Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: [jan pawlak] psy

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: [jan pawlak] psy

Większość odbiorców lubi duży kontrast kosztem szczegółów w cieniach. Niestety trudno pogodzić te dwie kwestie choćby nie wiem jak się teoretyzowało. Zwłaszcza epoka filmu nie oszczędzała detali w cieniach. Czarne plamy nikogo nie raziły tworząc ramki i kształty. Teraz możemy zachować informację o obrazie w całej "skali totalnej" nawet robiąc jednego Rawa, co w teorii brzmi kusząco. Jednak efekt estetyczny, jak dla mnie jest bardzo wątpliwy. Jak coś jest ciemne, niech takie pozostanie, jak gdzieś jest cień, niech nim pozostanie. Inna rzecz, że można przesadzić w drugą stronę śrubując krzywą totalną. Kwestia gustu, ale zamieszczone pieski - moim zdaniem mocno przesadzona obróbka i nie szukałbym problemu w niepoprawnym wyświetlaniu na naszych monitorach.
    PS: Zdjęcie zamieszczone przez Candara też wydaje mi się delikatnie przesadzone, jeśli chodzi o wyciąganie cieni.
    Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 07-05-2014 o 21:52

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Następnym razem w takiej sytuacji skorzystaj po prostu z trybu P i formatu .jpg
    Efekt będzie o niebo lepszy.

Uzależniony Awatar kaindox

Czepiacie się Pana Janusza jakby to coś miało zmienić. Starych drzew się nie przesadza, jemu taka "obróbka" się podoba, stosuje ją konsekwentnie od lat, więc jakiekolwiek rady i zażalenia w tym temacie to strata czasu. Bo na jego odbitkach jest ok.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Janusz - dałem pierwszy lepszy przykład z brzegu ^^

Ostrość w portrecie powinna być w jednym miejscu - na oczach i to, że zdjęcie nie jest ostre od czubka nosa do ogona nie oznacza, że nie jest "ostre"

Inną sprawą jest przeostrzanie w postprodukcji, bo ja nie mogę oglądać Twojego zdjęcia dłużej niż chwilę dbając o swoje oczy

Uwierz, że drukowałem różne zdjęcia i nigdy w takim stopniu nie HDRowałem i nie ostrzyłem zdjęć do druku

Ale to ja, Ty z pewnością wiesz lepiej i masz jak zwykle rację ^^

Pozdrawiam
    Oczy na "Twoim" zdjęciu nie są ostre, według mnie.

I nie twierdzę że mam rację w ocenie zdjęć, uważam że to sprawa indywidualna.
    Dla jednego kadr fajny, dla innego nieciekawy, rzecz gustu, emocji

I nie ma na tym zdjęciu żadnego HDRu, rozpiętość swobodnie mieściła się "w histogramie" pojedynczego zdjęcia które zrobiłem. I tutaj z pewnością wiesz lepiej i masz jak zwykle rację jest poprawne

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 07-05-2014 o 22:26
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Janusz - ja pamiętam doskonale, że rozmowy z Tobą są bezcelowe xd

Różnimy się tym, że ja wolę robić zdjęcia niż o nich dyskutować przy mikroskopie i linijce :P

O kadrze, gustach , kompozycji, ostrości i emocjach również nie widzę sensu dyskutować, bo widać po Twojej wypowiedzi, że zainteresowany opiniami innych osób nie jesteś wcale 3

Jak widzę - na zachodzie bez zmian ^^
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

W ramach odprężenia atmosfery Panie Januszu - czy mogę umieścić w Pańskiej galerii swojego pieska ?

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Co mam zrobić ,aby nad każdym moim zdjęciem dorzuconym do galerii było tyle wypowiedzi ,a wrzuciłem kilkanaście , normalnie zazdroszczę .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Niezbadane są ścieżki i tok rozumowania na forum, może zaprezentuj coś wyjątkowo kontrowersyjnego... tylko co - sam musisz wymyśleć.
    Może wówczas tak będzie.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    W ramach odprężenia atmosfery Panie Januszu - czy mogę umieścić w Pańskiej galerii swojego pieska ?
    Jasne !

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Za zgodą autora wątku - moja Laska (tak się wabi) na słoneczku. Tu była zdziwiona, że ktoś ją woła.

Zdaję sobie sprawę, że żadnych walorów owe fotki nie mają - ot pstryki, ale miały "rozluźnić" atmosferę rozprawy nad jednym zdjęciem.

--- Kolejny post ---

Lubi słoneczko i "uwali się" gdzie popadnie, byle na nos jej świeciło, nawet zimą.

Ostatnio edytowane przez RobertON ; 08-05-2014 o 07:17

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów