Strona 81 z 96 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Wiem, wiem.
    Ale mało kto o tym wie, a zarzut braku właściwości miejscowej trzeba podnieść przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

a macie zapisy w stylu: "fotograf nie odpowiada za nieprzybycie na wesele lub spóźnienie się z przyczyn od niego niezależnych" (np wypadek po drodze) albo że "młodzi odpowiadają za zniszczenie sprzętu przez gości weselnych" ???
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    Jak wy się mieścicie na tej jednej czy dwóch stronach? Moja ma 5 stron, ale jest czytelna. Doświadczenie nauczyło, żeby umowa była jednak bardziej szczegółowa, później unikamy niepotrzebnych problemów.
    Fotografuję 7 lat ani razu nie miałem problemów, jak klient się uprze najlepsza umowa Ci nic nie pomoże. Trzeba troszkę zaufania do ludzi oraz życzliwości
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    a macie zapisy w stylu: "fotograf nie odpowiada za nieprzybycie na wesele lub spóźnienie się z przyczyn od niego niezależnych" (np wypadek po drodze) albo że "młodzi odpowiadają za zniszczenie sprzętu przez gości weselnych" ???
    Ten drugi zapis jest niezgodny z prawem. Za zniszczenie sprzętu odpowiada konkretna osoba, która go zniszczyła. A co do pierwszego, to ja mam taki zapis: "Żadna ze stron umowy nie będzie odpowiedzialna za niewykonanie, bądź nienależyte wykonanie swoich zobowiązań wynikających z umowy, spowodowane zdarzeniem pozostającym poza jej kontrolą lub niezależnym od niej, włączając w to m.in. choroby, wypadki, zamieszki, strajki, katastrofy naturalne i inne podobne zdarzenia losowe".

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Fotografuję 7 lat ani razu nie miałem problemów, jak klient się uprze najlepsza umowa Ci nic nie pomoże. Trzeba troszkę zaufania do ludzi oraz życzliwości
    Ale ja jestem życzliwy zawsze Trafiali mi się "trudni" klienci i gdyby nie szczegółowa umowa, to mogło być różnie. Wolę dmuchać na zimne.

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Zapis, że jeżeli sprzęt ulegnie zniszczeniu w trakcie zlecenia lub kradzieży odpowiada za to organizator imprezy, czyli PM - wiadomo.
    Jeśli fotograf z przyczyn od niego niezależnych nie może stawić się w miejscu realizacji zlecenia (dzieła, utworu - różnie ludzie piszą) zapewnia 'zmiennika', który reprezentuje poziom nie niższy niż oferowany przez właściciela firmy, czy tam blablabla.
    Nie biorę również odpowiedzialności za świadome (lub nie) uniemożliwienie wykonania zdjęć w kluczowych dla utworu momentach. Przysięga, oczepiny. Nie mam wpływu na widzimi się księdza, lub na Ciotkę Zosię, która z nokią przed ołtarzem, z odległości 30cm chce zrobić fotkę na przysiędze...

a i zapis o którym pisałem ostatnio, jest całkowicie zgodny z prawem, bez cienia wątpliwości

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Zapis, że jeżeli sprzęt ulegnie zniszczeniu w trakcie zlecenia lub kradzieży odpowiada za to organizator imprezy, czyli PM - wiadomo.
    Miałem to kiedyś w umowie, ale jak klienci zaczęli przyczepiać się do tego zapisu skonsultowałem kwestię z prawnikiem. Wg. niego taki zapis był niezgodny z prawem i usunąłem go z umowy.

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

briho - jak wiadomo, polskie prawo to już w rzeczy samej oksymoron. Nie tylko patrząc na obecne wybory
    Moja umowa onegdaj, również powstawała pod ścisłym, dobrym prawniczym okiem. Nie wykreślono mi tego zapisu. Może się prawo zmieniło, albo po prostu w zależności 'jaki lekarz - różna diagnoza'.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

A może w ogóle wprowadzić zapis że fotograf może odmówić wykonania umowy według własnego uznania i bez podania przyczyn (np. w związku z brakiem weny w danym dniu) - to powinno załatwić sprawę całkowicie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A może w ogóle wprowadzić zapis że fotograf może odmówić wykonania umowy według własnego uznania i bez podania przyczyn (np. w związku z brakiem weny w danym dniu) - to powinno załatwić sprawę całkowicie .
    oj, mam tak czasem...że mi się nie chce...
    można też, żeby było bardziej prawniczym językiem tak "co do zasady, brzydkim robię brzydkie zdjęcia"
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

"Zleceniodawca oświadcza, iż nie ponosi odpowiedzialności za brak urody fotografowanych osób, co będzie znajdowało odzwierciedlenie w przekazanym materiale fotograficznym."

Strona 81 z 96 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów