Na stronie http://www.dpreview.com/articles/5352974021/travel-tripods-5-carbon-fiber-kits-reviewed
jest ocena 5 statywów do podróży z carbonu.
Osoby korzystające z MeFoto Globe Trotter Carbon C2350Q2T proszę o wrażenia z użytkowania statywu.
Na stronie http://www.dpreview.com/articles/5352974021/travel-tripods-5-carbon-fiber-kits-reviewed
jest ocena 5 statywów do podróży z carbonu.
Osoby korzystające z MeFoto Globe Trotter Carbon C2350Q2T proszę o wrażenia z użytkowania statywu.
Ostatnio edytowane przez kupisk3 ; 29-07-2014 o 11:30
Mam pytanie. Musze zmienić statyw z racji tego że na moim velbonie strach mocować 70d z tamronem 150-600. Co moglibyście doradzić w rozsądnych pieniądzach?.
ja bym się rozejrzał za nowym triopo :P ewentualnie jakaś używka manfrotto![]()
Właśnie patrzyłem na triopo. Całkiem fajne statywy. Ma ktoś może jakiś sprawdzony już egzemplarz? No i jaką głowicę do niego głownie do przyrody. Ptaki i zwierzaki. Może coś astrofotografii.
głowica to raczej kulowa![]()
coś takiego jak cena odpowiada:
PROFESJONALNA GŁOWICA KULOWA TRIOPO B-2 udźwig 8kg (4401355118) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. taka powinna wystarczyć z zapasem![]()
Ja duzo chodzę po górach i statyw fajnie jakby był zdolny unieść ciężki zestaw i w miarę lekki do transportu na plecaku w górach. Wiem że to sie wzajemnie wyklucza ale może jest jakiś który byłby odpowiedni?![]()
To jest funkcja 3 zmiennych : nośność, waga, cena.
Są statywy (nierozmyte zdjęcia przy dużych ogniskowych a nie tylko nieporuszone) o dużej nośności i małym ciężarze ale niestety wysokiej cenie, np. Gitzo. Im wyższa seria (1,2,3..) tym nośność wyższa
Mountaineer Tripods - Tripods | Gitzo
seria ..... waga ...... nośność
0 ........ 1,12 kg ........ 8 kg
1 ........ 1,28 kg ....... 10 kg
2 ........ 1,67 kg ....... 18 kg
3 ........ 1,86 kg ....... 21 kg
jp
PS
Można kupić w Polsce
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-08-2014 o 13:33
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Ja posiadam Triopo ME-3230X8C, sztywny, stabilny, wysoki, fajnie się składa, zajmuje mało miejsca, waga znośna, funkcja monopodu. Do tego głowica B-2n (ze względu na funkcję panoram, gdyby nie to, brałbym B-2), zestaw 3kg stoi bardzo sztywno i stabilnie, w porównaniu do mojego wcześniejszego statywu (chiński plastik) niebo a ziemia![]()
Mam pytanko.
Potrzebuje statywu póki co do 70D plus sigma 18-50 więc nie jest to super ciężki zestaw ale pewnie w niedalekiej przyszłości będzie 5D i też jakieś dłuższe szkło.
Statywu potrzebuje do fotografii wnętrz ale też, może być używany z dłuższymi obiektywami. Więc potrzebuje czegoś w miarę uniwersalnego.
Zastanawiam sie nad Fotopro MGA-684 lub nad Triopo ME-3230X8C i głowica TRIOPO B-2 lub TRIOPO B-2N.
Sam już nie wiem co będzie lepsze, chyba ze jest coś innego może być nawet używany ? Max cena to tak 550 zł .
Co polecacie?
Manfrotto 055PRO + 141RC + pokrowiec okazja !!!BCM (4482561364) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. to będzie gitgłowica też spoko, mam taką i daje radę, ale lepsza kulowa