Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 76

Wątek: 35mm - jakie?

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie Odp: 35mm - jakie?

Do schaboszczaków USM to podstawa. 50 1.4 pozbyłem się ze względu na wolny AF. Sigma 85 1.4 ma ok, ale jak ciemniej to już jest kiepsko i tego samego spodziewałbym się po innych Sigmach z HSM.
    Mimo wszystko jednak zestaw 28+50 uważam za najbardziej opłacalny. 28ka ma genialny AF, a 50tka wcale nie taki tragiczny i można tym na pewno zrobić świetne zdjęcia. Nawet na 1.4 mi się zdarzało machać i na papierze było okey.
    Ja miałem zestaw na cropie 10-22 , 28, 50 , 100 i było fajnie.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Do schaboszczaków USM to podstawa. 50 1.4 pozbyłem się ze względu na wolny AF [...] 28ka ma genialny AF, a 50tka wcale nie taki tragiczny i można tym na pewno zrobić świetne zdjęcia.
    .
    Nie trybię, raz piszesz aby się 50 USM pozbyć, a raz żeby zostawić?

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Nie ma szkła idealnego
    To prawda. Dlatego mam 24L, 35L, 50L, 85L, 135L i jeszcze 3 zoomy f2.8 .
    Jednak jeżeli chodzi o śluby, to preferuję zdecydowanie ogniskowe 35 i 85. 24L jest świetny na pojedyncze ujęcia, ale ciut za szeroki żeby nie odpinać go od body.
    Znowu 24 + 50 jest nijakie. Tu jest za szeroko i za krótko, ale to kwestia osobistych preferencji. Przynajmniej ja stawiam na 35 + 85.

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

No bo to tak jest, każdy szuka rozwiązań, bo nie każdemu pasuje wywalanie 4 czy 6 koła na szkło. Kupujesz półśrodek, lecisz z miesiąc lub 2 lata, po czym i tak na Lce się kończy )

Coś już napisał
    Miasto
    Radomsko

Używałem przez jakiś czas 28 1.8 razem z 85 1.8 równoległe, jednak brakowało mi czegoś lepszego i wybór padł na sigme 35 1.4. Teraz pracuje również równolegle z 85USM i jestem zadowolony w 100%. Na AF w sigmie nie narzekam.

Polecam jak najbardziej sigme 35 1.4 i do tego budżetowe 85USM.
    Duet bardzo dobry jakościowo względem ceny.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

jinks - masz rację. Co więc proponujesz?
    Używam 28/50/85 USM. Zestaw bardzo uniwersalny, niedrogi, lekki. Nigdy nie odczułem żeby ograniczał moją (jesli tak to można nazwać) kreatywność i pomysły. Od szerokiego do portretówki i do tego jasne. 50 już masz więc proponuję dokupienie pozostałych dwóch, ale używanych. Jeśli to rozwiązanie się nie sprawdzi bez żadnej straty sprzedajesz na allegro. Na początek to najlepszy zestaw stałek.

Jeśli chodzi o mnie... z całego zestawu 50USM trochę nie wyrabia w ciemnych salach dlatego trochę zastanawiam się nad wymianą 28+50 na jedną z 35-tek bo mam jeszcze 17-40L.

No bo to tak jest, każdy szuka rozwiązań, bo nie każdemu pasuje wywalanie 4 czy 6 koła na szkło. Kupujesz półśrodek, lecisz z miesiąc lub 2 lata, po czym i tak na Lce się kończy )
    Wiadomo Lki są zazwyczaj najlepsze i bezkompromisowe. W pewnym momencie uznałem jednak, że będzie to jedna z moich ostatnich inwestycji foto, bo nie dzięki nim będę robił lepsze zdjęcia,a le to już tak filozoficznie
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Nie trybię, raz piszesz aby się 50 USM pozbyć, a raz żeby zostawić?
    Nie piszę, żeby się pozbyć. Piszę, że ja się pozbyłem bo akurat dla mnie był za wolny, ale jeśli chodzi o optymalny zestaw za niewielką kasę, to uważam, że 28+50+85 (ew. 100) jest nie do pobicia moim zdaniem.
    Z dwojga ogniskowych 35+50 wybrałem 35L i nie żałuję, bo tego obiektywu się chyba nigdy nie pozbędę.
    Każdy fotografuje w innym stylu i niektórzy bez 50tki nie wyobrażają sobie życia, a inni wolą się jej pozbyć na rzecz zestawu 35+85, albo nawet 24+85. To tylko i wyłącznie sprawa preferencji.
    Gdyby canon miał idealny obiektyw w każdej ogniskowej, to by nie było tylu dylematów
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Nie piszę, żeby się pozbyć. Piszę, że ja się pozbyłem bo akurat dla mnie był za wolny, ale jeśli chodzi o optymalny zestaw za niewielką kasę, to uważam, że 28+50+85 (ew. 100) jest nie do pobicia moim zdaniem.
    Z dwojga ogniskowych 35+50 wybrałem 35L i nie żałuję, bo tego obiektywu się chyba nigdy nie pozbędę.
    Każdy fotografuje w innym stylu i niektórzy bez 50tki nie wyobrażają sobie życia, a inni wolą się jej pozbyć na rzecz zestawu 35+85, albo nawet 24+85. To tylko i wyłącznie sprawa preferencji.
    Gdyby canon miał idealny obiektyw w każdej ogniskowej, to by nie było tylu dylematów
    Sam bym tego lepiej nie ujął
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

lecisz z miesiąc lub 2 lata, po czym i tak na Lce się kończy )
    Coś wiem na ten temat. Zawsze kończyło się tak jak piszesz. Dlatego od jakiegoś czasu nie bawiłem się w półśrodki, tylko od razu kupowałem top sprzęt. Zapewniam, że na końcu jest taniej i lepiej .

Pełne uzależnienie

lecisz z miesiąc lub 2 lata, po czym i tak na Lce się kończy )
    A eLka i tak idealna nie jest, ale już drożej i inaczej się nie da, więc zaczynasz w końcu robić zdjęcia.

Dziwne, że innym producentom nie udaje się rozgryźć protokołów komunikacji z obiektywami i np uruchomić na 5D III wszystkich czujników podwójnie krzyżowych. Bo chyba stad są główne różnice w działaniu eLek i Sigm. Na starszym aparacie pewnie aż tak się tego nie da odczuć, bo nie ma podwójnie krzyżowych.

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów