no i w tej cenie nie ma nic konkretnego, albo używki VELBONA albo nowa hama compact pro traveller czy coś takiego i KONIEC![]()
Również rozglądam się za statywem i mamy podobne oczekiwania, po przejrzeniu modeli do 400zł mam 2 typy aktualnie:
ten (tu przewaga - minimalna wysokość 29cm)
VELBON SHERPA 603R DOBRY STATYW (4295477223) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
i (tu na plus większy udźwig)
Statyw karbon TXC66 głowica CANON 60D 50D 40D 30D (4210999049) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Co myślicie o tych modelach?
Czesc, chcialbym jutro wybrac sie do sklepu po statyw, mam na oku zestaw:glowica Manfrotto 804RC2 i statyw chyba bedzie 055xprob zamiast 190xprol bo jest o 10cm wyzszy (mam 190cm) i podaja ze 7kg mozna zaladowac zamiast 5.
Puszka to 600D z gripem i jakimis niezby dlugimi szklami 50, 100mm, krotki kit, ale wolalbym statyw na wyrost w razie jesli zmienie puszke na cos np jednocyfrowego.
Pytanie czy moze zostac przy 190x (roznica cirka 100zl)? Jeszcze zadnego nie macalem, zalezalo mi na trzysekcyjnym, na wyciaganej i odwracanej kolumnie, calosc okolo 750zl.
055xprob klasyczny, to dość ciężki, spory, solidny statyw - ja go lubię, ale nie zabieram na wycieczki piesze. Zależy co Ty chcesz z nim robić. Są też nowe, węglowe wersje obydwu powyższych, ale to Twój budżet x2. Do Twojej puszki, to spokojnie mniejszy 190 możesz wziąć - równie solidny, tylko niższy. No i umówmy się - przyzwoity turystyczny statyw, który nie będzie wymagał schylania się bez wysuwania kolumny centralnej, musi być albo ciężki albo drogi. 055 można polecić, ale nie na wycieczki, bo spory i ciężki.
Zestaw jest ok, przez chwilę miałem, trochę za ciężki jako podróżny
Ja preferuję głowice kulowe, szybciej się ustawia.
Na stronie producenta obciążenie podane jest jako 4 kg
Photo Kit With 804RC2 Head, 055XPROB Tripod 055XPROB,804RC2 - Kits | Manfrotto
Jeśli na wyrost to trochę za małe bezpieczne obciązenie, warto mieć jakieś 2x większe od tego co stawiamy na statywie
jp
Podobnej klasy to np. Benro które mają lepszą (od starszych produktów Manfrotto) jakość odczuwalną ("gładziej" się reguluje, zaciska itd.)
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-06-2014 o 21:21
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
4 kg jest jesli sie nie myle dla tej glowicy, same nogi CHYBA sa do 7 w 055xprob. Moze troche dziwnie wyglada moje rozumowanie ale chcialem kupic najlepsze nogi na jakie mnie stac a glowica jako element wymienny to drugi plan, a akurat 804 bawilem sie w lokalnym sklepie i jest najtansza z posrod tych ktore maja (poza kulowymi, glowicami bez plytek szybkiego montazu, i innych ktore pomijam bo zachowuja sie jak zabawki).
Rozumiem ze przykladowo 5d z jakas stalka typu c50 1.4; c85 1.5 czy c100 macro to za duzo na na 190xprol? Upierdliwe pytania ale ani nie mam 5d ani nie dotykalem tych statywow jeszcze..
Witam wszystkich.
Mam 600d+sigma 17-50 f2.8+Tamron 70-300 f4-5.6 DI VC USD.Czy do takiego zestawu wystarczy Triopo MT-3228X8C+Triopo B-2. Maksymalnie mogę wydać 400 złotych.Fotografuje często w górach i nad morzem.Albo może polecić coś innego o lepszych właściwościach (lżejszy, stabilniejszy)?
Czy wystarczy, to kwestia względna, bo dla jednego wystarczy Triopo, drugiemu będą przeszkadzać mikrodrgania Gitzo zaobserwowane ze wskaźnikiem laserowym.
Jednak upraszczając, moim zdaniem owszem, wystarczy. Wymieniony przez Ciebie zestaw korpus + obiektyw nie należy do nadmiernie ciężkich, a statywy i głowice Triopo mają całkiem dobrą jakość - przez pryzmat swoich cen. Na tyle, że spośród wszystkich tego typu dość budżetowych rozwiązań - polecam - i nie musisz szukać dalej.![]()
... i pamiętaj, że im :
- dłuższą ogniskową będziesz używał
- większe powiększenie zdjęcia robił
tym staranniej mocuj (dokręcaj), mniej segmentów (o ile to możliwe) stosuj, nie chodził obok, samowyzwalacz najlepiej z 2s opóźnieniem (klapniecie lustra) ...itd
Chodzi o osiągnicie najmniejszego rozmycia zdjęcia dla danego zestawu z powodu własności statyw + głowica
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 15-07-2014 o 16:24
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/