Ostrzyłeś na punkcie zupełnie niekontrastowym , poniżej punkty z DPP.
"Nie ma dziwne", że AF sobie nie poradził.
Spróbuj ostrzyć na naklejkę z kodem paskowym.
Na LV nie było czasem detekcji fazowej ?
Ostrzyłeś na punkcie zupełnie niekontrastowym , poniżej punkty z DPP.
"Nie ma dziwne", że AF sobie nie poradził.
Spróbuj ostrzyć na naklejkę z kodem paskowym.
Na LV nie było czasem detekcji fazowej ?
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 19-04-2014 o 20:42
Racja. Natomiast nie zmienia to faktu że coś z AF jest nie do końca ok. Taka różnica w ostrości. Dla mnie laika..... Przepaść.
Ale jeżeli się myle proszę o naprowadzenie mnie.
Ustaw w trybie LV ostrzenie tzw. Tryb szybki - to będzie detekcja fazowa, tak jak przy ostrzeniu "okularowym".
70D ma szybki tryb AF za pomocą detekcji kontrastu, przez tą "nowoczesną" matrycę.
Spróbuj ostrzyć na wstępie wyłącznie środkowym punktem i porównuj dla tego typu ostrzenia.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 19-04-2014 o 20:51
Poniżej link do zdjęcia z wskazanymi ustawieniami.
LV Tryb szybki
Różnica trochę gorzej niż w wcześniejszym LV ale dużo lepsza od "Okularu". Oczywiście inne światło.
Jutro te same próby wykonam na dworze przy naturalnym oświetleniu.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 19-04-2014 o 21:28
A może by tak wyregulować ustawienie dioptrii w okularze wizjera?![]()
Tak to wygląda u mnie:
zwykłe czujniki, bez żadnego LV !
po lewej szeroki pole, po prawej pojedynczy punkt af
z każdym szkłem, w przykładzie C18-135stm
wersja full ale chyba nie potrzebna:
http://exon.spamik.kei.pl/70d/test1.jpg
70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
A100 | A700 | nex7 | i inne cccp
W najnowszym EOSmagazine (April-June 2014), na str. 30-36 jest artykuł o sensorach Sensor fact file
Jest tez o 70D, że Dual Pixel CMOS AF jest kompatybilny z 103 obiektywami EF i EF-S ale jest też długa lista obiektywów przy których 70D nie osiągnie pełnych możliwości tej matrycy
Zgadza się z listą z #498
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 24-04-2014 o 07:17
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Witam
Panie Janie - w tej liście jest ujęty C18-135 IS STM (u mnie działa prawidłowo) - u dj_exon(a) występuje brak ostrości.
Myślę, że trzeba zaczekać na kolejną wersję oprogramowania aparatu. Canon powinien tu coś poprawić.
Matryca Dual Pixel jest nowa choć już była zaaplikowana w 2012r do kamery Canona EOS C100 z tym, że nie w pełni była wykorzystywana detekcja fazy.
Teraz Canon zapowiada upgrade oprogramowania do C100 - z tym, że ma być płatne.
Nadzieję mam, że firma nie zrobi czegoś podobnego użytkownikom 70D.
Porównywać między moim poprzednim aparatem (NIKON D80) a nowym CANON 70D nie będę bo różne matryce i technologia aparatu ale przy D80 takiego problemu z ostrością nie było.
Teraz wiem jedno, że mój Tamron pójdzie do sprzedaży a kupić będzie trzeba jakieś jasne długie szkiełko Canona.
Łączę wyrazy szacunku.