Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: 600d a 700d

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: 600d a 700d

w przypadku fotografowania jasnymi stałkami mikrokalibracja to raczej niezbędna funkcja i moim zdaniem nie ma zdrowych przypadków które nie wymagają leczenia są tylko przypadki niezdiagnozowane.
    dokladnie tak jest

rozwiązanie sigmy jest lepsze (o całe lata świetlne) ale mikrokalibracja i tak może się przydać.
    tylko , ze nie wszystkie obiektywy jakie mamy sa sigmami najnowszej generacji.
    swietne rozwiazanie pozwalajace sie uniezaleznic od microregulacji w korpusie aparatu, szczegolnie gdy jej tam ... nie ma.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    dokladnie tak jest
    w takim razie jestem wyjątkiem od reguły...

chyba, że na silę mam rozkalibrować to co działa dobrze

najlepsze jest doradzanie funkcji "must have" uzytkownikom, którzy pojęcia nie mają, czym dana funkcjonalność jest.
    Albo w ciągu następnych trzech postów wygooglują daną funkcję, po to, żeby na drugi dzień napisać, że bez funkcji X nie da się żyć, a co dopiero mówić o robieniu zdjęć.

Piszemy o funkcji mikroregulacji AF w wątku, który mówił o wyższości 700d nad 600d
    Canon 5dmkII, 2x6d, 7d, EF 70-200L 2.8 mkII, EF 135 f2, EF 17-40L, Sigma 85 1.4, Sigma 50 1.4 ART, Sigma 35 1.4 ART, YN-568EXx3, YN-560EX, YN-622C, Manfrotto, SLIK, Tamrac, Lowepro, SanDisk, Eizo

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez C>N Zobacz posta
    w takim razie jestem wyjątkiem od reguły...

chyba, że na silę mam rozkalibrować to co działa dobrze

najlepsze jest doradzanie funkcji "must have" uzytkownikom, którzy pojęcia nie mają, czym dana funkcjonalność jest.
    Albo w ciągu następnych trzech postów wygooglują daną funkcję, po to, żeby na drugi dzień napisać, że bez funkcji X nie da się żyć, a co dopiero mówić o robieniu zdjęć.

Piszemy o funkcji mikroregulacji AF w wątku, który mówił o wyższości 700d nad 600d
    nie doceniasz ludzi. ludzie nie sa idiotami.
    rozwiazuje trudne zadania w szkole , wyreguluja tez aparat.
    fotografia w ostatnich latach od strony technologicznej stala sie czyms niezwykle prostym.
    Niedoceniasz dziewczyne.
    Dla mnie najbardziej frapujacym fotografem w RP od czasow Zofii Rydet jest kobieta - zwariowana i pokrecoana , ale faceci wysiadaja przy niej.

w watku 600/700 ktos zasugerowal , ze raczej c60d
    Ja odradzam - przeciwnie powiedzialem albo c700 albo c70 - jesli juz moze byc drozej . Jak najbardziej na temat.

Jesli nie zdiagnozujesz rzeczywiscie, to nie wiesz czy masz tak ostro rysujacy obiektyw jak moglby . Ja tylko podpowiadam , ze warto na to zwrocioc uwage.
    kazdy zrobi jak uwaza. Nie znam nikogo kto przeszedl z c50 na c60 , chocby przez brak tej funkcji. Plastikowa obudowa , mniejsza waga sa moim zdaniem zaleta.

Coś już napisał

nie doceniasz ludzi. ludzie nie sa idiotami.
    nikogo nie oceniam, a obrazuje częsty sposób dyskusji na forach

Niedoceniasz dziewczyne.
    nie rozumie, wybacz

w watku 600/700 ktos zasugerowal , ze raczej c60d
    Ja odradzam - przeciwnie powiedzialem albo c700 albo c70 - jesli juz moze byc drozej . Jak najbardziej na temat.
    a ja już napisałem, że nie każdego stać na body z mikroregulacją, a w niższym budżecie 60d jest praktyczniejszym body niż XXXd

Dla mnie najbardziej frapujacym fotografem w RP od czasow Zofii Rydet jest kobieta - zwariowana i pokrecoana , ale faceci wysiadaja przy niej.
    niezwykle pomocna informacja w tym wątku

dla mnie świetnym komiksem był Tytus, Romek i A'tomek

Jesli nie zdiagnozujesz rzeczywiscie, to nie wiesz czy masz tak ostro rysujacy obiektyw jak moglby
    a jest możliwa diagnoza, że pacjent jest zdrowy, tylko sobie coś ubzdurał?
    Canon 5dmkII, 2x6d, 7d, EF 70-200L 2.8 mkII, EF 135 f2, EF 17-40L, Sigma 85 1.4, Sigma 50 1.4 ART, Sigma 35 1.4 ART, YN-568EXx3, YN-560EX, YN-622C, Manfrotto, SLIK, Tamrac, Lowepro, SanDisk, Eizo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    w przypadku fotografowania jasnymi stałkami mikrokalibracja to raczej niezbędna funkcja i moim zdaniem nie ma zdrowych przypadków które nie wymagają leczenia są tylko przypadki niezdiagnozowane. rozwiązanie sigmy jest lepsze (o całe lata świetlne) ale mikrokalibracja i tak może się przydać.
    Używałeś tej mikrokalibracji ? W jakich szkłach ?

Cytat Zamieszczone przez C>N Zobacz posta
    Oj po prostu wątek ładnie się rozwinął

Całe szczęście, że nie trzymaliśmy się tylko 2 modeli z tematu - dzięki temu zwróciliście moją uwagę na pewne funkcje (w tym mikrokalibrację i np. górny wyświetlacz), które są naprawdę kuszące - chociaż być może jeszcze nie na tę chwilę.

Pełne uzależnienie

a jest możliwa diagnoza, że pacjent jest zdrowy, tylko sobie coś ubzdurał?
    wszystko jest mozliwe , ale ja wole konkrety od gdyban i przypuszczen , oraz domoroslych teorii.
    Canon prawdopodobnie tez , skoro te funkcje wprowadzil.

akurat w tym watku wpsomnialem , niedawno kupilem tamrona 90 macro . Nowa generacja , swietna ostrosc.
    Mozesz przeczytac w sieci co ludzie pisza - ostro tyle ze af sie myli.
    Tez tak mialem .
    pomierzylem .
    oto odpowiedz - krzywa kalibracji tego konkretnego egzemplarza:

fiiolet to rozdzielczosc w plaszczyznie ostrzenia - srednia z 6-ciu fotek tablicy testowej , zolte to odchylenie standardowe , os pozioma to wielkosc poprawki.

I coz widzimy?
    dla poprawki zero obiektyw w 6-ciu strzalach dal srednio o ok 15 % mozliwej rozdzielczosci mniej , to jeszcze nie tragedia ( wciaz wysoka wartosc) , ale odchylenie std jest bardzo wysokie .
    Oznacza to ze raz trafial , raz nie.
    Po wprowadzeniu poprawki -5 srednio uzyskal rozdzielczosc o 15 % wyzsza , ale wzrosla zdecydowanie powtarzalnosc. Obiektyw za kazdym razem praktycznie trafia.

jesli ludzie pisza, ze ten tamron ma slaby AF , to ja wiem - czlowieku masz nieskalibrowany obiektyw.
    A ze rozrzut byl duzy , trudno bylo zauwazyc tendencje , to nie byl blad staly , powtarzalny.

Jesli w ogole powiekszyc blad w kierunku BF - to AF glupieje. Tamron pod tym wzgledem ma extremalny AF.

Taka zaleznosc rozdzielczosci i odchyelnia stand ardowego istnieje dla kazdego obiektywu.

dzieki mikrotuningowi mam to, za co zaplacilem , bez tego musialbym do warsztatu , albo uznac ze T ma d.d. AF czyli postawic bledna diagnoze i cos sobie tam ubzdurac.

Wole fakty od przypuszczen.

Niechetnie , ale pokazuje ten przyklad , dlatego ze wiem o czym mowie , w odroznieniu od niektorych wypowiedzi , gdzie nie zdaja sobie w ogole sprawy ze zjawiska.

nieswiadomosc jest bloga :-)

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Jakim programem mierzyłes ta krzywa kalibracji?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

ale Ty się uparłeś na mikrokalibrację, której nie ma w żadnym z rozważanych body i nie dociera do Ciebie, że 60d dla większości osób pod wieloma względami jest lepszą puszką niż 650 czy 700d.
    TO WSZYSTKO i nie musisz podawać przykładów kalibracji, które sobie robiłeś, bo może się trafić obiektyw dla którego Ci braknie skali.
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    ale Ty się uparłeś na mikrokalibrację, której nie ma w żadnym z rozważanych body i nie dociera do Ciebie, że 60d dla większości osób pod wieloma względami jest lepszą puszką niż 650 czy 700d.
    TO WSZYSTKO i nie musisz podawać przykładów kalibracji, które sobie robiłeś, bo może się trafić obiektyw dla którego Ci braknie skali.
    60D jest o wiele lepszą puszka od 650D. 650D przy 60D to jak zabawka. 60D jest lepszą puszka od 50D a ta bije na głowę 650D

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów