Strona 100 z 134 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 991 do 1 000 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012-2014

Patrze jeszcze raz na G1570M. To jest seria 5 czy 1?
    Numer sugerowalby 1 ale opis mowi 5.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Mika82 Zobacz posta
    Patrze jeszcze raz na G1570M. To jest seria 5 czy 1?
    Numer sugerowalby 1 ale opis mowi 5.
    Masz rację, zaskoczyło to mnie i jest to odstępstwo od oficjalnego oświadczenia Gitzo (katalogi).
    Na stronie internetowej oraz katalogi 2009 jest jako seria 5.

Przy dopuszczalnych obciążeniach tych głowic podane są 2 wartości, dla np
    - G2272M to 5kg oraz 12,5 kg
    - G1570M to 10kg oraz 25kg

z wytłumaczeniem tych obu pozycji :

* The higher pay load is measured accordingly to competitors€™ standard, directly on the head attachment screw. This method leads to a max pay load 2,5 times higher than Gitzo standard that is more severe and uses a 12cm/4.7” lever to simulate equipment center of gravity.

Warto używać (szczególnie w terenie) głowic z szybkozłaczką.
    O ile kupisz głowicę kulową z szybkozłączką QR ( np. GH1781QR, GH1780QR, GyxxxQR) to polecam Ci więc typ G2272M ze względu na taki sam (QR) typ szybkozłączki.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-11-2014 o 19:46
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Myslalem ze to bedzie prostsze

A co sadzisz o tym zestawie, nieco inna charakterystyka, podoba mi sie to, ze jest taki wysoki
    GITZO GK2542-80QD Mountaineer Kit

+ ew. G2272M

Zestaw moge kupic za ok. 3000pln

Myslalem ze to bedzie prostsze

A co sadzisz o tym zestawie, nieco inna charakterystyka, podoba mi sie to, ze jest taki wysoki
    GITZO GK2542-80QD Mountaineer Kit

+ ew. G2272M

Zestaw moge kupic za ok. 3000pln
    Jest ok, głównie/szczególnie do studia
    Na wyjazdy :
    - bagaż rejestrowany w samolocie ma określone maksymalne wymiary, zobacz czy zmieści się do Waszej walizki, powinno pasować ale warto sprawdzić.
    - jest trochę ciężki, ale rozumiem że to Ty a nie zona będzie targać w plecaku.

Jeśli żona nie jest bardzo wysoka to można, wyjeżdżając, odłączać/zostawiać kolumnę środkową, zyskasz jakieś 600g.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-11-2014 o 23:01
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Dokladnie tak, jak trzeba bedzie targac na wyjazdy to bedzie to moja dzialka (do walizki powinien sie zmiescic)
    No ale fakt, w porownaniu z GT1542T jest sporo ciezszy.

"Przespie sie z oboma" i jutro ktorys zamowie

Dzieki!

--- Kolejny post ---

A tak z ciekawosci miales kiedys do czynienia z Sirui?
    Ostatnio edytowane przez Mika82 ; 18-11-2014 o 23:16

Manfrotto, leży w górnym segmencie własności i jakości
    Gitzo leży na tym segmencie.

Zdania są podzielone czy Sirui i Benro leżą obok Manfrotto czy w segmencie pod Manfrotto.
    Ja uważam że pod, miałem jeden B i jeden S, mogłem porównać z M.... i skończyło się na ich sprzedaży/podarowaniu oraz na kupnie statywu G
    Nie ulega jednak wątpliwości że S i B są "ładniejsze" i przyjemniejsze w "dotyku/obsłudze" niż M.
    M to firma włoska ale robią produkty "po niemiecku."

Podsumowywując dylemat do przespania :

1. Nie potrzebujesz G serii 2, seria 1 w pełni spełni Twoje wymagania
    2. Seria 2 ma cechy/własności lepsze od serii 1 z wyjątkiem ciężaru i ceny.
    3. Mając serię 2 mniej rygorystycznie będziesz musiał przestrzegać zasady stosowania statywu by uzyskać ostre/nierozmyte zdjęcia.

Te zasady :

1. Im dłuższa ogniskowa tym staranniej trzeba przestrzegać zasady
    2. Wszystkie pokrętła, zatrzaski mocno podociskać/podokręcać
    3. Im centralna niżej tym lepiej, najlepiej nie wyciągać
    4. Tylko z (samo) wyzwalacza
    5. Nie poruszać się obok statywu podczas ekspozycji
    6. Aby uniknąć wpływu drgań skrętnych spowodowanych klapnieciem lustra trzeba albo :
    - a. używać LV z ostrzeniem przez matrycę (to ja stosuję)
    - b. stosować blokadę podniesionego lustra

jp

PS
    To twoja decyzja i kupujesz dla siebie/żony. Co zrobisz to będzie optymalne.
    Mam jednak nadzieję że napiszesz co kupiłeś, zwykła ciekawość.
    Ja kupiłem jako decelowy G serię 1 (ciężar, to niestety ja noszę plecak, w sumie około 8 kg). Głównie podróże ... no nie mam studia w domu.
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-11-2014 o 08:23

Pełne uzależnienie

Dokladnie tak, jak trzeba bedzie targac na wyjazdy to bedzie to moja dzialka (do walizki powinien sie zmiescic)
    No ale fakt, w porownaniu z GT1542T jest sporo ciezszy.

"Przespie sie z oboma" i jutro ktorys zamowie

Dzieki!

--- Kolejny post ---

A tak z ciekawosci miales kiedys do czynienia z Sirui?
    czy wchodzi w rachube zakup dwoch statywow?

do studia domowego wiekszy ciezszy , stabilny - ja uzywam manfrotto 755XB. Sprawdza sie wspaniale. Mozna zabrac ze soba do jakiejs konkretnej pracy , na spacer juz raczej jest za ciezki.

lekki przenosny carbonowy - uzywam situi N2044. Jedna noga da sie wykrecic do monopodu.

w sumie cenowo bedzie chyba taniej niz gizo a mozna lepiej dopasowac do potzeb.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Nie ulega jednak wątpliwości że S i B są "ładniejsze" i przyjemniejsze w "dotyku/obsłudze" niż M.
    M to firma włoska ale robią produkty "po niemiecku."
    Dla ścisłości to (co do kapitału) angielska, zresztą należąca do tej samej grupy co Gitzo . A według filmowców robiąca produkty raczej "po chińsku" . Krótko mówiąc do najlepszych w branży filmowej jeśli chodzi o jakość im daleko .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-11-2014 o 02:38
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dla ścisłości to (co do kapitału) angielska, zresztą należąca do tej samej grupy co Gitzo . A według filmowców robiąca produkty raczej "po chińsku" .
    wedlug mnie to Manfrotto zdecydowanie nie robi po chinsku. przynajmniej nie tak jak Benro czy Sirui, bo pod wzgledem designu i kultury pracy Manfrotto kolo tych dwoch "chinczykow" nawet nie lezalo. zwlaszcza w porownaniu z Sirui ich glowice sa przyslowiowe "sto lat za Murzynami"...

to jest firma wloska, produkujaca po wlosku. czyli taki statywowy Fiat. ma ladnie wygladac w prospekcie, ale w srodku jest muzeum techniki wiec palcem sie tego nie tyka, bo sie rozkrzaczy...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 20-11-2014 o 09:33
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wedlug mnie to Manfrotto zdecydowanie nie robi po chinsku. przynajmniej nie tak jak Benro czy Sirui, bo pod wzgledem designu i kultury pracy Manfrotto kolo tych dwoch "chinczykow" nawet nie lezalo. zwlaszcza w porownaniu z Sirui ich glowice sa przyslowiowe "sto lat za Murzynami"...

to jest firma wloska, produkujaca po wlosku. czyli taki statywowy Fiat. ma ladnie wygladac w prospekcie, ale w srodku jest muzeum techniki wiec palcem sie tego nie tyka, bo sie rozkrzaczy...
    manfrotto buduje b. solidne statywy. sa niezniszczalne , jak ruski czolg.
    sa tez tanie. ciesza sie chyba najlepszym stosunkiem ceny do jakosci na rynku.
    w sumie statyw to prymitywne urzadzenie , nie bardzo ma sie co psuc , jesli jest wykonany zgodnie z najprostszymi zasadami.
    Nie slyszalem zeby sie rozpadl. popularne , lekkie 190 i 055 ciesza sie swietna opinia.

dyskusja co jest lepsze - czy sirui czy manfroto nic nie przyniesie.
    roznia sie estetyka.
    manfrotto wydaje mi sie solidniejszy , sirui , ladniejszy ale jakby delikatniejszy w budowie.

glowice MF - sa rozne, maja jedna ceche , solidne , ciezkie niezniszczalne - rzeczywiscie pancerne.
    ale statyw nie przesadza glowicy.

jesli potrzebuje mala , lekka kuliste to biore jakis ball novoflex ( chyba ball 30 to sie nazywa - 250 gram wagi tylko ) .
    Sa glowice super po 1600 -2000 zl/sztuke i wiecej , ale na glowe z powodu glowicy jeszcze nie upadlem.

Strona 100 z 134 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102110 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów