębia większa. Szkoda ze jeszcze u4/3 słabo stoi matrycami lub szersze szkło co daje większą głębię. Ale idź na ślub z u43? Ba nawet nie podpiszesz umowy, bo nie masz FF. I kółko się zamyka.
    Jakie szczęście , że mam normalne pary młode dla których liczy się efekt a nie sprzęt
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Zanussi? Na pewno?
    |CANON FF|

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez henryk105a Zobacz posta
    Niedawno było wesele mojej córki. Młodzi zawarli sami zawarli umowę ze ślubniakiem (termin dostarczenia usługi aż 3 miesiące bardzo mnie zaskoczył). Fotki narzeczeńskie i plener fajne, ale tragedia na sali weselnej i szczególnie w kościele (kościół mały i dość jasny) - jakby robił je amator.
    Facet używał najczęściej 5DIII plus chyba 24-70mkII bez flesza. Zaznaczam, że jestem amatorem, ale połowę takich fotek nie zachowałbym nawet dla siebie.
    Mianowicie prawie wszystkie były z płytką głębią ostrości lub z widocznym ziarnem (zbyt otwierał przesłonę, bądź podkręcał ISO bo nie używał lampy), np. jak pani młoda ostro to pan młody mydło lub odwrotnie.
    Mam jasne stałki i lubię takie fotki, ale na tego typu uroczystości rodzina chciałaby oprócz takich efektów zobaczyć wszystkich zebranych a nie pojedynczo.
    Ponadto na fotkach z kościoła i sali często widać fatalne dystorsje, np. głowa księdza przy podpisywaniu papierów w zakrystii jak jajko. Nie wysilił się gość przy obróbce tej części materiału.
    Wybacz, ale to jakieś brednie. Jaką przysłonę musiałby użyć fotograf żeby robiąc zdjęcie z boku oboje młodzi musieliby być ostrzy? f/16.0? Jak kościół ciemny to wtedy jakie ISO? 25600 pewnie by brakło. Lampą błyskać? To nie lepiej od razu kompaktem zrobić zdjęcie? Dla mnie takie pretensje to jak z najgorszego fotograficznego horroru. Przed podpisaniem umowy młodzi nie widzieli, że nie oboje młodzi są ostrzy w kadrze?
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Wybacz, ale to jakieś brednie. Jaką przysłonę musiałby użyć fotograf żeby robiąc zdjęcie z boku oboje młodzi musieliby być ostrzy? f/16.0? Jak kościół ciemny to wtedy jakie ISO? 25600 pewnie by brakło. Lampą błyskać? To nie lepiej od razu kompaktem zrobić zdjęcie? Dla mnie takie pretensje to jak z najgorszego fotograficznego horroru. Przed podpisaniem umowy młodzi nie widzieli, że nie oboje młodzi są ostrzy w kadrze?

dlaczego brednie?

ludzi nie interesuje mala / duza GO ,
    chca byc na zdjeciach ostro uwiecznieni.
    jesli para mloda , to co za sens gdy jedna osoba jest ostra , druga nie?
    trzeba tak przymknac zeby bylo ostro , trzeba tak naswietlic zeby bylo dobrze , jesli trzeba uzyc lampy - to trzeba.
    jesli lepszy efekt dalby kompakt - to lepiej uzyc kompakta.

najwieksza zmora takich zlecen sa domorosli artysci , ktorzy nie potrafia ostro i prawidlowo naswietlic lub skadrowac.
    krzewe kadry , poucinane nogi , nieostre zdjecia - owszem zdazaja sie , ale nie dziwie sie jesli zleceniodawca nie chce takich kupic.

nikt nie oczekuje cudow , wystrcza prawidlowa , zdrowa rzemiocha.

Nie raz sie kiszki czlowiekowi przewracaja ogladajac wypociny tzw "polprofesjonalistow".

Miasto
    to tu to tam

Dlatego zawsze robię dwa zdjęcia - ona ostra on nie ostry - on ostry ona nie ostra

--- Kolejny post ---

Zanussi? Na pewno?
    a na czym polega mała matryca? To wycinek dużej matrycy - tyle tylko że ma finalnie więcej pikseli niż wycinek FF

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    jesli para mloda , to co za sens gdy jedna osoba jest ostra , druga nie?
    trzeba tak przymknac zeby bylo ostro , trzeba tak naswietlic zeby bylo dobrze , jesli trzeba uzyc lampy - to trzeba.
    jesli lepszy efekt dalby kompakt - to lepiej uzyc kompakta.
    Robiłeś kiedyś zlecenia ślubne czy jesteś tylko teoretykiem?

Nie raz sie kiszki czlowiekowi przewracaja ogladajac wypociny tzw "polprofesjonalistow".
    Konkretnie kogoś masz na myśli? Chętnie wywrócę swoje kichy i pooglądam "wypociny".

glebia ostrosci od matrycy zalezy tak , ze im wieksza matryca tym wieksza GO !!!!!!!!!!
    Zawsze mi się wydawało, że głębia ostrości zależy od odległości ostrzenia/perspektywy, przysłony/przesłony i wielkości matrycy (im większa matryca tym mniejsza głębia), a na pewno nie zależy od ogniskowej, ale ja pewnie jestem z tych jak to mówisz "profesjonalistów" i się nie znam...
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

dlaczego brednie?

Dokładnie. Są tacy co chcą mieć reportaż, a nie superartystowskiepłytkieGO i nieostre osoby na których im zależy. To nie jest zawsze tak że ślub jest miejscem do wyżycia się dla artystów tylko zwykłym zamówieniem dla klienta. Jeśli jakiś foto do tego tak podchodzi i odpowiada to młodym to OK ale pisanie że czyjeś wymagania to "brednie" jest przejawem kompletnego niezrozumienia na czym polega takie zlecenie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 88 z 96 PierwszyPierwszy ... 38788687888990 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów