Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: 600d a 700d

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Domyślnie Odp: 600d a 700d

700D nie ma.
    W całej tej dyskusji zabrało jeszcze genialnego 100D. Jest mikroskopijny a ma to samo co 600D plus nowy procesor, tryb cichych zdjęć dotykowy ekran, niestety nieruchomy. Kupujesz superzooma co oznacza, że w planie są jakieś wyjazdy, w których waga, rozmiary i upierdliwe zmienianie obiektywów ma znaczenie. W tej kategorii 100D zdecydowanie wygrywa!
    60D to naprawdę ciężki duży kloc a da dokładnie takie same fotki. Ma co prawda górny wyświetlacz ale czy go potrzebujesz? Ma też lepszy wizjer optyczny ale wizjery w tańszych mniejszych Canonach tez nie są złe. No i body 100D kupisz już za ok. 1500zł.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

żaden canon z serii XXX nie ma i jest to pewna i potwierdzona informacja.
    najtańsza opcja z mikrokalibracją to 50d w 60d wywalili tak jak piszę Bechamot a potem przy 70d znowu przywrócili
    SONY

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    zdecydowanie odradzam c60d wlasciwie z jednego powodu - zostal oskubany z funkcji microtuningu autofocusa.
    moze to oznaczas w praktyce , ze jesli kupisz obiektyw nowy lub uzywany z AF bedzisz musiala dostrajac w warsztacie.
    te funkcje mial c50 i ma ja c70.

wybieralbym albo c700 albo c70 , nie c60.

dzieki funkcji microtuningu mozesze zaoszczedzic duzo pieniedzy , czasu , nerwow .

Jakosc obrazu , jesli wszystko dobrze nastwisz jest z tych wszystkich aparatow praktycznie identyczna.
    Ma to taki wydźwięk, jakby wszystkie obiektywy miały problem z af. Problem, o którym na dobrą sprawę nie napisałeś; kalibracji obiektywu dokonuje się po stwierdzeniu wady ff-bf, a nie dlatego, że obiektyw ma af. Nie mam mikro regulacji w 40d i nie rozdzieram szat z tego powodu. 50d ma tą funkcję, ale pewnie napiszesz, że stary i szumi.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez GośkaS Zobacz posta
    No dobra - to jeszcze poproszę o wskazanie 2 zdecydowanych przewag 60d nad 700d
    duzo lepsza bateria
    dwa pokretła do nastaw ekspozycji!!! co zdecydowanie ułatwia pracę w trybie manulanym
    przyciski na tylnej ściance, blokada ekspozycji, back button focus
    górny wyświetlacz i dostep do niektórych istotnych funkcji przyciskami przy nim
    O ile dobrze pamietam - Wizjer to pryzmat, a nie ciemniejszy układ luster
    skoki ISO co 1/3ev, a nie o 1ev!!

Cytat Zamieszczone przez GośkaS Zobacz posta
    Mikrotuning to ciekawa uwaga - widzę, że w necie są sprzeczne dane, czy 700d go ma.
    700d nie ma mikroregulacji AF

Kultowy juz korpus Nikoniarzy, czyli d90 tez mikroregulacji nie ma, a nie wiem czemu nikt braku tej funckji w tym body nie wskazuje palcem, jak w przypadku 60d
    Mam wrażenie, że w Canoniarze są zdruzgotani faktem, że 50d tą funkcje posiadał. Tylko większośc z nich jakoś nie chce przyjąc do wiadomości, że następcą 50d jest 7d, nie 60d

ze wszystkich szkieł, tylko 85mm musiałem kalibrować i wyłącznie z 7d.
    Pierwsza sztuka 50mm 1.4 jaką miałem była nie do skalibrowania na żadnym z aparatów i poszła do zwrotu. Problemem nie był brak skali, a losowy FF/BF, zalezny od odlagłości
    Canon 5dmkII, 2x6d, 7d, EF 70-200L 2.8 mkII, EF 135 f2, EF 17-40L, Sigma 85 1.4, Sigma 50 1.4 ART, Sigma 35 1.4 ART, YN-568EXx3, YN-560EX, YN-622C, Manfrotto, SLIK, Tamrac, Lowepro, SanDisk, Eizo

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Ma to taki wydźwięk, jakby wszystkie obiektywy miały problem z af. Problem, o którym na dobrą sprawę nie napisałeś; kalibracji obiektywu dokonuje się po stwierdzeniu wady ff-bf, a nie dlatego, że obiektyw ma af. Nie mam mikro regulacji w 40d i nie rozdzieram szat z tego powodu. 50d ma tą funkcję, ale pewnie napiszesz, że stary i szumi.

napisze inaczej.
    nie mam takiego obiektywu , dla ktorego nie udalo by mi sie poprawic ostrzenia przez mikroregulacje.
    dla niektorych obiektywow - moze mam taki jeden albo dwa co najwyzej - blad jest na tyle maly , ze nie che mi sie korygowac.
    Wszystkie obiektywy starsze , jakie mam i optycznie b dobre ,wymagaly bardzo duzej regulacji , bez tego nie trafialy. Wszystkie bez wyjatku.
    jesli sie ma ciemne obiektywy to blad ostrzenia moze sie zmiescic w GO , jak to jest w kitach czesto.
    Ostatnio kupilem Tamrona 90 vc macro , raz trafial , ale czasami nie - po mikroregulacji jest idealnie ( no prawie , wyjatki sie zdazaja , ale rzadko) , obiektyw nowy . Zaoszczedzilem sobie wysylania aparatu i obiektywu do warsztatu.

Ja tylko zaznaczam ze jest to bardzo uzyteczna funkcja , i jesli mam juz kupic cXX to tylko z ta funkcja - to kolosalny luksus i ulatwienie.
    Jesli c60 d bez tej funkci , to przy ograniczonym budzecie raczej wybralbym c700d.

na temat c50 nie mam zamiaru zabierac glosu , znam dobrze gdyz uzywalem pare lat , c40 zreszta tez.

Panowie nie ma sensu sie upierac ze microtuning jest zbedny.
    to wspaniala funkcja pozwalajaca bezstresowo dopasowac kazdy obiektyw i ten tanszy starszy rowniez.
    w nowych modelach jest microtuning dwupunktowy - super sprawa do zomow , a sigma w ogole ma kapitalne rozwiazanie ze mozna korygowac dla wielu ogniskowych i odleglosci , choc to czasochlonne.

Czy moge miec osobiste zdanie , ze microtuning jest bardzo przydatna funkcja ?

Czy moge komus zasugerowac zakup aparatu z taka funkcja , jesli juz kupujemy aparat z polki sredniej ?

Jesli jestescie odmiennego zdania , to prosze przekonajcie pytajaca , nie mnie , bo ja zdania nie zmienie.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    Czy moge miec osobiste zdanie , ze microtuning jest bardzo przydatna funkcja ?
    nikt nie mówi, że nie jest ale

jak nas nie stac na aparat z mikroregulacją, to kupujemy najlepszy na jaki nas stać. W tym wypadku fotograficznie lepszym body jest 60d, niz cała seria xxxd
    Canon 5dmkII, 2x6d, 7d, EF 70-200L 2.8 mkII, EF 135 f2, EF 17-40L, Sigma 85 1.4, Sigma 50 1.4 ART, Sigma 35 1.4 ART, YN-568EXx3, YN-560EX, YN-622C, Manfrotto, SLIK, Tamrac, Lowepro, SanDisk, Eizo

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

a ja myślę ze dla przeciętnego amatora,który tu pyta "co wybrać?", funkcja mikroregulacji jest równie przydatna jak jak zimowe buty na wakcjach w egipcie
    szansa ze wyjmie instrukcje obsługi z folii jakaś jest ale ze ja przeczyta to już fantastyka
    nie ma się czym podniecać
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

w przypadku fotografowania jasnymi stałkami mikrokalibracja to raczej niezbędna funkcja i moim zdaniem nie ma zdrowych przypadków które nie wymagają leczenia są tylko przypadki niezdiagnozowane. rozwiązanie sigmy jest lepsze (o całe lata świetlne) ale mikrokalibracja i tak może się przydać.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    a ja myślę ze dla przeciętnego amatora,który tu pyta "co wybrać?", funkcja mikroregulacji jest równie przydatna jak jak zimowe buty na wakcjach w egipcie
    szansa ze wyjmie instrukcje obsługi z folii jakaś jest ale ze ja przeczyta to już fantastyka
    nie ma się czym podniecać
    uwazasz , ze przecietny amator nie zasluguje na sprawnie dzialajacy sprzet ?
    Zaplacil przeciez tyle somo co fachura.

Ja bym powiedzial , ze jest na odwrot. Poniewaz fachowiec ewentulanie potrafilby braki sprzetowe nadrobic wiedza i doswiadczeniem , wlasnie ta fukncja jest przydatna amatorom
    Kto stawia pytania o FF i BF , kto pyta jak to sprawdzic ? - amatorzy czy fachowcy?
    Zamiast miotac sie z servisem , wysylka itd , wystarczy przeczytac jedna strone instrukcji i to przeprowadzic w pare minut.

Gdyby to byly sporadyczne przypadki , ale moje doswiadczeni mowi cos innego.
    Ja nie widze potrzeby udowadniania , ze to nie jest potrzebne , przez osoby , ktore tego nie maja , gdyz nie wiedza co to jest.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

nie,uważam ze przeciętny amator nie będzie potrzebował/umiał wykorzystać takich cudów w aparacie
    przeciętny amator nie umie przeprowadzić testu ostrości wiec o jakiej regulacji my tu mówimy?
    przeciętny amator nie czyta instrukcji, nie chce mu sie nawet samemu nic znaleźć
    przecież to jest codzienna proza tego forum ...co/jak/dlaczego/POMOCY NIE BANGLA
    nawet ten temat o tym mówi
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów