Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 76

Wątek: 35mm - jakie?

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Odp: 35mm - jakie?

Sigma 35/1.4 - mam i jestem zadowolony. Miałem na dwa dni eLkę i tą Sigmę - oglądałem na kompie zdjęcia i próbowałem zgadnąć które zrobione którym. Ni hu hu więc 3k zostały w kieszeni. Dzisiaj znalazłem test szkieł (ponoć niezależny) Ta sigma jest na 7 miejscu w rankingu, pierwsze szkło Canona pojawia się dopiero po 150 innych....

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

A gdzie ten test - chętnie zerknę?

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez esensja Zobacz posta
    Sigma 35/1.4 - mam i jestem zadowolony. Miałem na dwa dni eLkę i tą Sigmę - oglądałem na kompie zdjęcia i próbowałem zgadnąć które zrobione którym. Ni hu hu więc 3k zostały w kieszeni. Dzisiaj znalazłem test szkieł (ponoć niezależny) Ta sigma jest na 7 miejscu w rankingu, pierwsze szkło Canona pojawia się dopiero po 150 innych....
    Mowa o rankingu DXO. Zwróć uwagę, że wiele szkieł się powtarza testowanych na różnych korpusach...Sigma testowana na canonie 5dIII pojawia się bodaj na 3 stronie. Tak naprawdę patrząc na ten ranking można odnieść wrażenie, że przecież Sigma 35 z takim nikonem d800 to znacznie lepszy zestaw niż z 5dIII. Tak to jest jak główną miarą staje się zdolność rozdzielcza zestawu. Tyle, że rozdzielczość obiektywu powyżej pewnego poziomu (oczywiście, kwestia subiektywna) ma marginalne znaczenie, raczej marketing, coś jak 7 lat gwarancji na samochody KIA Jest tyle innych cech obiektywów, które wpływają na końcowy odbiór obrazka... Lepiej kierować się praktyką niż teorią testów przy wyborach szkieł. Albo przynajmniej starać się godzić jedno z drugim i wyciągać wnioski.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Mozna powiedziec ze ceny uzywek canona spadaja do nowej sigmy. I tak np ostatnio na allegro canon 35L za 3100. Mozliwosc odbioru osobistego, zadnych rys na soczewkach.

Uzależniony

Za 3000 to można kupić wycierucha i nic więcej. Żeby kupić bdb stan techniczy i wizualny z całym wyposażeniem to 3800 trzeba dać jednak nadal wygląda to mizernie wobec ceny nowej na gwarancji sigmy z możliwością bezpłatnej kalibracji.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Za 3000 to można kupić wycierucha i nic więcej. Żeby kupić bdb stan techniczy i wizualny z całym wyposażeniem to 3800 trzeba dać jednak nadal wygląda to mizernie wobec ceny nowej na gwarancji sigmy z możliwością bezpłatnej kalibracji.
    Canon EF 35mm f/1.4 L USM (4468438109) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Czy taki wycieruch, mam wątpliwości
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 30-07-2014 o 08:04

Uzależniony

Trudno mi się wypowiadać na temat tego egzemplarza bo sama aukcja mało mówi. Nie wiemy kiedy był kupiony, nie znamy daty produkcji, nie wiemy czy był naprawiany, w zestawie chyba tylko osłona - ta aukcja w ogóle mało mówi. Zresztą sugerowanie się przez ciebie najniższą ceną jaką znalazłeś na allegro jest bez sensu - to nie jest wyznacznik. Ceny kolejnych egzemplarzy sprzedażowych zaczynały się od 3500 zł i nadal twierdzę, że jeśli komuś zależy na naprawdę zadbanym egzemplarzu z kompletem akcesoriów sklepowych musi w granicach 3800 zł zapłacić.
    Ostatnio edytowane przez horak ; 30-07-2014 o 08:15

Dopiero zaczyna
    Miasto
    DJ

Sam rozglądam się za 35-tką w wersji IS, na miejsce mojej 40 STM. Jak popatrzeć na wspomniane DXO, to 35 IS wypada lepiej od 35 L jeśli chodzi o rozdzielczość i ich ogólną punktację. Choć ich ogólna ocena (zwłaszcza matryc) jest często kontrowersyjna, jakieś wnioski można jednak wysnuć samemu. 35 IS jako nowe kosztuje połowę "zadbanej" sztuki używanej 35 L oraz jest niemal o połowę mniejsze/lżejsze, co dla mnie ma spore znaczenie.

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Przyznam szczerze, że wątpię aby w cenie koło 3000 pln dało się kupić, zadbany, nierozjechany egzemplarz 35L. Sam jak kupowałem 24-70 widziałem, ze wachlarz cenowy zaczynał się (podobnie jak w przypadku 35L) od 3400 do 4500. Jak nie trudno się domyślić, kupiłem igłę w cenie 4500

35 2.0 USM IS kusi mnie, pooglądałem 'kilka' zdjęć w sieci. Ostrość i bokeh mi sie podoba. USM podobno kapitalny, czyli wszystko to na czym mi zależy. Martwi mnie trochę temat osłony przeciwsłonecznej, bo na alledrogo nie ma ani jednej dedykowanej i w ogóle jest problem z dostępnością oryginału, o zamienniku nie wspominając...

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    qrcze ,niezła okazja była
    cena taka pewnie z powodu rysy
    niemniej bardzo dobra okazja

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów