Strona 52 z 84 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 835

Wątek: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Miasto
    TYCHY

Domyślnie Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

dj_exon: u mnie na C 18-135 jest OK - sprawdzałem i na dużym polu i na punktowym. Z Sigmą mam ustawione w mikroregulacji: WIDE -8, TELE -15 to ogromna przepaść.
    Natomiast Tamron 18-270 brak ostrości w całym zakresie.
    Czytałem, że mikroregulacja jest dobra wyłącznie do stałek - czy to prawda?
    Jestem tu nowy i dla Canona zdradziłem N D80 - nie chcę się wymądrzać ale: może najpierw puszkę wysłać do regulacji matrycy do CSI z zaznaczeniem, że mają sprawdzać i na dużym i na punktowym a potem wraz z sigmą czy tamronem wysłać do serwisu od tych szkieł.
    Jest w tym sens bo nie ma co regulować szkiełek jeśli matryca nie jest wyrównana.
    Gość w Sigma Pro Centrum dał taki pomysł i myślę, że tak zrobię.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Jak tu poczytasz to wynika że 70D ma zwalona matryce i Canon ma z tym duży problem:

http://photography-on-the.net/forum/....php?t=1354075
    Póki co to pokazałeś ploty, zapodasz coś konkretniejszego?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Witam,
    Jako że to mój pierwszy post na forum to chciałbym wszystkich powitać.
    70d kupiłem 2 tygodnie temu, przesiadłem się z 450d jest to przepaść technologiczna pomiędzy tymi dwoma modelami. Jak szukałem wiadomości na temat 70d przed zakupem to większość wypowiada się w superlatywach o tym modelu. A teraz jak już go mam takie o to wieści z problemem AF, narazie nic nie zauważyłem ale napewno przeprowadzę testy, co do przedmówcy to nie sądzę żeby to były jakieś płoty coś jest na rzeczy http://youtu.be/cA6JnzYSDJE

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

To nie jest problem 70D, to jest problem większości Canonów (przy współpracy z jasnymi stałkami)
    Canon nigdzie nie wspomina o powtarzalności AF dla danego modelu.

Jednym ten problem przeszkadza, inni go nie widzą, a jeszcze inni nie mają jasnych szkieł
    Ostatnio edytowane przez Fotopstryczek ; 19-04-2014 o 03:18

Nie chodzi mi o AF z matrycy ! Na nim jest ok!
    Po prostu zgadam sie z kimś z innym aparatem i sprawdzę! Jak coś Csi i już.
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    To nie jest problem 70D, to jest problem większości Canonów (przy współpracy z jasnymi stałkami)
    Canon nigdzie nie wspomina o powtarzalności AF dla danego modelu.

Jednym ten problem przeszkadza, inni go nie widzą, a jeszcze inni nie mają jasnych szkieł
    programem FoCal sprawdzałem poprawność ustawienia AF dla 24-105 oraz 24-70 dla 5D3 oraz 1Ds3, wykonywane jest po 10 ustawień ostrości na tablicę testową. Były spore różnice, FoCal "ocenił" że jest ok.

Rozumiem więc, że przy przesłonach 1.2 czy 1.4 może być widać duża różnica przy kolejnych działaniach układu AF

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Rozumiem więc, że przy przesłonach 1.2 czy 1.4 może być widać duża różnica przy kolejnych działaniach układu AF
    Właśnie tak niestety jest na większości puszek (nie wiem jak na 1D nigdy nie używałem). Różnica nadal będzie widoczna na F2.8 czy F4.0 lecz dużo mniej, w teście na statywie wyjdzie.
    Im większa rozdzielczość matrycy tym bardziej zauważalny ten efekt. Może mamy AF dostosowany do matryc, które miały 8MPx?

Test na dpreview - Canon EOS 70D Review: Digital Photography Review
    LV trafia tam gdzie trzeba, tradycyjny już nie.

Witam Wszystkich. To mój pierwszy post. Proszę o fachową poradę. Od niespełna dwóch miesięcy jestem posiadaczem Canona 70D. Zakupiłem go wraz z kitowym obiektywem 18-135 IS STM. Ponieważ jestem amatorem fotografii swoją przygodę z nią zacząłem od poznania aparatu i jego odpowiedniej konfiguracji. Im dalej moja wiedza zaczęła sięgać tym bardziej zacząłem eksperymentować i poszerzać ją o nowe możliwości mojego aparatu. I tu bardzo niemiłe rozczarowanie. Mianowicie zauważyłem że autofocus ustawiany przez okular wizjera nie wyostrza odpowiednio fotografowanego obiektu. Co innego w przypadku ustawiania miejsca AF w trybie LIVE VIEW. Tu fotografowany obiekt jest idealnie ostry.

Zastanawiam się czy da cokolwiek zgłaszanie usterki do serwisu Canona, czy też od razu zareklamować go u sprzedawcy żądając wymiany aparatu na nowy wolny od wad. Bardzo proszę forumowiczów mających do czynienia z serwisem Canona o podpowiedź co z tym fantem zrobić. Z góry dziękuję za pomoc.

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Najpierw wrzuć jakieś zdjęcie żebyśmy mogli sami ocenić . Najlepiej kilka zdjęć. Ale że masz gwarancję to wysyłać do naprawy ... jakby co.

Podaję linki do zdjęcia aby zobrazować problem

LIVE VIEW
    OKULAR

Focus na kroplę powyżej zwężenia.

Strona 52 z 84 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów